Tο νήμα της γυναικείας αφήγησης

Tο νήμα της γυναικείας αφήγησης

Η 40χρονη Σοφία Μαυραγάνη, χορογράφος και δημιουργός έργων με κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα, παρουσιάζει τον Ιούνιο μια παράσταση χορού «στα όρια του θεάτρου και της μουσικής» –ένα ποιητικό χειμαρρώδη λόγο που ξετυλίγει επί σκηνής το νήμα της γυναικείας αφήγησης– στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

mavragani
Η Σοφία Μαυραγάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι χορογράφος, δημιουργός και μας συστήνεται μέσω των έργων της ως concept designer.

Έχει σπουδάσει οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων/marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έπειτα σπούδασε χορογραφία/ dance making στο ολλανδικό Πανεπιστήμιο Τεχνών ArtEZ του Άρνεμ -ΒΑ in Dance Making το 2005- και είναι απόφοιτος του EDDC-European Dance Development Centre.

Παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε θέατρα, φεστιβάλ και διοργανώσεις όπως η documenta14, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ημέρες Χορού στα Χανιά, το Θέατρο Απόλλων στη Σύρο, αλλά και στο Θέατρο Μπελισάριο στο Μπουένος Άιρες, και στο Θέατρο Lagrada στη Mαδρίτη.

Για 4 παραστάσεις –από 2 έως 5 Ιουνίου¬–, η Σοφία Μαυραγάνη μαζί με την ομάδα «Fingersix» -της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος- παρουσιάζει μια παράσταση χορού στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.
Κλείσιμο
mavragani-1

Το «Speechless» είναι ένας «ποιητικός χειμαρρώδης λόγος που ξετυλίγει επί σκηνής το νήμα της γυναικείας αφήγησης».

Η παράσταση όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών «Εμπνέεται από δημόσιους λόγους, διακηρύξεις, άρθρα και κείμενα, φέρνοντας στο φως την θραυσματική και ανεπίσημη φωνή των γυναικών που ταξιδεύει από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας.

Από τα σωζόμενα γραπτά της μοναχής Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν (Hildegard von Bingen) του 11ου αιώνα μ.Χ. που καταγράφει πρώτη θέματα γυναικείας σεξουαλικότητας καθώς και την εμπειρία του γυναικείου οργασμού, το πόνημά της Κριστίν ντε Πιζάν (Christine de Pizan), «Η πόλη των κυριών» με το οποίο μπαίνει επισήμως για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα ο θεμέλιος λίθος για την φεμινιστική ρητορική, μέχρι τις διαλέξεις της Βιρτζίνια Γουλφ σε νεαρές φοιτήτριες λογοτεχνίας και τον λόγο μάχιμων έγχρωμων Αμερικανίδων γυναικών του 19ου αιώνα, το «Speechless» ανατέμνει τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας φεμινιστικής θεωρίας και ενώνει τα κομμάτια της αποσπασματικής ιστορίας της, αγγίζοντας ζητήματα που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να καίνε.

Η γυναικεία χειραφέτηση και ανεξαρτησία, ζητήματα ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, επανέρχονται διαρκώς και μοιάζουν όλο και περισσότερο σημερινά».

Η Σοφία Μαυραγάνη, –με επιμονή στις κοινωνικο-πολιτικές προβληματικές, με τη λεπτή χιουμοριστική της ματιά και με διάθεση παιγνιώδους εξερεύνησης– συνεργάζεται με τη Μάρθα Μαυροειδή η οποία παντρεύει την παραδοσιακή με την σύγχρονη μουσική, και δημιουργεί στο έργο φωνητικές συνθέσεις για μια ορχήστρα δωματίου με όργανα τους ίδιους τους ερμηνευτές.

Οι καλλιτέχνες Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης και Σάνια Στριμπάκου, εναλλάσσουν τη σκυτάλη σε μια ερμηνευτικά απαιτητική παράσταση που εκκινεί από το χορό και φλερτάρει άλλοτε με το θέατρο και άλλοτε με τη μουσική.

Με έναν ιδιοσυγκρασιακό λυρισμό και με ποπ ανατάσεις, το «Speechless» γίνεται το κανάλι μέσα από το οποίο παρακολουθούμε τη φωνή των γυναικών έτσι όπως έχει ταξιδέψει ανά τα χρόνια και ανά τον κόσμο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης