Πέντε Αρχαία Θέατρα φιλοξενούν Λόρκα

5-arxaia-theatra

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου παρουσιάζει την ποιητική ελεγεία του Φ. Γκ. Λόρκα «το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», στα πέντε αρχαία θέατρα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, -Καλυδώνας, Πλευρώνας, Οινιαδών, Μακύνειας και Στράτου- στο πλαίσιο προβολής και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της Αιτωλοακαρνανίας - σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγέωργου

Το 1945, μια μικρή θεατρική σκηνή στο Παρίσι, παρουσίασε για πρώτη φορά το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», το τελευταίο του έργο του συγγραφέα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Στην Αθήνα παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1954 στο θέατρο "Κοτοπούλη" σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη ενώ τον ομώνυμο ρόλο ερμήνευσε η Κατίνα Παξινού.

Πριν σκοτωθεί από τους φασίστες του Φράνκο το 1936 -σε ηλικία μόλις 38 ετών- ο Λόρκα άφησε πίσω του ένα πολύ σημαντικό έργο από ποιήματα και θεατρικά.
5-arxaia-theatra-2


Για 5 παραστάσεις στα 5 Αρχαία Θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας -Καλυδώνας, Πλευρώνας, Οινιαδών, Μακύνειας και Στράτου- με έναρξη στις 4 Αυγούστου και στο πλαίσιο προβολής και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της Αιτωλοακαρνανίας, θα παρουσιαστεί από τον θίασο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου το έργο του Φ. Γκ. Λόρκα σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγεώργου.

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο έργο με παγκόσμια μηνύματα για την θέση του ανθρώπου σ’ ένα πολιτικό πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα έχει στοιχεία τραγωδίας..» διαβάζουμε σχετικά για το έργο.
5-arxaia-theatra-1


Από το σημείωμα του σκηνοθέτη κρατάμε τα εξής:
«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» είναι μια ποιητική ελεγεία και ταυτόχρονα μια πολιτική αλληγορία. Ελεγεία γιατί μιλάει για την απώλεια, το πένθος, την διαβρωτική δύναμη της εξουσίας, τα καταπιεσμένα συναισθήματα σε μισερές σχέσεις που, αν εκραγούν, μπορεί να συμπαρασύρουν στο διάβα τους τα πάντα – και πολιτική αλληγορία γιατί αποτελεί τη μικρογραφία μιας κοινωνίας (στην Ισπανία, στην Ελλάδα, παντού) που καταγράφει τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη της, όταν η «κεφαλή» δεν έχει και τόσο δημο¬κρατικούς σκοπούς και βλέψεις.

Τα έργα του Λόρκα αφορούν άμεσα την ελληνική κοινωνία κι αυτό αποδεικνύεται ιστορικά από τα πολυάριθμα εγχώρια ανεβάσματα των έργων του και το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού γι’ αυτά. Παράδοξο παραμένει το γεγονός πως το συγκεκριμένο έργο δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί σκηνικά σε «ανοικτό» χώρο, παρόλο που εμπεριέχει ευδιάκριτα ψήγματα αρχαίας τραγωδίας.

Από την άλλη, είναι ένα κείμενο που αφορά άμεσα ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας, αφού περιγράφει καταστάσεις κοινωνικού εγκλεισμού κάτω από την αλύτρωτη βία του πένθους».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mouseio2

Το Μουσείο ζωγραφικής και φωτογραφίας Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου στα Φιλιατρά Μεσσηνίας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο δυναμικό πολιτιστικό κόμβο στην περιοχή φιλοξενώντας καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις

hadrian_ar

Συνεχίζεται μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο στην αίθουσα 31α της Συλλογής των Γλυπτών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών η έκθεση για τον Ανδριανό που ανέβηκε στο θρόνο της Ρώμης το 117 μ.Χ.

triangle_ar

Ο 11ος περίπατος των atenistas στην Αθήνα - OPEN WALK ATHENS #11: Τρίγωνο Αθήνας- ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή με ιδιαίτερη επιτυχία και μας άφησε μια υπέροχη κληρονομιά: Έναν οδηγό.

music_ar1

Με την Monica να μελοποιεί τα γραμμένα στα ιταλικά χορικά, η Νατάσα Τριανταφύλλη παίρνει πάνω της την ευθύνη ενός δύσκολου εγχειρήματος: Να δώσει ζωή στην τραγωδία του Ανδρέα Κάλβου «Οι Δαναΐδες» έπειτα από δύο αιώνες σιωπής…

snail_ar

Μια οικογενειακή εκδρομή σε μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες σαλιγκαριών στην χώρα μας με ένα ευρύ πεδίο δραστηριότητας από την εκτροφή μέχρι την δημιουργία προϊόντων για το πιάτο του καταναλωτή.

1
books_ar

Τρείς συγγραφείς – ο Δημήτρης Γράψας , ο Άγης Πετάλας και ο Νίκος Χρυσός – διεκδικούν το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019.