Αφού ο Αλάριχος ελλοχεύει…

Αφού ο Αλάριχος ελλοχεύει…

Με εισαγωγικό σημείωμα του καθηγητή Νίκου Κ. Αλιβιζάτου κυκλοφορεί η νέα έκδοση της συλλογής δοκιμίων του συγγραφέα Ρόδη Ρούφου

roufos
O Pόδης Pούφος γεννήθηκε το 1924 και πέθανε το 1972. Σπούδασε νομικά και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, από την πλευρά των αστικών αντιστασιακών οργανώσεων. Μάλιστα, ως νεαρός φοιτητής βρέθηκε απέναντι στο ΕΑΜ και ένιωσε με πόνο την δολοφονία ενός καλού φίλου του, του Κίτσου Μαλτέζου (η δολοφονία αυτή του χαρισματικού Μαλτέζου τον χειμώνα του 1944 από την ΟΠΛΑ ήταν και η αφορμή για να γράψει μετά από χρόνια την τριλογία Το χρονικό μιας Σταυροφορίας.

Ως διπλωματικός υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών υπηρέτησε στη Βιέννη, στη Λευκωσία, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει το δικτατορικό καθεστώς, τον απέλυσαν το 1969. Έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα: την τριλογία Xρονικό μιας Σταυροφορίας (Εστία, 2015), τη Xάλκινη Εποχή (Εστία, 2011) που πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά με τίτλο The Age of Bronze, και το μυθιστόρημα Oι Γραικύλοι. Εξέδωσε ανώνυμα στην Ελβετία τον τόμο καταγγελίας της δικτατορίας Vérité sur la Grèce (1970), που μεταφράστηκε και στα αγγλικά. Συμμετείχε σε αντικαθεστωτικές συλλογικές εκδόσεις στην Ελλάδα (Δεκαοχτώ κείμενα, Νέα Κείμενα, Νέα Κείμενα 2) και στο εξωτερικό (Greece under Military Rule). Μετέφρασε επίσης τα Ελληνικά του Ξενοφώντα και το Δάφνης και Χλόη του Λόγγου. Τα σημαντικότερα δοκίμιά του συγκεντρώθηκαν στον τόμο Οι μεταμορφώσεις του Αλάριχου. Μετά τον θάνατό του, οι κληρονόμοι του εξέδωσαν τον τόμο Επιλογή, με ανέκδοτα λογοτεχνικά του κείμενα.

Οι μεταμορφώσεις του Αλάριχουκαι άλλα δοκίμια κυκλοφορούν σε νέα έκδοση από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό κείμενο με την υπογραφή του καθηγητή Νίκου Κ. Αλιβιζάτου.

«Ο Αλάριχος», γράφει ο Μίλτος Θ. Φραγκόπουλος, «ο βάρβαρος που επιφέρει την κατάρρευση του αρχαίου κόσμου, είναι ο συμβολικός καταστροφέας του πολιτισμού που επανέρχεται κάθε τόσο στο προσκήνιο της ιστορίας με διαφορετικά προσωπεία, με ποικίλες μεταμορφώσεις. Χρειάζεται, κατά τον Ρούφο, διαρκής αγώνας για τη διατήρηση του πολιτισμού» (Νέα Εστία, αφιέρωμα στον Ρόδη Ρούφο, Δεκ. 2012). Νέα έκδοση ενός εξαιρετικά επίκαιρου, συγκεντρωτικού τόμου δοκιμίων, τον οποίο δημοσίευσε ο Ρούφος το 1971, υπό τον γενικό τίτλο Οι μεταμορφώσεις του Αλάριχου. Πολέμιος των ιδεοληψιών, ο μαχητικός Ρούφος είχε πρωτοδημοσιεύσει το ομότιτλο δοκίμιο το 1963, στο περιοδικό Εποχές. Γράφει ο Ρούφος: «Ίσως τελικά ο πολιτισμός, στην ύψιστη «αντι-εντροπική του πραγμάτωση» –τη δυνατότητα ελεύθερης, συνειδητής, δημιουργικής ζωής– να προϋποθέτει κάποιαν αριστοτέλεια μεσότητα: αφού ο Αλάριχος ελλοχεύει και στα δύο άκρα του φάσματος, με την προβιά του αναρχικού Κύκλωπα ή με την άσπρη μπλούζα του τεχνοκράτη, ο αγώνας εναντίον του είναι μια ακατάπαυστη σχοινοβασία που δεν απαιτεί μονάχα νηφάλια σκέψη, αλλά και “ποιητική”, ανθρωπιστική διαίσθηση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης