Η Σχολή της Βοστώνης και τα ελληνικά εκατομμύρια
iriotou_matina

Ματίνα Ηρειώτου

Η Σχολή της Βοστώνης και τα ελληνικά εκατομμύρια

Μία σχολή (θεολογική, στη Βοστώνη) και νέα σχολεία (που ιδρύει ο Ερντογάν στη Γερμανία) προκάλεσαν αντιπαραθέσεις και συζητήσεις

Το πακέτο διάσωσης που προσφέρθηκε στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης - 2,2 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα αναδρομικά από πέρσι- μπορεί πράγματι να κρίνεται ακριβό και μη αναγκαίο, όταν οι ανάγκες στην εκπαίδευση εντός των συνόρων είναι τεράστιες.

Μιλάμε όμως, μόνο για τη διάσωση μιας θεολογικής σχολής ή για κάτι πολύ περισσότερο; Πέρα από τον «καυγά» με μικροπολιτικό υπόβαθρο στον οποίο ορθώς δεν ενεπλάκη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, μιλάμε για ένα εθνικό ζήτημα. Όποιος ελάχιστα, έστω, γνωρίζει τα της ομογένειας, ξέρει καλά ότι η Εκκλησία αποτελεί κομβικό οργανισμό και θεσμό: Η λειτουργία και η ζωή στις ενορίες ενώνει την ελληνοαμερικανική κοινότητα και ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος είναι δυνάμει και «πολιτικός» ηγέτης με την ευρεία έννοια του όρου. Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος μάλιστα, έχει αποδείξει ότι δεν έχει πολιτική και κομματική ταυτότητα: Με την ίδια θέρμη που υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, είχε υποδεχθεί και ξεναγήσει στη Χάλκη τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πέρσι τον Φεβρουάριο. Η γενική αρχή άλλωστε για την Εκκλησία είναι ότι συντάσσεται με την εκάστοτε κυβέρνηση και υπηρετεί, όπως συνολικά η ομογένεια, τα εθνικά συμφέροντα στις ΗΠΑ.

Είναι αλήθεια πάντως, ότι η υπόθεση της χρηματοδότησης της Θεολογικής Σχολής -που είναι πιστοποιημένο εκπαιδευτικό ίδρυμα και θεωρείται “φυτώριο” για τον ελληνισμό στην αμερικανική ήπειρο- προκάλεσε αντιδράσεις και εντός της ομογένειας και σε ένα βαθμό φαίνεται να αναζωπυρώνει συγκρούσεις: Η σπουδή του πρώην υφυπουργού, του κ.Διαματάρη να διαρρεύσει την εμπλοκή του στην υπόθεση, προφανώς για να πιστωθεί το αποτέλεσμα -ενδεχομένως και χολωμένος για την αποπομπή του από την κυβέρνηση- φαίνεται ότι πυροδότησε τις αντιδράσεις. Πέρα από αυτά όμως, το ερώτημα παραμένει: Τα ιδρύματα που προετοιμάζουν κληρικούς για να υπηρετήσουν έναν φορέα όπως είναι η Εκκλησία για τους ομογενείς, γνώστες παράλληλα της αμερικανικής πραγματικότητας, αλλά και εκπαιδευμένουν για να αναλάβουν τον κομβικό ρόλο της διατήρησης της γλώσσας, της πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας στην ομογένεια, πρέπει ή δεν πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους;

Ναι, θα πει απολύτως καλοπροαίρετα κάποιος, αλλά η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί ουσιαστικά μια αρχιεπισκοπή που κλυδωνίζεται από οικονομικά σκάνδαλα, φάνηκε ελάχιστα αξιόπιστη και εξ αυτών των σκανδάλων έσπασε και η σχέση εμπιστοσύνης που υπήρχε με την ομογένεια. Βεβαίως είναι έτσι, αλλά εξαιτίας αυτών των δεδομένων εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αφού δεν αντιλήφθηκε το μεγάλο φαγοπότι που γινόταν στην αυλή του. Ο διάδοχός του έχει δεσμευθεί ακριβώς γι' αυτό: Να αποδοθούν ευθύνες, να αποκατασταθεί η διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής και κάθε ποσό που εξασφαλίζεται να πηγαίνει στο σκοπό για τον οποίο διατέθηκε. «Θα βρω άκρη ποιος τα έφαγε» επαναλαμβάνει και ο χρόνος θα δείξει πόσο αποτελεσματικός και συνεπής στη δέσμευση θα είναι. Σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση από την ελληνική κυβέρνηση πάντως, το ερώτημα είναι τι στόχο εξυπηρετεί: Υφαρπαγή ψήφων, όπως υποστηρίχθηκε ή προαγωγή και ενίσχυση της ελληνικότητας της Σχολής για τη διατήρηση της εθνικής, γλωσσικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας της ομογένειας; Η απάντηση είναι το δεύτερο, υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα πάνε αποκλειστικά στο σκοπό για τον οποίο διατίθενται. Με όλα τα κανάλια για έλεγχο να είναι ανοιχτά και δεδομένα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ