Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ από το αντικυβερνητικό δημοψήφισμα στην Kεντροαριστερά

Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ από το αντικυβερνητικό δημοψήφισμα στην Kεντροαριστερά

«Δεν αλλάζει ο πολιτικός σχεδιασμός μας» λένε κυβερνητικά στελέχη, προσπαθώντας να πείσουν ότι παραμένουν ψύχραιμοι, παρά τον εμφανή αιφνιδιασμό και τη διάψευση των εκτιμήσεων για την ανταπόκριση του κόσμου

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο χώρο της Kεντροαριστεράς και πόσο αυτές θα επηρεάσουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει πασοκογενείς και αντιδεξιές δυνάμεις, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν στο κυβερνών κόμμα, θορυβημένοι από τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα.

ΘΕΜΑ 104,6 FM. Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου με το πιο ενημερωτικό ραδιόφωνο της πόλης

Κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να υποβαθμίσουν την εντυπωσιακή και απροσδόκητη προσέλευση κόσμου σε αυτές τις κάλπες, ωστόσο είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να μην υπολογίζει πλέον το Μαξίμου τον κίνδυνο των νέων δυναμικών, που μπορεί να αναπτυχθούν στα δεξιά του.

Μέχρι τώρα, οι κυβερνώντες θεωρούσαν ότι η αντιδεξιά ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, σε συνδυασμό με την εγγενή αδυναμία της κεντροαριστεράς να εκφράσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, θα διευκόλυνε την εκ νέου εκλογική λεηλασία του χώρου αυτού από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιστάσεις, όμως που έδειξαν να έχουν οι δυνάμεις αυτές προκαλεί αμηχανία στο κυβερνών κόμμα, που αντιλαμβάνεται πλέον ότι θα δεχθεί ισχυρή πίεση. Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι το γεγονός ότι με εξαίρεση τον Γιάννη Ραγκούση, όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί του νέου φορέα, κάλεσαν τον κόσμο της κεντροαριστεράς να αποδοκιμάσει την κυβερνητική πολιτική και να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας και οργής στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε καταποντισμός του κ. Ραγκούση, ο οποίος ζητούσε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας με τη ΝΔ, καταδεικνύει τις αντι-σύριζα διαθέσεις της εκλογικής και κοινωνικής βάσης της κεντροαριστεράς.

Υπό αυτή την έννοια, οι εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, «διαβάζονται» από τους πιο ρεαλιστές και ψύχραιμους του κυβερνώντος κόμματος και ως ένα «μίνι» δημοψήφισμα, που μπορεί να επηρεάσει τάσεις και ζυμώσεις στο κοινωνικό σώμα.

Για την πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση της κεντροαριστεράς και η προοπτική μελλοντικής σύμπραξης μαζί της είναι μία χαμένη υπόθεση. Από καιρό εκτιμούσαν ότι ο χώρος αυτός ήταν και θα παραμείνει ένας εν δυνάμει σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον παραστεί ανάγκη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Και άρα, δεν έχει τόσο σημασία τι θα κάνει η κεντροαριστερά, αλλά τι θα πράξει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ για να διευρύνει την επιρροή του, χωρίς να αναμένει οποιαδήποτε σύμπλευση με τη σοσιαλδημοκρατία.

Άλλα στελέχη, θέλουν να «διαβάζουν» την κινητικότητα στην κεντροαριστερά, πιο αισιόδοξα: μπορεί, λένε, ένας ισχυρός πόλος σε αυτό το χώρο να αποτελέσει ανάχωμα για τους δυσαρεστημένους από την κυβέρνηση, ψηφοφόρους, ώστε να μην καταλήξουν στον κ. Μητσοτάκη!

Στις παρασκηνιακές συζητήσεις πάντως και προκειμένου να διατηρήσουν το φρόνημα των μελών και οπαδών υψηλό, τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν να υποβαθμίζουν τα όσα συμβαίνουν στην κεντροαριστερά και να προβλέπουν τα χειρότερα, ακόμη και μετά τον πρώτο γύρο στις εσωκομματικές εκλογές.

Το έκαναν με διάφορους τρόπους και πριν την ψηφοφορία, όταν προέβλεπαν χαμηλή συμμετοχή, λόγω των χαμηλών τηλεθεάσεων, που είχαν τα ντιμπέιτ των υποψήφιων αρχηγών, το κάνουν και μετά και την προσέλευση 210 ανθρώπων στις κάλπες.

Πρώτο επιχείρημα είναι ότι δεν πρόκειται για σπουδαία επίδοση στη συμμετοχή. Αφενός γιατί πήγαν, λένε παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που απλώς ενεργοποιήθηκαν, αφετέρου γιατί ο αριθμός δεν απηχεί την πραγματικότητα. Επικαλούνται περιπτώσεις όπως του Στέφανου Μάνου ή και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, για να υποστηρίξουν ότι στις κάλπες πήγαν και χιλιάδες δεξιοί ψηφοφόροι, που ήθελαν να στείλουν μήνυμα κατά της κυβέρνησης!

Δεύτερο επιχείρημα είναι ότι τώρα θα αρχίσουν τα εσωκομματικά προβλήματα στην κεντροαριστερά. Προβλέπουν δε ότι επειδή το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ικανοποιεί τους πάντες, θα αρχίσουν τα διαλυτικά φαινόμενα. 

Ως τρίτο επιχείρημα αναφέρουν ότι η υψηλή συμμετοχή δεν σημαίνει και ανάλογη επίδοση στις εθνικές κάλπες. «Και ο Λαφαζάνης είχε σχεδόν 200 χιλιάδες ψήφους, αλλά δεν μπήκε στη Βουλή» έλεγαν μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι για το νέο φορέα συμπράττουν δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που είχαν περίπου 600 χιλιάδες ψηφοφόρους, άρα δεν σημάνει κάτι, ο αριθμός 210 χιλιάδες που πήγαν την Κυριακή.

Ως προς τη διαφαινόμενη επικράτηση της Φώφης Γεννηματά, δείχνουν να θεωρούν την εξέλιξη αναμενόμενη και μάλλον θετική για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την έννοια ότι η νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή αντίπαλος, αγνοώντας όμως παράλληλα την ισχυροποίηση του ηγετικού της προφίλ από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Αντιφατικά είναι πάντως τα μηνύματα που στέλνουν οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Από τη μία διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα όσα γίνονται στην κεντροαριστερά. Αποσυνδέουν δηλαδή τα χθεσινά από οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης. Από την άλλη όμως, στην ίδια συζήτηση, δείχνουν να παραδέχονται ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, όπως η ελάφρυνση της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, που φαίνεται να προκαλεί μεγάλα ρήγματα στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με ένα κοινό, που παραδοσιακά εκφράζονταν με τον προοδευτικό πόλο του πολιτικού σκηνικού – αυτόν που επιδιώκει να εκφράσει δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά πλέον βρίσκει την κεντροαριστερά μπροστά του.

ΣΧΟΛΙΑ (73)

Χρηστος

Νομίζω η Φώφη θα πάθει ότι έπαθε ο Μειμαρακης με τον Κυριάκο. Μπράβο πάντως που πήγε τόσος κόσμος να ψηφίσει.

αντιθέτως χαίρονται σφόδρα

Ουδεμία απολύτως ανησυχία. Αντιθέτως υπάρχει τεράστια και απόλυτη ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών της. Και βλέποντας ο καθένας τα χθεσινά νούμερα νοείτω.

GA

ΚΑΛΑ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ?ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ, ΟΣΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΓΚΑΛΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ

Καλε

Αυτο,το φερομενο ως πρωθυπουργο,που το κρυψατε παλι;Για θεραπεια;

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΕΛΕΓΑΝ ΣΥΡΙΖΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑΖΙ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΔΙΑ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ...ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ..(ΕΤΣΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΤΑ).ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.ΑΚΟΥΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΣΟΣΙΑΔΗΜΟΚΡΑΤΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΝΩΘΗΚΕ.ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΩΝ ΨΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ..

Νίκος Πετ...

Με πήραν σήμερα από εταιρία δημοσκοπήσεων και με ρώτησαν τι θα ψηφίσω τώρα που έγιναν εκλογές στην ..... κεντροαριστερά. Τους απάντησα ότι θα ψηφίσω ..... κεντροαριστερά. Εννοείται ότι δεν θέλω ούτε να τους βλέπω και θα ψηφίσω Σύριζα που δεν κλέβει και ενδιαφέρεται για τη χώρα. Προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο ιδιοποιούμενοι τον όρο κεντροαριστερά για να μας ψαρέψουν και έχουν όλα τα ΜΜΕ να το ψάλλουν ως άλλοι Πορτοσάλτε. Ε, λοιπόν, μαύρο και φούντο στα λαμόγια.

vivitv

Συριζαιοι μην αγχώνεστε... Ο εραστής έρχεται...

σιγουρακι

Λογικα θα πιασουν τωρα δουλεια οι.. ακτιβιστες κατα Βουτση και θα εντεινουν τις δολοφονικες τους επιθεσεις στα γραφεια του Πασοκ. Καλο θα ηταν να δωθει προσοχη στην περιφρουρηση γιατι λογω επαιτειου του Πολυτεχνειου και με δεδομενο οτι ο Τοσκας και η κυβερνηση συριζα θα αφησουν ανεξελεγκτες ομαδες συριζαιων να καινε την περιοχη των εξαρχειων ισως εχουμε περαιτερω ενεργειες εναντιον των γραφειων απο τα κουκουλωμενα του συριζα. Γιατι οπως ειδατε εννοειται πως οι δολοφονοι που πυροβολουν αστυνομικους στα γραφεια του Πασοκ συνειδητα δεν συλλαμβανονται με σκοπο να συνεχιστει η τρομοκρατια. Αδικος κοπος Αλεξη , μετρας μερες και εσυ και η τρομοκρατικη οργανωση σου που την ονομαζεις κομμα.

Αλεξ

Όλοι οι γυφτοι πήραν 50 ρικο και πήγαν να ψηφίσουν Χαχααχαχα.Αλεξης για 10 χρόνια τουλάχιστον λαμόγια της ΝΔ ΠΑΣΟΚ

chris

Το αν θα τον κρατήσετε εσείς τα 35000 μέλη, αλλα 10 ή 100 χρόνια τον μ@λ@κ@ σας για αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ, πρόβλημά σας. Από τις εκλογές όμως μην ελπίζεται.

Τελευταια φορα αριστερα

Οι γυφτοι μαζι με Αλβανους , Πακιστανους κτλ περιμενουν το μερισμα του Τσιπρακου για να κανουν καλες γιορτες ενω οι Ελληνες πληρωνουν φορους , ΕΝΦΙΑ κτλ και δεν εχουν να φανε. Ας προσεχε ο Ελληνικος λαος να μην ψηφισει ανθελληνες προδοτες για να μας κυβερνησουν.

Εχ

Καλά ξέραμε ότι είστε ψεκασμενοι το ξέραμε!!!!!! αλλά τόσο τσούξιμο ????

ΝΙΚΟΣ

Το βγάζει δεν το βγάζει το 18 ο απατεώνας σου.

Καλα το πρωτο θεμα

γραφειο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κριμα γιατι καποτε σας διαβαζα στα σοβαρα,αλλα πλεον η προπαγανδα εχει φτασει σε αλλα επιπεδα

Αννα

Πρέπει κατά τη γνώμη σου να εκθειάζει τους συριζανελ???????

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

19703553

Με πρωτοβουλία Κοτζιά πραγματοποιήθηκε σήμερα στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών το πρόγευμα εργασίας των 28 υπουργών της ΕΕ με την Αλβανία - Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Γαλλία και η Ολλανδία εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις 

2
mitsomesa

Η συμφωνία για το χρέος δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «από τον Ιανουάριο του 2019 έρχεται 4ο μνημόνιο - Τελειώνει το τυπικό πρόγρμμα αλλά δεν τελειώνουν τα μέτρα» - Ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατό 

19
2499896

«Ξέρουμε ότι ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% εως το 2022 είναι απαιτητικός αν και αυτή την στιγμή τον έχει υπερβεί η Ελλάδα», τόνισε ο Roberto Gualtieri μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής