Πόσοι είδαν τις ελληνικές ταινίες του 2014;

Πόσοι είδαν τις ελληνικές ταινίες του 2014;

Ξεψαχνίζοντας το ελληνικό box office διαπιστώσαμε πως οι Έλληνες δεν βλέπουν τις ελληνικές παραγωγές στο σινεμά... 

Πόσοι είδαν τις ελληνικές ταινίες του 2014;
Συνολικά τα εισιτήρια που κόπηκαν στις ελληνικές αίθουσες το 2014 βρίσκονται σε κοντινά επίπεδα με το περασμένο έτος. Οι συνολικές εισπράξεις παρουσιάζουν μείωση καθώς και ορισμένες τιμές έπεσαν, αλλά και αρκετός κόσμος κάνει χρήση κουπονιών και προσφορών περισσότερο.

Κοιτώντας την σχετική λίστα με τα εισιτήρια που κόπηκαν ανά ταινία στην Ελλάδα την χρονιά που έφυγε, αποφασίσαμε να εστιάσουμε στις ελληνικές παραγωγές. Τα συμπεράσματα είναι άκρως απογοητευτικά... Το τι συμβαίνει με τις ελληνικές ταινίες είναι ένα μεγάλο θέμα που συζητιέται κατά καιρούς και προσεγγίζεται από διαφορετικές σκοπιές. Υπάρχει πλέον αρκετά μεγάλη γκάμα στα είδη των ταινιών, όμως το ευρύ κοινό που αποφασίζει να παρακολουθήσει μια ταινία στον κινηματογράφο έλκεται κυρίως από κωμωδίες, με εξαίρεση κάποιες πιο επικές ιστορίες εποχής.

Μια διαφορετική κατηγορία αποτελούν οι ελληνικές ταινίες που προβάλλονται ή/και βραβεύονται σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Αλλά και πάλι δεν μπορούμε να βγάλουμε σαφές συμπέρασμα, καθώς κάποιες από αυτές όταν βγαίνουν στις αίθουσες τα πάνε -σχετικά- καλά (για παράδειγμα το Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά), ενώ κάποια άλλα πάνε περιέργως άπατα (όπως Το Αγόρι Που Τρώει Το Φαγητό Του Πουλιού του Έκτωρα Λυγίζου).

Κλείσιμο
Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η διάρκεια της περιόδου προβολής των ταινιών. Κάποιες μικρότερες παραγωγές προβάλλονται σε λίγες αίθουσες (ακόμα και μια μόνο κάποιες φορές), για μια ή το πολύ δυο εβδομάδες. Αν συνυπολογίσουμε πως το budget για διαφήμιση δεν είναι μεγάλο, μέχρι να δουν την ταινία λίγα άτομα και να αρχίσει να δουλεύει το world-of-mouth είναι ήδη αργά και η ταινία αποσύρεται...

Πάμε να δούμε ποιες είναι οι 10+1 ελληνικές ταινίες που έκοψαν τα περισσότερα εισιτήρια:


11. Η Έκρηξη



 Η δεύτερη ταινία του ταλαντούχου Σύλλα Τζουμέρκα (η πρώτη ήταν η εξίσου εκρηκτική Χώρα Προέλευσης) παρακολουθεί τη Μαρία που είναι σαν χειροβομβίδα, έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Με μια tour-de-force ερμηνεία από την Αγγελική Παπούλια, η Έκρηξη δεν είναι εύκολη και εύπεπτη ταινία, αλλά προσπαθεί να σε κάνει να "ανακινηθείς" και να δεις πως προβάλλεται αυτό στην Ελλάδα του σήμερα.

Υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας στα Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Αμβούργου
Εισιτήρια: 3.835


10. Στο Σπίτι



 Η τρίτη ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα (η πρώτη στα ελληνικά, καθώς οι προηγούμενες δύο ήταν γυρισμένες στη Γερμανία) περιστρέφεται γύρω από τη Νάντια που είναι κάτι παραπάνω από απλή οικιακή βοηθός μιας πλούσιας οικογένειας και βλέπει τη ζωή της να αλλάζει δραστικά μετά από ένα ανέλπιστο συμβάν. Χαμηλών τόνων, με σωστή χρήση σιωπών και ανά στιγμές εκκωφαντική ησυχία, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες είναι ένα δράμα μεγατόνων κλεισμένο Στο Σπίτι.
  
Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου
Εισιτήρια: 3870


9. Με Χωρίς Γυναίκες



 Στη ταινία του Βαγγέλη Σεϊτανίδη δυο παιδικοί φίλοι (Θοδωρής Αθερίδης και Δημήτρης Ήμελλος) ξεκινούν για ένα road trip στην Πελοπόννησο ψάχνοντας μια παλιά συμμαθήτρια τους και μπλέκουν σε κάτι παραπάνω από αυτό που υπολόγιζαν... Μια περίεργη μίξη κωμωδίας και σάτιρας που σε κάποια σημεία βρίσκει στόχο, ενώ σε πολλά όχι.

Εισιτήρια: 4.531


8. Το Δέντρο Και Η Κούνια



Η Ελένη (Μυρτώ Αλικάλη) με την κόρη της επιστρέφει από το Λονδίνο στην Ελλάδα και το σπίτι του πατέρα της (Ηλίας Λογοθέτης), αλλά τον βρίσκει με μια γυναίκα από τη Σερβία και τη δική της κόρη. Η Μαρία Ντούζα σκηνοθετεί ένα δράμα κατανόησης και αποδοχής.

7 Βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου
Εισιτήρια: 5.317


7. Κοινός Παρανομαστής



Ένα καφενείο. Τέσσερις άνδρες. Για τον Πλάτωνα η γυναίκα είναι ιερό πλάσμα. Για τον Δημήτρη είναι το άλλο μισό και ένα βήμα προς μια ευτυχισμένη ζωή. Για τον Αλέξανδρο είναι η ευκαιρία για μια αληθινή αγάπη και κατανόηση. Για τον Νίκο είναι απλά ένα υποκριτικό πλάσμα που εκμεταλλεύεται ανθρώπους και καταστάσεις. Η πρώτη ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια διαδραματίζεται σε ένα δωμάτιο και ξεκινάει καλά, αλλά στην πορεία περιορίζεται σε ευφυολογήματα και τσιτάτα που μοιάζουν να πάρθηκαν αυτούσια από το twitter.

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου και βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη
Εισιτήρια: 5.533


6. XENiA



Η τέταρτη ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα είναι ένα ταξίδι δρόμου με πολλές (κατα)στάσεις και περιπέτειες που θα φέρει πιο κοντά δύο ετερόκλητα άτομα και θα αποδείξει πως μερικές στιγμές στη ζωή πρέπει να κυνηγάς αυτό που θέλεις και να μη συμβιβάζεσαι με τα κοινωνικά «πρέπει» και «θέλω». Κοινωνικό δράμα ενηλικίωσης, γερές κωμικές δόσεις, αλλά ταυτόχρονα και κοινωνικοπολιτικό σχόλιο, θα σε κάνει να ενδιαφερθείς, να γελάσεις, να συγκινηθείς, να συζητήσεις.

Υποψηφιότητες για Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα και Queer Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ της Χιχόν

Εισιτήρια: 15.278


5. Το Μικρό Ψάρι



Μετά το Σπιρτόκουτο, την Ψυχή Στο Στόμα και τον Μαχαιροβγάλτη, ο Γιάννης Οικονομίδης ξαναχτυπά με Το Μικρό Ψάρι. Ο Στράτος (Βαγγέλης Μουρίκης - τέλειος σε οποιοδήποτε ρόλο αναλαμβάνει) είναι ένας εκτελεστής συμβολαίων θανάτου με έναν προσωπικό κώδικα τιμής. Όταν όλα πάνε στραβά και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, μεγάλες αποφάσεις απαιτούνται και οι θυσίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας στα Φεστιβάλ του Βερολίνου και του Γκεντ

Εισιτήρια: 16.105


4. Στα Καλά Καθούμενα



Κωμωδία καταστάσεων του Νίκου Ζαπατίνα με έρωτες, θησαυρούς, κυνηγητά και εύκολα αστεία. Πρωταγωνιστούν η Ζέτα Μακρυπούλια, ο Οδυσσέας Παπασπηλιώπουλος και η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους. Μπορεί να είναι τηλεοπτικής κοπής, αλλά πετυχαίνει το στόχο του για το κοινό που απευθύνεται και ξέρει τι θα παρακολουθήσει.

Εισιτήρια: 34.619


3. Από Έρωτα



Ο Θοδωρής Αθερίδης μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο θεατρικό του έργο και πρωταγωνιστεί και δίπλα του πρωταγωνιστούν και πάλι η Σμαράγδα Καρύδη και η Παναγιώτα Βλαντή. Ένα ιδιόρρυθμο ερωτικό τρίγωνο προκύπτει όταν λίγες μέρες πριν το γάμο του Αντώνη με τη Νατάσα εμφανίζεται η πρώην αγαπημένη του Άννα. Μια δραματική ταινία που μπλέκει παραπάνω στοιχεία απ'όσα χρειάζονται και προδίδεται από τις φιλοδοξίες της και την άτολμη στάση πάνω σε καίρια ζητήματα.

Εισιτήρια: 69.606 (συνεχίζεται ακόμα)


2. Μικρά Αγγλία



Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει στο σινεμά το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη. 160 χορταστικά λεπτά, ένα μεγάλο δράμα εποχής, μια ιστορία αγάπης... Άψογη απεικόνιση της Άνδρου, εκπληκτική φωτογραφία, τρομερή προσοχή στα σκηνικά και κοστούμια, όμορφη μουσική υπόκρουση και πάνω από όλα γενναίο και άκρως επιτυχημένο casting συνθέτουν ένα τεχνικά άρτιο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Φωτογραφίας, Σκηνικών, Κοστουμιών, Μέικ Απ και Ήχου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ της Σαγκάης
Υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας στα Satellite Awards

Εισιτήρια: 107.368 (μόνο στο 2014, η προβολή είχε ξεκινήσει το 2013)


1. Πέμπτη & 12



 Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε αυτή την κωμωδία ατυχιών και δυσάρεστων συμπτώσεων. Αυτή είναι η ταινία που το ελληνικό κοινό τίμησε περισσότερο στις αίθουσες. Σε καμία περίπτωση δεν έχει κάτι φρέσκο να προσφέρει και το χιούμορ είναι κάτι σαφώς υποκειμενικό, αλλά δείχνει ξεκάθαρα πως λειτουργεί η κατάσταση.

Εισιτήρια: 118.600


Ευκαιρίες να δείτε ή να συστήσετε τις ταινίες σε φίλους σας υπάρχουν. Είτε το καλοκαίρι στους θερινούς κινηματογράφους, είτε μετά την κυκλοφορία τους σε dvd. Όμως αξίζει ειλικρινά να δώσουμε όλοι μας μια ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποιες ελληνικές παραγωγές, ακόμα κι αν φαίνονται ρίσκο μερικές φορές. Υπάρχουν ταλαντούχα άτομα σε όλες τις θέσεις, υπάρχουν ταινίες που ολοκληρώνονται αυτοχρηματοδοτούμενες χωρίς τη βοήθειες χορηγιών. Αστοχίες υπάρχουν σίγουρα και από την πλευρά της διανομής, αλλά μη βγάζουμε την ουρά μας απ' έξω. Η παρουσία μας στις αίθουσες δίνει πνοή και ελπίδα στο να συνεχιστούν να γυρίζονται ταινίες που δεν είναι απλά φτιαγμένες για να προσεγγίσουν εύκολα τη μάζα, αλλά που αποτελούν προσωπικό όραμα και ευκαιρία έκφρασης ενός καλλιτέχνη. Και στην τελική αρκετές από αυτές αξίζουν ειλικρινά περισσότερο από κάποιες αντίστοιχες μη ελληνικές που κυκλοφορούν με το τσουβάλι κάθε εβδομάδας στις αίθουσες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης