Στέγη Ιδρύματος Ωνάσης: Διοργανώνει κινηματογραφικό φεστιβάλ στα χωράφια της Τήνου

Στέγη Ιδρύματος Ωνάσης: Διοργανώνει κινηματογραφικό φεστιβάλ στα χωράφια της Τήνου

Ποιοι είναι οι στόχοι του πρωτότυπου αυτού εγχειρήματος

Stegi_-_Tinos_Film_Festival
Τί σχέση μπορεί να έχει η γεωργία με τον κινηματογράφο; Απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα θα δώσει το πρώτο Film Seed Festival που διεξάγεται από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου στην Τήνο. Πρόκειται για ένα πειραματικό, υπαίθριο κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση  μαζί με την καλλιτεχνική ομάδα Hypercomf, στο πλαίσιο του προγράμματος S+T+ARTSτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχους τη διερεύνηση της έξυπνης γεωργίας και την βελτίωση των αγροτικών περιοχών μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας.

H προετοιμασία του φεστιβάλ ξεκίνησε την άνοιξη του 2022 με τις προετοιμασίες καλλιέργειας φυστικιών Arachis Hypogea σε χωράφι ενός στρέμματος στην Τήνο. Η διαδικασία ανάπτυξης της καλλιέργειας υποστηρίχθηκε από «έξυπνη» αγροτική τεχνολογία για την βέλτιστη διαχείριση του νερού - ενός σπάνιου και πολύτιμου πόρου του νησιού. Μετατρεπόμενη σε βιοντίζελ, η μισή συγκομιδή φιστικιών χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το φεστιβάλ. Το άλλο μισό μαγειρεύεται για να παρέχει θρεπτικά σνακ για το κοινό.

H τεχνογνωσία του πρωτότυπου κινηματογραφικού φεστιβάλ είναι στη διάθεση κάθε καλλιεργητή που θα θελήσει να φιλοξενήσει κάτι αντίστοιχο στο χωράφι του, καθώς το Film Seed Festival επιθυμεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τις μικρές αγροτικές κοινότητες ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους στρατηγικές πολιτιστικής, οικολογικής και οικονομικής ανθεκτικότητας.

Οι ταινίες του φεστιβάλ αντανακλούν τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων από μικρές αγροτικές κοινότητες και τις προκλήσεις τους - είτε αντιμετωπίζουν τον παραλογισμό της μαζικής αγροτικής οικονομίας (Λάχανα, Πατάτες και Άλλα Δαιμόνια του Șerban Georgescu, Ρουμανία), είτε επινοούν νέες «πατέντες» για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο βιώσιμα (Σαλιγκάρια του Grzegorz Szczepaniak, Πολωνία), είτε διεκδικούν τη γη τους σε μετα-αποκαλυπτικές συνθήκες (Οι Μπάμπουσκες του Τσερνόμπιλ των Holly Morris και Anne Bogart, ΗΠΑ). Γιορτάζοντας την ανθεκτικότητα της φύσης και των μικρών αγροτικών κοινοτήτων (Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου, Ελλάδα), οι προβολές αυτών των αφηγηματικών ντοκιμαντέρ πραγματοποιούνται στο ίδιο χωράφι όπου καλλιεργήθηκαν τα φιστίκια: ένα μικρό χωράφι που βρίσκεται ανάμεσα στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στο χωριό Κώμη της Τήνου.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ, καθημερινά από τις 17:30 το απόγευμα, το κοινό θα μπορεί να συζητήσει το εγχείρημα με τους Hypercomf, να δοκιμάσει σνακ με φυστίκι και φυσικά να παρακολουθήσει τις προβολές οι οποίες θα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Πρόγραμμα Προβολών

Σάββατο 15/10
Κλείσιμο
Λάχανα, Πατάτες και Άλλα Δαιμόνια (Ρουμανία 2016, 60’) του Șerban Georgescu
Σαλιγκάρια (Πολωνία 2015, 30’) του Grzegorz Szczepaniak

Κυριακή 16/10
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης