felekis_nikos

Κεντροαριστερά: Τα μηνύματα από τις κάλπες που έβγαλαν Γεννηματά-Ανδρουλάκη

Νίκος Φελέκης

Θρίαμβος για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ηγετική υποθήκη ενέγραψε ο ευρωβουλευτής του κόμματος - Σοβαρός πολιτικός παράγοντας ο Καμίνης

Αναμφίβολα η κάλπη της Κεντροαριστεράς
έκρυβε εκπλήξεις. Και η συμμετοχή ήταν μεγάλη (ψήφισαν 210.264 άνθρωποι) όπως μεγάλη ήταν και η διαφορά (περίπου 18%) που εξασφάλισε η Φώφη Γεννηματά (43%) από τον δεύτερο Νίκο Ανδρουλάκη (25%)
. Έκπληξη είναι και το γεγονός πως τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν τον ψήφισε ούτε το 10% των ψηφοφόρων του Ποταμιού. Όπως επίσης έκπληξη είναι και το ότι τον Γάτσιο και τον Τζιώτη τους ψήφισαν λιγότεροι από αυτούς που υπέγραψαν για την υποψηφιότητά τους, ενώ τον Πόντα δεν πήγε να τον ψηφίσει το 85% όσων είχαν σταυρώσει το κόμμα του (ΕΔΕΜ) στις εθνικές εκλογές. Ακόμη έκπληξη είναι το χαμηλό ποσοστό (περίπου 9%) που συγκέντρωσαν αθροιστικά οι πέντε (Γάτσιος, Πόντας, Ραγκούσης, Τζιώτης), οι επονομαζόμενοι και «ψιλοί υποψήφιοι» . Και σαφέστατα έκπληξη συνιστά το αποτέλεσμα που δίνει στους δύο μη πασόκους υποψήφιους (Θεοδωράκης, Καμίνης) ένα γλίσχρο 22%. 

ΘΕΜΑ 104,6. Το ραδιόφωνο που τα σπάει!!

Το άνοιγμα της ΔΗΣΥ, σε ψηφοφόρους πέραν των παραδοσιακών του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν το αναμενόμενο. Ναι, υπήρξε συσπείρωση όμως ήταν συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. Οι κομματικοί Φώφη, Ανδρουλάκης και Μανιάτης συγκέντρωσαν το 72% των ψήφων. Βεβαίως, είναι στο χέρι της νέας ηγεσίας που θα εκλεγεί, την ερχόμενη Κυριακή, και του νέου φορέα που κάποια στιγμή θα συγκροτηθεί να μετατρέψουν -με σχέδιο, πολιτικές και συμμαχίες- την συσπείρωση σε δύναμη αναγέννησης της Κεντροαριστεράς. 

Πλέον είναι στο χέρι της Φώφης, αφού αυτή εκτός δραματικού απροόπτου θα εκλεγεί στις 19 Νοεμβρίου, αν η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη θα πάρει διψήφιο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές όταν αυτές γίνουν και αποκτήσει λόγο στα της διακυβέρνησης της χώρας, ή αν θα παραμείνει καθηλωμένη στη ζώνη του πολιτικού λυκόφωτος. Οι πολίτες έκαναν το χρέος τους. Έστειλαν τα μηνύματά τους. Προς όλους. Και εκεί που πρέπει. Τώρα, είναι η ώρα των ηγεσιών να δράσουν.

Οι 210.264 εμπεριέχουν δυναμική. Η αυξημένη συμμετοχή δείχνει ότι οι πολίτες θέλουν έναν ισχυρό πόλο ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το διατράνωσαν ανοίγοντας  στη Φώφη Γεννηματά το δρόμο. Και οπωσδήποτε η αυξημένη συμμετοχή στέλνει ένα μήνυμα και προς την κυβέρνηση αφού σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι στα πολιτικά τους μηνύματα περιέγραφαν την ψηφοφορία και ως απόρριψη της υφιστάμενης κυβερνητικής πολιτικής. Και επιπροσθέτως, στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να ανησυχούν επειδή η θετική ψυχολογία που διαμορφώνεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς μπορεί να οδηγήσει στον, σταδιακά έστω, επανπατρισμό εκείνων των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που έχουν απογοητευθεί από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. 

Αλλά είναι μήνυμα και για την αξιωματική αντιπολίτευση αφού και οι δύο υποψήφιοι (Καμίνης και Θεοδωράκης) που προτιμούσε, όπως λένε οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο των  εκλογών η ηγεσία της, προκειμένου να είναι πιο εύκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία, έμειναν εκτός νυμφώνος. Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση της Κεντροαριστεράς συνιστά πρόβλημα και για τα δύο μεγάλα κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, επειδή αφενός  μπορεί να επαναπατρίσει  ψηφοφόρους που είχαν πάρει στον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου μπορεί να στερήσει κρίσιμες ψήφους από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Εφεξής, το στοίχημα για την Κεντροαριστερά είναι να παραμείνει ενωμένη. Αν δεν προχωρήσει η ίδρυση του νέου φορέα και τσακωθούν θα υπάρξει απογοήτευση, ιδιαίτερα στους φιλελεύθερους και κεντρώους ψηφοφόρους που ήλπιζαν, και υποθέτω συνεχίζουν να ελπίζουν, να υπάρξει «αποπασοκοποίηση». Είναι κρίσιμο την ερχόμενη Κυριακή να είναι εξίσου αθρόα η συμμετοχή. Αν οι ψηφοφόροι ιδίως του Καμίνη και του Σταύρου δεν προσέλθουν να ψηφίσουν θα δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ. 

Πάντως, η Γεννηματά με το ποσοστό που πήρε δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά της από τον Ανδρουλάκη και τόσο μικρή η απόσταση από το 50%+1 που το πιθανότερο είναι στο δεύτερο γύρο να μεγαλώσει η διαφορά. Είτε επειδή οι ψηφοφόροι των Καμίνη, Θεοδωράκη θα απέχουν, οπότε η αποχή θα ευνοήσει εκ των πραγμάτων την Φώφη που είναι πρώτη. Είτε γιατί Καμίνης Θεοδωράκης και λοιποί δεν θα δώσουν «γραμμή» να ψηφιστεί ο Ανδρουλάκης, αντίθετα μάλλον θα κλείνουν διακριτικά το μάτι στη Φώφη. Ενώ δεν αποκλείεται να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου, που στη χθεσινή αναμέτρηση δεν είχε ταχθεί υπέρ κάποιας υποψηφιότητας ούτε είχε δώσει «γραμμή» στα μέλη και τους φίλους του ΚΙΔΗΣΟ. 

Εν κατακλείδι, η συμμετοχή ήταν όντως μεγάλη, όχι όμως και εντυπωσιακή όπως παρουσιάζεται. Κινήθηκε στις αρχικές προβλέψεις των ειδημόνων περί τα εκλογικά και όχι στις χαμηλές προσδοκίες του τελευταίου δεκαημέρου. Οι 200.000 είναι το 1/3  των περίπου 600.000 που έλαβαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και το 1/4 του Ιανουαρίου 2015. Μια φυσιολογική αναλογία αφενός επειδή η συμμετοχή είναι στην κουλτούρα της Κεντροαριστεράς και αφετέρου επειδή στο χθεσινό εκλογικό σώμα θα πρέπει να περιλάβουμε και απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που έλκουν την καταγωγή τους από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολίτες του λεγόμενου μεσαίου χώρου και της μεσαίας τάξης που θέλουν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση για τις φορομπηχτικά μέτρα και τις υφεσιακές της πολιτικές. 

Σε κάθε πάντως περίπτωση οι 210.264 ψηφοφόροι ενισχύουν αποφασιστικά την ΔΗΣΥ στην προσπάθεια της να διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές μια καλύτερη και πιο ισχυρή θέση στο πολιτικό, αλλά και το κυβερνητικό σύστημα εξουσίας. Εφεξής, όχι μόνον δεν θα μπορούν να την αγνοούν, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να την υπολογίζουν. Με το χθεσινό αποτέλεσμα η επόμενη μέρα στην κεντροαριστερά αποχτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 

Η Γεννηματά, θριάμβευσε και εκτός δραματικού απροόπτου στις 19 Νοεμβρίου θα εκλεγεί ενδεχομένως και με ποσοστό που θα προσεγγίζει ή και θα ξεπερνά το 60%. Ο Ανδρουλάκης εξέρχεται ισχυρός έχοντας εγγράψει ηγετική υποθήκη για το μέλλον. Ο Καμίνης από δήμαρχος σε αποδρομή γίνεται, με το ποσοστό που πήρε, ένας σοβαρός πολιτικός παράγοντας. 

Μεγάλος χαμένος αποδεικνύεται ο Θεοδωράκης, όχι τόσο επειδή ήλθε τέταρτος όσο για το ποσοστό που κατέγραψε. Προφανώς οι εναπομείναντες οπαδοί του είτε είναι κεντροδεξιοί και δεν πήγαν να ψηφίσουν είτε συνεχώς λιγοστεύουν, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Το σίγουρο είναι ότι το Ποτάμι τελείωσε και απλώς οι βουλευτές του θα περιμένουν τον χρόνο μέχρι τις εκλογές για να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια του νέου φορέα ή να κάνουν άλλες επιλογές. 

Οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι πέραν της αναγνωρισιμότητας ουδέν άλλο επέτυχαν. Τα ποσοστά τους είναι αμελητέα για να επηρεάσουν τις εσωκομματικές καταστάσεις και μάλλον δεν πρόκειται, όπως κάποιοι ήλπιζαν, να πλασαριστούν, λόγω της συμμετοχής τους στην κούρσα διεκδίκησης της αρχηγίας, στη νέα ηγετική ομάδα που θα διαμορφωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ (45)

Mηπωs

στο μυαλο πολλων αρχιζει να λειτουργει ο αναπρογραμματισμοs συμφωνα με τα βιωματα του και την πραγματικοτητα??.Αλλωστε ειναι γνωστη σε ολουs η ρηση ''αν δεν δειs τα χειροτερα δεν εκτιμαs τα καλυτερα''.Αντικειμενικα ολοι στον περιγυρω μαs παρατηρουμε αρκετεs μεταβολεs που ''φωναζουν''.Εκεινο που μενει να φανει ειναι το ευροs τουs.Μια αποψη με ταπεινοτητα ,πιστευονταs συγχρονωs oτι δεν υπαρχει καμμια σταθερα πλεον.Πιθανωs η μονη,ειναι αυτη που βασιζεται στο θεωρημα"ακουω οτι βλεπω, αντιλαμβανομαι και βιωνω φιλτραρονταs τα μεγιστα αυτο που θελει να μου το ανατρεψει''

12

σιχαμεροι συριζαιοι,οτι και να πειτε οτι και να κανετε,το ποταμι δεν γυρναει πισω,ο εξαπατημενος λαος ,σας πηρε χαμπαρι,καταλαβε οτι ειστε,ανικανοι,αχρηστοι,τεμπεληδες,κοπριτες,διεστραμενοι,το οτι θα πατε στο μηδεν ειναι δεδομενο,το προβλημα ειναι ,θα γινει στις προσεχεις εκλογες,η τις επομενες,ακουτε απλυτοι συριζαιοι στις πρωτες εκλογες θα χασετε απο 15 μεχρι 25%,στις δευτερες θα πατε στο μηδεν,,.ο λαφαζανης και η ζωη θα παρουν περισοτερο απο εσας,.και το υπολοιπο της ζωης σας θα το περασετε στη φυλακη για εσχατη προδοσια,,.

Σας ευχαριστούμε κ. Φελέκη...

...για την αντικειμενική δημοσιογραφία. Ειδικά εκεί που προβλέψατε ότι στη Κρήτη η Φώφη θα πάι όσο ο Ανδρουλάκης και ο Θεοδωράκης μαζί... Δείχνει και το επίπεδο των ανθρώπων στους οποίους προσπαθείτε να απευθυνθείτε.

Εμπάθεια

Αν νομίζει ο κύριος Φελέκης ότι το Ποτάμι ως αυτόνομη και διακριτή πολιτική στάση έχει τελειώσει, όπως διατείνεται, γελάστηκε. Αυτοί οι 59 που έβγαλαν ανακοίνωση δεν πήγαν καν να ψηφίσουν χθες οι περισσότεροι. Με εξαίρεση ελάχιστους, όσοι ήταν να φύγουν από το Ποτάμι έφυγαν προ καιρού, όσοι απομένουν στηρίζουν σθεναρά Θεοδωράκη. Με την ίδια λογική, και το ΠΑΣΟΚ ως ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, αφού μιλάμε για έναν εντελώς καινούριο πολιτικό φορέα, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο πρόεδρος. Έτσι δεν είναι; Δεν ψηφίζαμε για πρόεδρο ΠΑΣΟΚ χθες! ΥΓ. Και οι ψηφοφόροι του Σταύρου δεν είναι πρόβατα για να δεχτούν υποδείξεις ως προς το εάν και ποιον θα στηρίξουν στον β γύρο. Αυτά για "διακριτικό κλείσιμο του ματιού στη Φώφη" είναι αστεία. Και προσβάλλουν όχι μόνο τον Θεοδωράκη, αλλά και τον Καμίνη (εκτός και αν ο τελευταίος αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων) ΥΓ.2 Δυσάρεστη έκπληξη θα αποτελεί οποιαδήποτε δήλωση στήριξης της Γεννηματά από τον Παπανδρέου, δεδομένου ότι ο ΓΑΠ τήρησε σιγή ιχθύος μέχρι σήμερα και προφανώς είναι πολιτικαντισμός να στηρίξει κάποιον, αφού περίμενε βολικά πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Χώρια το ότι δεν κατέβηκε καν υποψήφιος για να δούμε, στην τελική, ποιες είναι οι πραγματικές δυνάμεις που του έχουν απομείνει κι εκείνου.

ασ

εμπαθεια,,.,εισαι γραφικος ζεις στο δικο σου κοσμο,εσας και τα αλλα κομματα,συριζα,χρυση αυγη,λεβεντη,ανελ,σας γεννησε η οικονομικη κριση,οπως γεννηθηκατε απο το πουθενα ετσι θα χαθειτε στο πουθενα,εχετε παρει το δρομο της εξαφανισης ολοι σας,κοιταχτε τα δημοσκοπικα ποσοστα,ολων σας, και πολλα σου ειπα,.γεια σου μεγαλε,.

john

Η εξουσία στον νέο φορέα θα ασκείται από τους 9 απλώς η Φώφη ή ο Ανδρουλάκης θα προεδρεύει εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των 9.

φανή

πόσα λεφτά σας δίνει ο κλεφτοαλέξης για να γράφετε αυτα τα λόγια;όλοι οι γνωστοί μου αγόρασαν σπίτια με ο σύριζα!!!

Το συμπέρασμα είναι ένα

210.264 άνθρωποι, θέλουν να κυκλοφορούν με την ταμπέλα "ηλίθιος" επάνω τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ.

τελευταία απόπειρα

Γελάει και το παρδαλό κατσίκι με τους ΑΦΜαλλαγμένους πασοκους . Πολλά γέλια και άφθονο χιούμορ στα εκλογικά τμήματα απο φαρσέρ κάθε είδους . Δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό που να δικαιολογεί αισιοδοξία στο χώρο αυτό . Οσο για τις 210 χιλιάδες που ψήφισαν ......το άλλο με τον Τοτό το γνωρίζουμε !!

Ανδρέας Τσουκαλάς

Ναι ναι πήρε 43% και δεν θα βγεί ...Ούστ ζώα !

μακιςςς

στην ουσία το ΠΑΣΟΚ έσπασε σε δύο κομμάτια. Το παλιό Παπανδρεικό Τροτσκιστικό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ που μετονομάστηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και το κεντρώο Βενιζελικό Σημιτικό ΠΑΣΟΚ που κράτησε το όνομα. Τώρα θα φάνε τα μουστάκια τους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία