Στην Τήνο του Χαλεπά

Στην Τήνο του Χαλεπά

«Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» η έκθεση- με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του τήνιου γλύπτη, παρουσιάζεται –σε μια σύμπραξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου– στον χώρο του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου

xalepas-piop
«Με τη διάσημη Κοιμωμένη, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, κέρδισε πολύ νωρίς δόξα και φήμη. Σαράντα χρόνια απουσίας, σταδιακή ανακάλυψη από λόγιους της εποχής και μεγάλη αναγνώριση κατά τα τελευταία χρόνια της Τήνου δημιούργησαν στην Αθήνα τον θρύλο του αγίου, συμβόλου στον χώρο της τέχνης: ο καλλιτέχνης που κατακτά τη νεωτερικότητα, ανεξάρτητα από δεσμεύσεις και περιορισμούς»
xalepas-piop-1


…διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του ΠΙΟΠ σχετικά με τη ζωή του τήνιου γλύπτη με αφορμή την έκθεση με τίτλο «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου.

Με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του τήνιου γλύπτη (1938), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, εγκαινιάζουν την Τρίτη 17 Ιουλίου την έκθεση η οποία περιλαμβάνει αυθεντικά σχέδια και έργα σε γύψο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη, από τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ.

Επιπλέον, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο κοινό, τριάντα πέντε σχέδια του Χαλεπά, τα οποία ανήκουν στον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα. Το αυθεντικό φωτογραφικό υλικό που εμπλουτίζει την έκθεση προέρχεται από το αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη.

Όπως διαβάζουμε σχετικά: «Η έκθεση έχει μια αδιαμφισβήτητη μοναδικότητα: τοποθετεί συνολικά το έργο του Χαλεπά στον «φυσικό» του χώρο, φωτίζοντας νέες ερμηνευτικές οπτικές. Τα έργα του, σχέδια και γλυπτά, τοποθετημένα δίπλα σε έργα ομοτέχνων συγχωριανών του, που οι περισσότεροι ήταν συνεργάτες του πατρικού εργαστηρίου (Καπαριάς, Λυρίτηδες, Λαμπαδίτηδες, κ.ά.), αλλά και δίπλα σε τεκμήρια έργων του ηλικιωμένου πατέρα του, Ιωάννη Χαλεπά, διαμορφώνουν μια μοναδική ενότητα, μια συγκινητική επανένωση ψηφίδων της ιστορίας της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης