Yπουργείο Πολιτισμού: Αυτές είναι οι 70 καλοκαιρινές παραστάσεις που θα χρηματοδοτήσει με €1,8 εκατ.

Yπουργείο Πολιτισμού: Αυτές είναι οι 70 καλοκαιρινές παραστάσεις που θα χρηματοδοτήσει με €1,8 εκατ.

Στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» που παρουσιάζει εκδηλώσεις σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Parasyasi_se_arxaiologiko_xoro

Το ποσό του 1.800.000 ευρώ διαθέτει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε 70 συνολικά πολιτιστικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν το φετινό καλοκαίρι, σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Πρόκειται για έναν θεσμό που γεννήθηκε πέρσι, λίγο μετά το πρώτο λοκντάουν, προκειμένου να υποστηριχθούν φορείς και καλλιτέχνες για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων κατά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας αλλά  να μην διακοπεί η σχέση του κοινού με τον πολιτισμό

Στην φετινή ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ανταποκρίθηκαν 416 καλλιτέχνες – ομάδες, από τις οποίες επιλέχθηκαν τελικά οι 70 που θα παρουσιαστούν κατά το διάστημα 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για 27 θεατρικές παραστάσεις, 15 μουσικές παραγωγές, 8 παραστάσεις χορού, 8 παραστάσεις μουσικού θεάτρου, 6 που αφορούν σε εικαστικές δράσεις και 6 παραστάσεις παιδικού θεάτρου. Η χρηματοδότηση χωρίζεται σε τρία διαφορετικά οικονομικά επίπεδα: Στην κατηγορία των 15.000€ επελέγησαν 36 προτάσεις, την κατηγορία των 30.000€ επελέγησαν 26 προτάσεις
και σε αυτή των 60.000€ επελέγησαν 8 προτάσεις. Να σημειωθεί πως πέρσι στο πλαίσιο του θεσμού παρουσιάστηκαν 270 συνολικά παραστάσεις, σε 122 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία τις οποίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου πληρώνοντας μόνο εισιτήριο το εισόδου του χώρου.

 Στην κριτική επιτροπή που ανέλαβε να κάνει την επιλογή συμμετείχαν οι Γιώργος Κουμεντάκης, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Δάφνις Κόκκινος, Κορνήλιος Σελαμσής, Συραγώ Τσιάρα, Παναγιώτης Τσιρίδης, Νίκος Σταμπολίδης ενώ εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, η κ. Άννα Παναγιωταρέα, ειδική σύμβουλος της Υπουργού και η  Δρ. Αναστασία Γκαδόλου, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και αρχαιολογικών έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης  έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις,  κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων μελών της, ανά τομέα, βάσει των κριτήριων της πρόσκλησης ενδιαφέροντος:  Κάθε πρόταση να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς: Μουσική, Θέατρο, Χορό, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες/performance, Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους. Οι προτάσεις να αφορούν σε πρωτότυπη δημιουργία, βασισμένη στους θεματικούς άξονες που ανέφερε η πρόσκληση ενδιαφέροντος, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και συνθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας.

Την ευθύνη της διοργάνωσης ανέλαβε και φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Ο επιτυχημένος Θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020, με διπλό στόχο: Να προσφέρει στο κοινό πολιτιστικές παραγωγές υψηλού επιπέδου, μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και να δώσει τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, να εργαστούν» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε:  «Όπως είχαμε ανακοινώσει, τον Οκτώβρη 2020,  το πρόγραμμα “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021”, συγκροτείται από τις προτάσεις των δημιουργών, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του ΥΠΠΟΑ. Πιστεύω ότι η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση του κοινού, όπως  καταγράφηκε το καλοκαίρι 2020, θα επαναληφθεί,  για δεύτερη χρονιά, με  τις φετινές πρωτότυπες παραγωγές. Με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, το κοινό σε όλη την επικράτεια, θα μπορέσει να απολαύσει ενδιαφέρουσες παραστάσεις, υψηλών  ποιοτικών προδιαγραφών και άρτιας παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα  δημιουργούνται  συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον Πολιτισμό. Θέλω θερμά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης  τα οποία εργάστηκαν αφιλοκερδώς, απερίσπαστα  και αυστηρά με καλλιτεχνικά  κριτήρια,  στηρίζοντας με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τον Θεσμό “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021”».

 

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις παραστάσεις που επιλέγησαν ΕΔΩ

 
Ειδήσεις σήμερα: 

Επίσκεψη του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο νέο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας

Γεραπετρίτης (ΘΕΜΑ 104,6): Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα

Επίδομα 534 ευρώ: Έως 12 Απριλίου οι δηλώσεις για τις αναστολές Απριλίου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης