«Κασιώτες Καπεταναίοι»: Μια παράσταση γεμάτη ιστορία και παράδοση στο θέατρο της Γκράβας

«Κασιώτες Καπεταναίοι»: Μια παράσταση γεμάτη ιστορία και παράδοση στο θέατρο της Γκράβας

Το θεατρικό έργο του συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη ταξιδεύει, στις 4 Ιουλίου, από την Κάσο στην Αθήνα και παρουσιάζεται στο κοινό με ελεύθερη είσοδο

Kasiotes_Kapetanaioi_1
Στην Αθήνα καταφθάνουν, σε λίγες ημέρες, οι «Κασιώτες Καπεταναίοι», φέροντας μαζί τους σημαντικές ιστορικές στιγμές από το ηρωικό νησί τους αλλά και γοηετυτικό άρωμα της πλούσιας παράδοσής τους. Το θεατρικό έργο του συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη, με το οποίο ο Δήμος Κάσου συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, θα φιλοξενηθεί στις 4 Ιουλίου στο θέατρο της Γκράβας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Κασιώτες Καπεταναίοι


Το θεατρικό κείμενο αναδεικνύει τη σημαντική προσφορά των καπεταναίων της Κάσου στον μεγάλο αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Μάρκος Μαλλιαράκης, ο Θόδωρος Κανταρτζής, ο Νικόλαος Γιούλιος ή Μπουρέκας, ο Κώστας Αρβανιτόπουλος και οι άλλοι ήρωες της Κάσου «ζωντανεύουν» επί σκηνής την Κυριακή στις 9 μ. μ. στο υπαίθριο Θέατρο Γκράβας, με οικοδεσπότη τον Οργανισμό Πολιτισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων.

Τα πρόσωπα, οι λαμπρές νίκες, το πάθος για την ελευθερία, η καταστροφή, η αδικία, η ανάγκη για δικαίωση σ’ ένα έργο με τίτλο «Κασιώτες Καπεταναίοι-Οι μεγάλοι Άγνωστοι του ‘21», μια μουσικοθεατρική παράσταση με σκοπούς και χορούς του νησιού.

«Η Κάσος μπήγε στον αγώνα για την ελευθερία ενώ βρισκόταν σε μια περίοδο άνθησης και ευημερίας, χωρίς τον τρόμο των τούρκων και τον βραχνά των κοτσαμπάσηδων, όπως συνέβαινε στη Ρούμελη και τον Μοριά, αλλά και σε άλλα νησιά της Ελλάδας» σημειώνει ο συγγραφέας του έργου Μηνάς Βιντιάδης.
Minas_Vidiadis
Ο συγγραφέας του έργου Μηνάς Βιντιάδης


Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος αναφέρει με νόημα:«Όλοι εμείς εδώ στο νοτιοανατολικότερο σημείο του χάρτη, έχουμε μια υποχρέωση και στους προγόνους μας και στα παιδιά μας: Δικαίωση, αναγνώριση, καλύτερο αύριο».

Κλείσιμο
Το έργο σκηνοθετεί η Βάνα Πεφάνη και πρωταγωνιστούν δυο γνωστοί ηθοποιοί του θεάτρου και της τηλεόρασης, ο Χρήστος Σαπουντζής και ο Δημήτρης Μαζιώτης. Μαζί τους και τρεις Κασιώτες που ανέδειξαν το ταλέντο τους μέσα από το Θεατρικό Εργαστήρι Κάσου Γ. Μαρίνος: Η Νικολέτα Σοφίλα -στον ρόλο της Γυναίκας της Κάσου- ο Ηλίας Μαστροπαύλος, ο Γιώργης Ξυδιάρης και οι μουσικοί Νεκτάριος Σταματάκης (λύρα –τραγούδι) και Φανούρης Καραγκιουλμές (λαούτο).
Τα σκηνικά είναι της Ευαγγελίας Ασπρά και οι μακέτες της Ποθητής Καμπούρη και της Ευαγγελίας Παραλή.
Kasiotes_Kapetanaioi_2

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές Ιουνίου στην Κάσο και την Κάρπαθο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα του νησιού και το 2024 θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, μ’ αφορμή τα 200 χρόνια από την επέτειο του κορυφαίου για το νησί ιστορικού γεγονότος.

Ειδήσεις σήμερα:

Freedom pass: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί για τους νέους

Τροχαίο στο Μαρούσι: Κρίσιμες ώρες για 27χρονη μητέρα ενός μικρού κοριτσιού - «Έχασε» το μωρό που κυοφορούσε μετά τη σύγκρουση

Ο Γιαν Φαμπρ θα δικαστεί για σεξουαλική παρενόχληση χορευτών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης