Ιζαμπέλα Ροσελίνι: Περνά την καραντίνα συνομιλώντας με τον Δαρβίνο

Ιζαμπέλα Ροσελίνι: Περνά την καραντίνα συνομιλώντας με τον Δαρβίνο

Μέσα από μια νέα ταινία που δημιούργησε για το διαδικτυακό πρόγραμμα «Enter» του Ιδρύματος Ωνάση

Roselini_Stegi
Τί δουλειά έχει ο Δαρβίνος στο σπίτι της διαχρονικά γοητευτικής Ιζαμπέλα Ροσελίνι; Πώς είναι δυνατόν να ανακαλύψουμε κρυφές πτυχές της σχέση μας με κάποιον παίζοντας μαζί του ένα παιχνίδι; Πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα κήπο στο σπίτι μας ακόμη κι αν δεν υπάρχει κήπος; Τα παραπάνω, άσχετα μεταξύ τους, αλλά ενδιαφέροντα παρόλα αυτά ερωτήματα θα απαντηθούν μέσα από τα νέα έργα – καραντίνας που θα φιλοξενήσει, την ερχόμενη εβδομάδα, το διαδικυακό πρόγραμμα Enter του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρόκειται μια από τις δημοφιλέστερες και πιο πρωτότυπες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος κατά την διάρκεια της αναστολής των περισσότερων καθημερινών δραστηριοτήτων μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε μια προσπάθεια να μεταμορφώσει τον εγκλεισμό σε δημιουργία ζήτησε από σημαντικούς καλλιτέχνες, από διάφορες γωνιές της γης, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν ένα νέο καλλιτεχνικό προϊόν προκειμένου να παρουσιαστεί στο κοινό. Η ανταπόκριση στην παραπάνω πρόσκληση ήταν μεγάλοι και οι καλλιτέχνες ρίχτηκαν με μεράκι στο πρωτότυπο αυτό εγχείρημα.

Μεταξύ αυτών και η διάσημη ηθοποιός και πρώην μοντέλο Ισαμπέλα Ροσελίνι η οποία δημιούργησε, μαζί με τον στενό συνεργάτη της ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα Πολ Μάγκιντ, μια ταινία – ύμνο στην ανθρώπινη έκφραση με τον χαρακτητριστικό τίτλο «Darwin, What?». Το στόρι διαδραματίζεται στο σπίτι της ηθοποιού η οποία αποφασίζει να διαβάσει όλα τα έργα του Δαρβίνου όσο θα βρίσκεται σε καραντίνα. Κάποια στιγμή όμως κουράζεται, την παίρνει ο ύπνος και στα όνειρά της εμφανίζεται ο ίδιος ο Δαρβίνος ο οποίος θα της αποκαλύψει ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την θεωρία του για την εξέλιξη του ανθρώπου όχι μόνον σωματικά αλλά και συναισθηματικά.

Από την Δευτέρα 11 Μαΐου θα είναι διαθέσιμο στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάσης στο YouTube το νέο έργο της Αμερικανίδας γλύπτριας Ρίσα Πούνο και του σχεδιαστή φωτισμών Άβι Ντόμπκιν με τίτλο «The Quiet:Part1». Πρόκειται για ένα συνεργατικό παιχνίδι περιπέτειας το οποίο όμως έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παίζεται από απόσταση με την συμμετοχή 3 έως 4 παιχτών! Βασίζεται, επί της ουσίας, στην μηχανική των γνωστών σε όλους μας επιτραπέζιων παιχνιδιών ρόλων και δίνει την ευκαιρία στους εμπλεκόμενους να εμβαθύνουν, παίζοντας, σε σημαντικά θέματα όπως είναι η ασφάλεια, η πρόσβαση, η κηδεμονία.

Ο Ακίρα Τακαγιάμα, πάλι, θεατρικός σκηνοθέτης και πολυπράγνων εικαστικός, δημιούργησε, μέσα σε 120 ώρες, το «Heterotopia Garden» που αποτελεί έναν έξυπνο και πρωτότυπο συνάμα οδηγό δημιουργίας ενός κήπου. Όχι όμως ενός κοινού κήπου αλλά ενός «Κήπου ετεροτοπίας». Τί ακριβώς είναι αυτό; Είναι ένας μικρός κόσμος εντός ενός άλλου, μεγαλύτερου, όπου όμως χωρούν πολλά συναισθήματα και όνειρα και μουσικές. Θα πρέπει να ξέρετε πως δεν είναι απαραίτητο να έχετε αληθινό κήπο στο σπίτι σας για να συμμετέχετε. Μια φωτογραφία ένα μικρό διακοσμητικό είναι αρκετά για να σπάσετε τις πόρτες της απομόνωσή σας.

Μεγάλες αλήθειες σχετικά με την βία που υποκρύπτεται σε παραδοσιακούς τρόπους ψυχαγωγίας των παιδιών αποκαλύπτει ο Λιβανέζος video artist Ζίαντ Άνταρ μέσα από το μονόπλανο με τίτλο «Το μικρό καράβι (Ήταν ένα…)». Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ως μέσο για τα διατυπώσει τα συμπεράσματά του το πασίγνωστο, διεθνώς, παιδικό τραγούδι.

Κλείσιμο
Το έργο καραντίνας της εικαστικού και κινηματογραφίστριας Εύης Καλογεροπούλου, έχει τίτλο «Πλακάκια» και είναι εμπνευσμένο από τα ανθρώπινα συναισθήματα που γεννιούνται στην περίοδο του εγκλεισμού: «Ολοκλήρωσα ένα έργο κινούμενης εικόνας αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο που συναντάω στην καραντίνα, όπως τον συνεργάτη και φίλο και τον προπονητή μου. Κοινός άξονας είναι το μωσαϊκό στο πάτωμα, τα πλακάκια, αλλά και η προσωπική μας σχέση» επισημαίνει η ίδια.

Στο νέο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Enter συμπεριλαμβάνονται επίσης δουλειές των Ελλήνων καλλιτεχνών Κωστή Σταφυλάκη, Τεό Τριανταφυλλίδη και Αλέξης Φιδετζή και των RootlessRoot οι οποίοι αποτελούνται από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Λίντα Καπετανέα και τον Jozef Frucek.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης