Προσωπικός Βοηθός: ένας θεσμός που μας αφορά προσωπικά και συλλογικά
tasos_mpartzwkas_blog

Τάσος Μπαρτζώκας

Προσωπικός Βοηθός: ένας θεσμός που μας αφορά προσωπικά και συλλογικά

Το προσεχές διάστημα θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, για πρώτη φορά, η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού. Πρόκειται για το φυσικό πρόσωπο, το οποίο θα υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία, με βάση τις προσωπικές τους ανάγκες, προκειμένου να μπορούν να διαβιώσουν ανεξάρτητα, να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνία και να καταπολεμηθεί η ιδρυματοποίησή τους

Αν κάποιος θέλει να περιγράψει με λίγα λόγια τι θα παρέχει ο Προσωπικός Βοηθός στα άτομα με αναπηρία, είναι ότι θα καταστήσει εφικτό τον αυτοπροσδιορισμό τους, το δικαίωμα δηλαδή να επιλέγουν ποιοι είναι, τι μπορούν να γίνουν και πώς τα ίδια επιλέγουν να ζήσουν. Διότι εν τέλει, η ανεξάρτητη διαβίωση, όπως κατοχυρώνεται στο αρ.19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα- περιγράφει ουσιαστικά τη δυνατότητα να επιλέγεις για το βίο σου, να αποφασίζεις ελεύθερα και να μπορείς να υλοποιήσεις τις επιθυμίες σου και τις ανάγκες σου, σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας.

Ενδεχομένως, κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού δεν είναι και κάποια σημαντική μεταρρύθμιση, ιδίως από την στιγμή που αφορά μια συγκεκριμένη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού, οι οποίοι, ας μη γελιόμαστε, βρίσκονταν διαχρονικά, «αθέατοι» στο παρασκήνιο. Κι όμως, πρόκειται για ρύθμιση τομή και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού αφορά τον καθένα μας ξεχωριστά, και, πολύ περισσότερο, μας αφορά συλλογικά ως κοινωνία.

Η στήριξη των ατόμων με αναπηρία και κυρίως, η χωρίς εμπόδια ενσωμάτωσή τους σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, αποτελεί αδιάψευστο δείκτη επιτυχίας ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Ενός κράτους που δεν κάνει εξαιρέσεις στην κοινωνική πρόοδο, που δεν αποκλείει κανέναν από το μερίδιο της κοινωνικής ευημερίας. Και ακριβώς γι΄αυτόν το λόγο, το σύγχρονο αίτημα για αυτονομία και ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμΕΑ- αίτημα και του ίδιου του αναπηρικού κινήματος- δε νοείται να αρθρώνεται μόνο από αυτούς που τους αφορά άμεσα, αλλά από όλους.

Πρόσφατα είχα τη χαρά να συναντηθώ από κοντά με το Γ.Γ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γ. Σταμάτη, ο οποίος με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, κ. Κ.Χατζηδάκη και κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, προωθούν τη μεταρρύθμιση του Προσωπικού Βοηθού, με τον οποίο και συζητήσαμε τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες των ρυθμίσεων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η παραγωγή πολιτικής δε γίνεται εν κενώ- οι μεταρρυθμίσεις έχουν «πρόσωπα» και ο κ. Σταμάτης έχει αφοσιωθεί στο να καταπολεμήσει όλες τις πτυχές των ανισοτήτων. Υπό αυτό το σκεπτικό, ο Προσωπικός Βοηθός βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επιδίωξης: σύντομα, Προσωπικό Βοηθό θα μπορούν να έχουν όχι μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν ως ιδιώτες για τις υπηρεσίες του, αλλά όλοι όσοι τις δικαιούνται. Επιτέλους, τα ΑμΕΑ βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής σκέψης!

Ελπίζουμε ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση θα βρεθεί και στην καρδιά της πολιτικής σκέψης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στην πράξη και όχι με κυβιστήσεις της τελευταίας στιγμής.

Τάσος Μπαρτζώκας
Βουλευτής ΠΕ Ημαθίας
Νέα Δημοκρατία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK