Ο θαλασσινή όπερα του Pessoa

Ο θαλασσινή όπερα του Pessoa

Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης και η ομάδα του παρουσιάζουν το έργο «Pessoa» για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής». Μετά την ολοκλήρωση του επιτυχημένου πρώτου κύκλου παραστάσεων και την θερμή ανταπόκριση του κοινού, το απαιτητικό εγχείρημα επιστρέφει στη σκηνή

pessoa
Η παράσταση Pessoa του Θανάση Ακοκκαλίδη – ξεκινά να παίζεται το βράδυ της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- θα μπορούσε, δίχως άλλο, να χαρακτηρισθεί ως όπερα βγαλμένη από το ποιητικό σύμπαν του Πορτογάλου συγγραφέα στον οποίον και αναφέρεται μέσα από τα πολλαπλά επινοημένα πρόσωπα του και την αδυναμία/άρνηση να ενηλικιωθεί και να ενταχθεί στον πραγματικό κόσμο. Ο Φερνάντο Πεσσόα (Λισαβόνα, 1888-1935) έζησε και πέθανε ως καθαρόαιμος ποιητής να κουβαλάει την οικιοθελή μοναξιά του και να διαμορφώνει τον μύθο του- ένα μύθο που επιζεί και στις μέρες μας.
pessoa-1

Η παράσταση, λοιπόν, διαθέτει τα βασικά συστατικά στοιχεία μιας όπερα. Ηχητική σύνθεση και σκηνική δράση που η μια εμπεριέχει την άλλη, σε μια οργανική ενότητα δίχως αρχή και τέλος, δίχως το πριν και το μετά. Μια αλυσίδα από ήχους και εικόνες ( π.χ ο ήχος που παράγει το συρματένιο σχοινί που κτυπά από τον αέρα στο ιστίο της σημαίας, το κάδρο με τον άνδρα με την ομπρέλα στην παραλία, το ανεβοκατέβασμα στη σκάλα της ενηλικίωσης) που μας βυθίζουν άλλοτε στα νερά της συντροφικής θάλασσας της Μεσογείου και άλλοτε στον ωκεανό της μοναξιάς, τον Ατλαντικό. Σε κάθε περίπτωση, είναι η θάλασσα που κυριαρχεί και ο υδάτινος ορίζοντας των στίχων.

Ο Ακοκκαλίδης με τα ψέματα φτιάχνει μια χάρτινη θάλασσα στη σκηνή της Οδού Κυκλάδων- την ακούς και την νιώθεις καθώς την διασχίζουν οι ηθοποιοί του μεταφέροντας όλο τον πλούτο της ενιαίας ευρωπαϊκής παράδοσης του πολιτισμού του 20ου αιώνα που μας θρέφει και μας περιθάλπει. Ο Ακοκκαλίδης «παίζει» με την θάλασσα, σε υποχρεώνει να την αγναντεύεις όπως και ο Φερνάντο Πεσσόα μαζί με το πλήθος των ετερώνυμων προσωπικοτήτων που κρύβει στο μπαούλο της ποίησης του.
pessoa-2
Κλείσιμο

Η παράσταση παίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά και οι συντελεστές της εμφανίζονται πολύ πιο ώριμοι να συνειδητοποιήσουν τα βαθιά νερά του εγχειρήματος τους. Πράγμα που το καταφέρνουν.

Σε ένα σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Μέσα από ένα πλούσιο μωσαϊκό εικόνων ζωντανεύουν τα πρωτότυπα κείμενα του Φερνάντο Πεσσόα, σκιαγραφώντας τον κόσμο του μεγάλου Πορτογάλου συγγραφέα και τα πολλαπλά προσωπεία του. Άλλωστε «Pessoa» σημαίνει «Πρόσωπο» στη μητρική του γλώσσα. Μια πρωτότυπη σύλληψη - σύνθεση, που αποπνέει τη ρήση του Πεσσόα, «Αx, να μην είμαι εγώ όλοι οι άνθρωποι κι όλοι οι τόποι», με οδηγό το πηγαίο χιούμορ και το μελωδικό τραγούδι μιας άλλης εποχής».
pessoa-3

Η σύλληψη/σκηνοθεσία της παράστασης – που έχει στηθεί πάνω σε κείμενα του Φερνάντο Πεσσόα σε μετάφραση της Μαρίας Παπαδήμα- ανήκει στον Θανάση Ακοκκαλίδη. Η δραματουργική επεξεργασία έγινε από την Ειρήνη Αναγνωστοπούλου. Την σκηνογραφική επιμέλεια είχε ο Νίκος Παπαδόπουλος, την επιμέλεια κίνησης η Βρισηίδα Σολωμού, τα κοστούμια η Vana Giannoula, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ και τον ηχητικό σχεδιασμός ο Γιώργος Πούλιος. Ως βοηθοί συνεργάτες συνέδραμαν τον σκηνοθέτη, η Σμαράγδα Δογάνη και ο Δημήτρης Μακρής.

Το δύσκολο εγχείρημα έφεραν εις πέρας οι ηθοποιοί : Παυλίνα Ζάχρα, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Λάμπρος Παπαγεωργίου και Αλέξανδρος Χωματιανός.

Info
Από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 έως 26 Φεβρουαρίου 2019 κάθε Δευτέρα στις 9 μ.μ. και Τρίτη στις 8 μ. μ – διάρκεια παράστασης 60’ - 10€ Γενική είσοδος, 5€ Φοιτητικό – Κάρτες ΟΑΕΔ.

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», Κυκλάδων 11, Κυψέλη, Αθήνα (Πληροφορίες - Κρατήσεις: viva.gr και στα τηλέφωνα 2108217877, 6987611889).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης