Homeland - To μεγάλο φινάλε: Κέρι, μένουμε συντονισμένοι

Homeland - To μεγάλο φινάλε: Κέρι, μένουμε συντονισμένοι

Η σειρά φαινόμενο ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με την προβολή του 96ου επεισοδίου της - Η προδοσία της «Κέρι Μάθισον» και πώς καταλήγει να βαδίσει στα βήματα του «Νίκολας  Μπρόντι» - Το τέλος και ο υπαινιγμός για συνέχεια: Stay tuned

HOMELAND-ARTHROU
Τελείωσε;  Η Κέρι Μάθισον πέρασε στην άλλη όχθη και κάνει -ίσως- παρέα στον Σνόουντεν, κάπου στη Μόσχα; Δεν μπορεί, αυτή η τελευταία της ατάκα, «stay tuned», κάτι πρέπει να σημαίνει (ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε...) . Για τους απανταχού λάτρεις της σειράς Homeland είναι μια υπόσχεση, ότι ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, κάπως, οι δρόμοι τους θα ξανασυναντηθούν με εκείνους της Κέρι, της διπολικής, ατρόμητης, αποφασισμένης για όλα πράκτορα της CIA, που δεν διστάζει να θυσιάσει τα πάντα -τους έρωτες της ζωής της, τον μέντορά της Σολ Μπέρενσον, ακόμη και τη μητρότητά της- για αυτό που εκείνη βλέπει ως «μεγαλύτερη εικόνα». 

Homeland Season 1 (2011) | Official Trailer | Claire Danes & Damian Lewis SHOWTIME Series



Το φινάλε της σειράς, που είδαμε χθες το βράδυ στην Ελλάδα, ήταν αντάξιο της τηλεοπτικής παρακαταθήκης που είχε αρχίσει να δημιουργεί το Homeland από το 2011. Και οι φανατικοί του θεατές ίσως ένιωσαν χθες ότι δεν τελείωσε απλώς μια σειρά, αλλά ότι έκλεισε ένας κύκλος- αυτός που άνοιξε με τον λοχία Μπρόντι που βρέθηκε στην «άλλη πλευρά» και έκλεισε χθες με την Κέρι, να βρίσκεται «στην άλλη πλευρά». Στον τελευταίο κύκλο ο θεατής μπορεί να αναγνωρίσει αναλογίες με τον πρώτο. Τότε, ήταν η Κέρι που υποψιάσθηκε ότι ο Μπρόντι είχε «γυρίσει», λειτουργούσε δηλαδή ως όργανο του Αμπού Ναζίρ και της Αλ Κάιντα.  Τώρα, είναι η Κέρι που όλοι την υποψιάζονται ότι έχει «γυρίσει», ότι η κράτησή της στις ρωσικές φυλακές όπου καταλήγει στο τέλος του έβδομου κύκλου με αυτοθυσία για να δώσει αποδείξεις της συνωμοσίας σε βάρος της Πατρίδας και επιστρέφει πίσω στον Σολ σαν χαμένη- περίπου όπως ο Μπρόντι, την «έσπασε». Ο δικός της «Αμπού Ναζίρ» είναι ο Ρώσος αρχιπράκτορας Γεβγκένι Γκρομόφ.

Homeland Season 8 (2020) Official Trailer | Claire Danes SHOWTIME Series


Κλείσιμο
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι μετά τον θάνατο του λοχία Μπρόντι -ο χαρακτήρας που ερμήνευσε ο Damian Lewis- το Homeland δεν θα επιβίωνε. Υπήρχαν πάντα ο Σολ και η Κέρι (ο Mandy Patinkin και η Claire Danes) με τη σχέση τους να διαλύεται και να επανέρχεται πιο ισχυρή: αυτό έγινε και στο φινάλε της σειράς με τον πιο εντυπωσιακό και εκκωφαντικό τρόπο, αφού η Κέρι φτάνει ένα βήμα πριν να σκοτώσει τον μέντορά της, αλλά όπως πάντα συνέβαινε, και τώρα υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο. Το Homeland επιβίωσε χωρίς τον Νίκολας Μπρόντι, όπως επιβίωσε και στη συνέχεια όταν ο (εφτάψυχος) Πίτερ Κουίν (Rupert Friend) σκοτώνεται, έχοντας νωρίτερα σώσει τη ζωή της Κέρι και της προέδρου των ΗΠΑ.

keri1


Το γεγονός ότι στη σειρά η εκλεγμένη πρόεδρος είναι γυναίκα, αποτελεί ίσως τη μοναδική «παραφωνία» του σεναρίου σε σχέση με την πραγματικότητα- ίσως οι σεναριογράφοι να είχαν ποντάρει στη νίκη της Χίλαρυ Κλίντον όταν δημιουργούσαν την Ελίζαμπεθ Κιν, μια πρόεδρο που επέλεξε να παραιτηθεί συνειδητοποιώντας τα λάθη της, για να φτάσει να τη διαδεχθεί στον τελευταίο κύκλο ένας πρόεδρος αδύναμος, που άγεται και φέρεται από συμβούλους που του λένε αυτά που θέλει να ακούει- μέχρι που φθάνει στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου. «Από ψεύτικες πληροφορίες»- όπως ακριβώς ο Τζορτζ Μπους έκανε πόλεμο στο Ιράκ με βάση πληροφορίες ότι διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κίνδυνος να επαναληφθεί κάτι τέτοιο, κάνει την Κέρι υποχείριο του Γκρομόφ- εκείνος κρατά στα χέρια του τις αποδείξεις που μπορούν να αποτρέψουν έναν πόλεμο- και εκείνη φτάνει, όπως έκανε πάντα, στα άκρα.  Φτάνει ακόμη και να προδώσει τον Σολ. Ή μήπως όχι, τελικά; 
keri3
keri4
keri5


Στους οκτώ κύκλους της, πολλές φορές η σειρά εξέπληξε με στοιχεία του σεναρίου που στη συνέχεια, με κάποιον τρόπο «επαληθεύονταν» στην πραγματική ζωή: Συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, συμφωνία ΗΠΑ- ταλιμπάν, αλλά κι ακόμη αναφορές και αναγωγές σε γεγονότα και καταστάσεις. Από την Αλ Κάιντα στον ISIS, τη βιομηχανία των fake news, τον ανελέητο πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών, ακόμη και τον Σνόουντεν. Η Κέρι, μαθαίνουμε, ότι δύο χρόνια μετά την «προδοσία» της, ζει με τον Γκρομόφ στη Μόσχα, έχει γράψει ένα βιβλίο που εξηγεί πώς έφτασε να προδώσει την πατρίδα της. Αφιερώνει το βιβλίο στην κόρη της, με την ελπίδα «κάποτε να καταλάβει»- και αυτή η αναφορά μαζί με μια φωτογραφία της κοκκινομάλλας μικρής που απέκτησε με τον Μπρόντι, είναι η παρουσία του παιδιού στον τελευταίο κύκλο της σειράς. Η Κέρι, άλλωστε, λίγο έζησε με την Φράνι- υπήρξαν οι ευτυχισμένες μέρες του Βερολίνου, στο πλευρό του Γερμανού δικηγόρου, όταν εκείνη είχε εγκαταλείψει τη CIA. Σε κείνον τον κύκλο η κατάσκοπος καταλήγει να αποτρέπει τρομοκρατική επίθεση με σαρίν, ενώ ο Πίτερ Κουίν είχε πέσει στα χέρια των τρομοκρατών και τον είχαν αφήσει σχεδόν άψυχο. Το Homeland έφτιαχνε και σκότωνε χαρακτήρες.  Στα 96, συνολικά, επεισόδιά του, δεν θυμάμαι κανένα που να βαρέθηκα. Πολλές φορές, ο ρεαλισμός του σεναρίου ως προς τις αναφορές του στην πραγματικότητα, δημιουργούσε την αίσθηση ότι τελικά έστω ένα κομμάτι του κόσμου προχωρά από εκείνους που βρίσκονται στη σκιά, σε έναν παράλληλο κόσμο, και κινεί όμως, τα σκοινιά στις μαριονέττες αυτού του κόσμου που ξέρουμε. 

Τελικά, το φινάλε είναι αντάξιο των ηρώων που δημιούργησε η σειρά και μας έκαναν παρέα σχεδόν μια δεκαετία; Ναι, για την Κέρι δεν θα μπορούσαμε να δεχθούμε κάτι λιγότερο. Εμφανίζεται στις τελευταίες σκηνές να φροντίζει το μακιγιάζ της και να ετοιμάζεται ως κυρία ενός ισχυρού άνδρα για να τον συνοδεύσει σε παράσταση. Χαμογελάει χαρούμενη δίπλα στον Γκρομόφ  (Costa Ronin), αφού νωρίτερα έχει σταθεί μπροστά σε έναν ακόμη τοίχο με τις σημειώσεις, τα αποκόμματα, τις ημερομηνίες- που βγάζουν νόημα μόνο για κείνη. Και εν τέλει, η Κέρι χαμογελάει, γιατί δίνει στον Σολ, αυτό που του έχει πάρει, ξεσκεπάζοντας την ταυτότητα της μυστικής του πράκτορα: Μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών στη Μόσχα- με την πρώτη πληροφορία που του δίνει, μάλιστα, να έχει και έμμεσο ελληνικό «ενδιαφέρον»- αφορά τη συμφωνία Ρωσίας- Τουρκίας για τους S-400. Και του (μας) ζητά να ...αναμένει. Stay tuned, λοιπόν.

Thank You, Homeland | SHOWTIME


Ειδήσεις σήμερα

Επιστροφή στην κανονικότητα: Ποιοι υπουργοί θα «αποκωδικοποιήσουν» τα μέτρα - Τι ανοίγει και πότε

Τα μυστικά της μάσκας: Οι 5 κανόνες για την σωστή (και υποχρεωτική) χρήση της

Η επόμενη μέρα στην οικονομία και τον τουρισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης