Μαραθώνας: 2 χρόνια το απόλυτο τίποτα
spyros-pappas01

Σπύρος Παππάς

Μαραθώνας: 2 χρόνια το απόλυτο τίποτα

Μετά από την πενταετή μερική ανυπαρξία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Μαραθώνα περάσαμε στο απόλυτο τίποτα της παρούσας. Τι κι αν πέρασαν 2 χρόνια νέας διακυβέρνησης, για τον Δήμο και τους δημότες, είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα

Μοιάζει παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που δυστυχώς είναι πραγματικότητα! Ένα παραμύθι που έχω θυμηθεί πολλές φορές στα 2 αυτά χρόνια διακυβέρνησης της Δημοτικής μας Αρχής. Αναφέρομαι στο γνωστό σε όλους μας παραμύθι: «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» όπου ο βασιλιάς είχε πειστεί (για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα), ότι φορούσε καινούρια ρούχα κάθε μέρα, τα οποία όμως… δεν υπήρχαν! Ώσπου μια μέρα, σε μία παρέλαση, ένα μικρό αθώο παιδί φώναξε δυνατά: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!» σπάζοντας το κλίμα της ψεύτικης πραγματικότητας.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον Δήμο Μαραθώνος… και παραφράζοντας λίγο τα λόγια του μικρού παιδιού του παραμυθιού ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός», θα μπορούσαμε να φωνάξουμε κι εμείς ότι ο «βασιλιάς είναι κοντός».

Ο Δήμαρχος λοιπόν με τις καθημερινές (κενές περιεχομένου) φωτογραφίες και τις πληρωμένες καταχωρήσεις και αναρτήσεις σε εφημερίδες και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, κτλ) προσπαθεί να μας πείσει για το ανύπαρκτο έργο του. Οι δε Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας είναι πολύ χειρότεροι από τον βασιλιά, διότι ξέρουν πολύ καλά ότι όλα αυτά είναι φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες αλλά προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες για το αντίθετο. Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή Μαραθώνα δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την απραξία, την ανεπάρκεια και την ανικανότητά τους, ούτε και στα πιο καλοπροαίρετα μάτια. Οι πολίτες ξέρουν!

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Μαραθώνος, υπό την καθοδήγηση του «έμπειρου» Δημάρχου κ. Στέργιου Τσίρκα, επελέγη και εξελέγη να εφαρμόσει (όπως διατυμπάνιζε) ένα πρωτοποριακό (!) Πρόγραμμα (τύπου Τρικάλων) και να αλλάξει-βελτιώσει άρδην τον Δήμο. Τα λόγια όμως πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις και ενώ από λόγια… χορτάσαμε, από πράξεις μηδέν! Ο Δήμαρχος αποδείχθηκε τελικά «κοντός» και η «Πορεία Πράξης» κατάντησε «Πορεία Απραξίας».

Και αυτό γιατί οι μέχρι τώρα ενέργειες του Δημάρχου και της Δημοτικής πλειοψηφίας, αφενός είναι κενές περιεχομένου και άρα δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα στην προσπάθεια ανάπτυξης του Δήμου και ευημερίας των δημοτών, αφετέρου υπηρετούν τις ίδιες ακριβώς κακές πρακτικές και τις ίδιες ακριβώς παρωχημένες πολιτικές και επικοινωνιακές τακτικές των προκατόχων τους. Πολύ περισσότερο δε γιατί τα πρόσωπα που στοιχίζονται γύρω από την «Καρέκλα» της εξουσίας είναι τα ίδια πρόσωπα, που άλλα έλεγαν χθες, άλλα υποστηρίζουν σήμερα και με βεβαιότητα άλλα θα πράξουν αύριο, βάζοντας πάντα το ατομικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό. Έτσι έμαθαν!

Αυτή λοιπόν η «έμπειρη» Δημοτική Αρχή Μαραθώνα είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί επουδενί, με τον τρόπο που λειτουργεί, να πείσει την τοπική κοινωνία ότι έχει σχέδιο ή ότι έχει διαφορετικές αντιλήψεις και πρακτικές από εκείνες που επέφεραν την στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση. Η γενική αίσθηση όλων σχεδόν των πολιτών είναι ότι οι διακηρύξεις, οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις που έδωσαν για την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, δεν υλοποιήθηκαν ούτε στο ελάχιστο.

Κλείσιμο
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός μένει ημιτελής, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι του προηγούμενου αιώνα, οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες και εφαρμογές, που θα διευκολύνουν τους πολίτες και τους επιχειρηματίες στις συναλλαγές τους με τον δήμο, είναι ανύπαρκτες, η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου παραμένει όνειρο θερινής νυκτός, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι σε κακή κατάσταση, ο φωτισμός των δημόσιων χώρων τα βράδια είναι ελλιπής και πολλά άλλα.

Οι πολίτες έχουν επίγνωση ότι δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα ταυτόχρονα. Πρέπει όμως να υπάρξει μια αφετηρία από τις άμεσες ανάγκες της καθημερινότητας και να υπάρξει ένα σχέδιο με ιεραρχήσεις, με συγκεκριμένες προτεραιότητες… Δυστυχώς για τους δημότες ούτε σχέδιο υπάρχει, ούτε κάποιες σκόρπιες έστω σκέψεις για ανάπτυξη. Αυτή λοιπόν η αδράνεια, η έλλειψη σχεδίου, η ανύπαρκτη ενημέρωση και η καθεστωτική νοοτροπία της Δημοτικής μας Αρχής επηρεάζει πολύ αρνητικά την καθημερινότητα των πολιτών, την καθιστά αναξιόπιστη, αυταρχική και σε ένα μεγάλο βαθμό, όπως λένε οι πολίτες, άκρως αντιδημοκρατική.

Τέλος, με αφορμή το ακέφαλο του οικονομικού επιτελείου, που αδιαμφισβήτητα έχει πολλαπλασιάσει τα αδιέξοδα στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου, ισχύει το πασιφανές: ότι η σημερινή πλειοψηφία δεν διαθέτει «πάγκο» με συνέπεια, εδώ και έξι μήνες, να μην μπορεί να ορίσει Αντιδήμαρχο Οικονομικών. Και με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι όποια πράξη και να κάνει ο Δήμαρχος με το μηδέν, το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν. Αν λοιπόν ο Δήμαρχος, με 30 και πλέον χρόνια εμπειρίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση και δεν μπορεί ούτε να προσθέσει στην τοπική προσπάθεια, αλλά ούτε και να αφαιρέσει από την τοπική εγκατάλειψη και τα αδιέξοδα, ας το ομολογήσει και ας αποσυρθεί…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ