Μέτρα για τη στήριξη της εργαζόμενης γυναίκας
maria_syreggela_blog

Μαρία Συρεγγέλα

Μέτρα για τη στήριξη της εργαζόμενης γυναίκας

Η καταπολέμηση των διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες στην αγορά εργασίας καθώς και η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης μας. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθούμε δράσεις που ενισχύουν τη γυναικεία απασχόληση και βοηθούν τις γυναίκες να επιτύχουν την οικονομική τους ανεξαρτησία, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόβαθρο για την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας

Με τις πρωτοβουλίες μας στηρίζουμε τις γυναίκες ώστε να ισορροπήσουν ανάμεσα στην επαγγελματική και ιδιωτική ζωή και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που συναντούν στην προσπάθειά τους να κυνηγήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα, να σπάσουν τη «γυάλινη οροφή» και να αναρριχηθούν σε θέσεις που τους αξίζουν.

Τα μέτρα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε είναι μέτρα πρακτικά, ουσιαστικά και έχουν αποτέλεσμα. Καταφέραμε να μειώσουμε τη γυναικεία ανεργία στο 16,2% τον Δεκέμβριο του 2021, από το 20,1% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ 6 στα 10 άτομα που βρήκαν εργασία μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ήταν γυναίκες.

Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να καταρρίψουμε τα στερεότυπα που έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένους ρόλους για τις γυναίκες στην κοινωνία και να προσφέρουμε στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες τις ίδιες ευκαιρίες.

Με τον νέο εργασιακό νόμο θεσπίσαμε μία σειρά νέων αδειών (όπως η άδεια πατρότητας, η γονική άδεια ως ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα κά) και εντάξαμε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας που συμβάλλουν στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών και αίρουν τα αντικίνητρα για προσλήψεις γυναικών.

Παράλληλα για να στηρίξουμε τη γυναικεία εργασία υιοθετούμε μέτρα που ενθαρρύνουν τη συμφιλίωση προσωπικής και οικογενειακής ζωής και δίνουμε «Σήμα Ισότητας» στις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτυπικών ρόλων και δημιουργούν ίσες ευκαιρίες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Με το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» και τη δράση μας για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις στηρίζουμε ουσιαστικά τις γυναίκες που θέλουν να παραμείνουν ενεργές στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους.

Κλείσιμο
Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν ότι η φροντίδα μικρών παιδιών επηρεάζει την εργασία τους, είναι διπλάσιο σε σύγκριση με το ποσοστό των ανδρών (32,0% έναντι 14,6%) (ΕΛΣΤΑΤ, 2018). Ειδικότερα δε, η διακοπή της καριέρας για τη φροντίδα των παιδιών αφορά κυρίως στις γυναίκες (49,7% έναντι 4% των ανδρών), ενώ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τουλάχιστον μία στις δέκα γυναίκες δεν εργάστηκε προκειμένου να φροντίσει τα παιδιά της.

Την ίδια ώρα, προωθούμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και υποστηρίζουμε τις γυναίκες στον τομέα των νέων τεχνολογιών, της έρευνας και της καινοτομίας. Δημιουργήσαμε το «Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες» προκειμένου οι γυναίκες στην Ελλάδα να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Στόχος μας είναι να δώσουμε στα νέα κορίτσια τις ευκαιρίες να επιλέξουν επαγγέλματα που σχετίζονται με τους νέους τομείς υψηλής εξειδίκευσης, όπως της Τεχνητής Νοημοσύνης ή της Βιο-τεχνολογίας αλλά και να αναδείξουμε ευκαιρίες χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων Ελληνίδων που καινοτομούν, θέτοντας τα θεμέλια για την ισότιμη πρόσβαση ανδρών και γυναικών στην έρευνα και την τεχνολογία, καθώς και στην αγορά εργασίας.

Είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων γυναικών και το αποδεικνύουμε συνεχώς δημιουργώντας νέες και καινοτόμες δράσεις στήριξής τους.





-Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ