LIVE

Κορωνοϊός

tzavaras_2

Νόμιμη η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων;

Κώστας Τζαβάρας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες είναι το βάρος του ιδιωτικού χρέους, διότι τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν εξασφαλίσει ένα είδος αυτονομίας, παράγοντας αδιανόητες αδικίες. 

Σε μια εποχή που το εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί βιαίως, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, η προβληματική νομιμότητα της μαζικής μεταβίβασης των «κόκκινων» δανείων επιτάσσει την άμεση παρέμβαση του κράτους.

Όπως είναι τοις πάσι γνωστό, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συντελεί στην καλύτερη λογιστική εικόνα μιας τράπεζας και βελτιώνει τη δυνατότητά της να δανείζεται με καλύτερο επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αφού όσο περισσότερα είναι τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», τόσο μεγαλύτερο είναι το επιτόκιο δανεισμού τους. Επιπλέον, η μεταβίβαση δανείων ωφελεί και φορολογικά τα πιστωτικά ιδρύματα, διότι το συνολικό ποσό της μεταβιβαζόμενης απαιτήσεως λογίζεται ως εκπιπτόμενη δαπάνη, σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4172/2013 και τις εγκυκλίους 1113/2015 και 1094/2016. Ας αναλογιστεί κανείς πόσο μεγάλη μείωση των κερδών θα έχει η τράπεζα από τη μεταβίβαση σωρείας δανείων εκατομμυρίων ευρώ και πόσο φορολογικό όφελος θα έχει.

Εφόσον υπάρχουν, όπως θρυλείται, μαζικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων στο 3% και στο 5% της αξίας τους σε επιχειρήσεις που είναι είτε θυγατρικές είτε συμφερόντων της μεταβιβάζουσας τράπεζας, θα πρέπει να ελεγχθεί η νομιμότητά τους από πλευράς εφαρμογής των διατάξεων του ενωσιακού δικαίου. Με βάση την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η απόκτηση φορολογικών πλεονεκτημάτων, μέσω φαινομενικά «νόμιμων» συναλλαγών είναι παράνομη όταν η συναλλαγή γίνεται με κύριο στόχο την απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος και όχι επειδή αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ενός κοινά παραδεκτού οικονομικού σκοπού.

Είναι προφανές ότι το όλο σχήμα μεταβίβασης-εκχώρησης, που είναι εντελώς ακατανόητο, με όρους πραγματικής οικονομίας και σύμφωνα με την αρχή των «ίσων αποστάσεων», έγινε για λόγους δημιουργικής λογιστικής, ενώ στην πραγματικότητα η τράπεζα ουδέποτε είχε πραγματική πρόθεση να αποξενωθεί από το δάνειο, αφού εν τέλει μέσω μιας τριγωνικής συναλλαγής, η είσπραξη ανατίθεται στην 100% θυγατρική της εταιρία.

Υπό τα δεδομένα αυτά, δεν μπορεί να παρατείνεται η αδιαφορία ή η ανοχή του κράτους σε τέτοια σοβαρά κρούσματα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από μέρους των τραπεζών, που σε τελική ανάλυση προσβάλλουν και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών, οι οποίοι έπρεπε να καλούνται να εξαγοράσυν με τους ίδιους όρους τα δάνειά τους πριν από την εκχώρησή τους στις εταιρες διαχε΄ τραπεζικων απαιτησεων. Ως γνωστόν, η πρακτική αυτή υιοθετήθηκε στην Κύπρο ενώ η χώρα αυτή βρισκόταν σε καθεστώς μνημονίων. Σε μια τόσο οδυνηρή για τους πολίτες οικονομική κρίση, το κράτος πρόνοιας δεν μπορεί να μετατραπεί σε κράτος θεατή των σοβαρών μεταβολών που συντελούνται από τις οικονομικές ελίτ χωρίς κανόνες και χωρίς αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση 13/2015 του Αρείου Πάγου, ο δανειολήπτης επαγγελματικού ή επιχειρηματικού δανείου θεωρείται τελικός αποδέκτης των πιστωτικών υπηρεσιών της τράπεζας και συνεπώς και καταναλωτής. Επομένως τα δικαιώματά του και τα οικονομικά του συμφέροντα έχει την υποχρέωση να τα προστατεύει το κράτος, σύμφωνα με τον ν.2251/1994.

Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν οι τράπεζες δεν μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτες επ’ αόριστον και χωρίς επίγνωση της κοινωνικής εταιρικής τους ευθύνης. Ως χρηματοδοτικοί οργανισμοί που ασκούν αποφασιστική επίδραση στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των χρηματοδοτούμενων απ’ αυτές επιχειρήσεων και προσώπων, έχουν αυξημένη ευθύνη κατά την άσκηση του χρηματοδοτικού τους έργου και οφείλουν να μεριμνούν για τα συμφέροντα αυτών που χρηματοδοτούν, ώστε να αποφεύγονται υπέρμετρα επαχθείς γι’ αυτούς συνέπειες. Για τον λόγο τούτο, η άσκηση των δικαιωμάτων τους θα πρέπει να κυριαρχείται από τις αρχές της καλόπιστης και σύμφωνης με τα χρηστά συναλλακτικά ήθη εκπλήρωσης των οφειλόμενων παροχών και να αποφεύγεται κάθε κατάχρηση στη συμπεριφορά τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (15)

παναγιωτης απο Μοντρεαλ

Αφου πρόσφατα ψήφισε τον νομο περι Ηρακλη που αποβλέπει στη μειωση των κόκκινων δανείων μέσω μεταφορας του κινδυνου τους στους ιδιώτες επενδυτες που θα αγορασουν τις ομολογίες που θα εκδοθουν ,η μια ασφαλέστερη κατηγρια θα έχει και εγγύηση ΕΔ, βγαινει τωρα και καταδικάζει την πρακτική που ακολούθησαν η Ιταλια που αποτελει το προτυπο του πρόφατου νομου που ψήφισε ο ιδιος ,η Ισπανια ,η Ιρλανδια κλ που ειχαν πολλαπλασιο ιδιωτικο χρέος της ελλαδος ..,Μετα την κανονκότητα του Συριζα πάμε σε κανονικοτητα των υποστηρικτων συγκεκριμένων κατηγοριων strategic defaulters της ΝΔ με νομικα επιχειρήματα που δεν τόλμησε να τα πει στη βουλή προσφατα

Θριλερ στη χρεοκοπημενη Επιδοματοχώρα!

Εσεις φερατε την κατασταση εδω! Σε συμπαιγνια με τις τραπεζες και το "ενωσιακο δικαιο" που ανερυθριαστα επικαλειστε. Δεν σας σωζει τιποτε απο Απριλιιο, οσο "αυτοδυναμοι" κι αν ειστε!

AAA

ΩΡΑΙΑ... δανειζομαι 100.000 πληρωνω σε 10 χρονια το 25% μου υπολοιπονται 20 χρονια... και θελω να μου το πουλησουν στο 10%... φανταστικα οικονομικα μαθηματικα... αλλα βεβαιως αν οι δανιολειπτες ηταν δανιστες εεεε!!! τοτε ΔΕΝ θα το δεχονταν...

Λαζαρος

Πληρωνω 10+ χρονια 1000€ τον μηνα χωρις σταματημο. Αλλα 5 κ τελος. Γιατι τα λαμογια να τυχουν απαλλαγης των δανειων που φαγανε? Γιατι οι τραπεζες εδιναν δανεια σε αφερεγγυους ανθρωπους? Κ ολα αυτα μεσω ανακεφαλαιοποιησεων φορτωθηκαν σε ολους, νομιμους κ μη... κριμα

παναγιωτης απο Μοντρεαλ

εδιναν δανεια με υποθληκη σε αυτους που ηυελαν να κανουν επένδυση ζωής με μεση αξια περιπου 100χιλ εκτος αποοσους ειχαν μαυρα που επαιρναν μεγαλυτερο πολλαπλασιο .Μετα περαν απο τους πραγματικά πληγλεντες θεωρησαν οι μπατακσήδες οτι ειναι ευκαιρια να τα πληρώσουν οικαταθετες ενω αυτο εβγαλαν τα μαυρα και ασπρα ελτος χώρας .Τα καταναλωτικα που εγιναν υπερβολες καιοιτραπεζες νόμζαν οτι τους κάλυπτε το υψηλο επιτοκιο επεσας εξω και τα πληρώνειο φορολογούμενος οι υποστηρικτες των μπατακσήδων ως γνωστον δεν ηθελαν δανειο και τους τα εδιναν με το ζορι

Γομάρια της Μεταπολίτευσης

Γράφετε στα αραβικά να σας καταλαβαίνουν οι ψηφοφόροι, εμείς φύγαμε.

@@@

Αφού έφυγες και δε σε νοιάζει γιατί μπαίνεις στον κόπο;;;;;; ρε αι σιχτιρ.

ΧΔ

Θα έβλεπα το παράνομο αν οι εταιρείες που αγοράζουν το κόκκινο δάνειο δεν ανήκαν στην τράπεζα. Τότε θα ήταν σκάνδαλο με ποινικές προεκτάσεις. Αυτό που δεν είναι τώρα σαφές, είναι ποια είναι η βλάβη του δανειολήπτη-καταναλωτή, είτε η κυριότητα του δανείου παραμένει στην τράπεζα είτε μεταβιβαστεί σε θυγατρική της

παναγιωτης απο Μοντρεαλ

εαν εχω καταλάβει θα βγουν ομόλογα διαφορετικουνκινδύνου πουτα πιο ασφαλη θα τα κρατησεινη βτραπεζα με την εγγύηση του ΕΔ προκειμλενου τα υπόλοιπα να πουληθουν στους ιδιώτες που θελουν να εχουν μεγαλη αποδοση και κίνδυνο βεβαια .τα περι θυγατρικων μαλλον ο βουλευτης δεν εχει καταλάβει .Εαν ειχε καταλάβει και εχει αυτη την άποψη δεν επρεπε ν α ψηφισει !!!

Δικαστής ντρεντ

Όλα τα λαμόγια θα πλερώσουν τα δανεικά που μασαμπούκωσαν. Αυτό είναι το νόμιμο το δίκαιο το ηθικό

@@@

έχεις το μυαλό του ποπού του τοττού.

ΝΑΙ

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ...... ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ?

lingo

ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ - ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΩ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΟΥΔΙΚΕΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΥΓΑΤΙΣΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ? ΣΕ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ 30 ΔΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΓΙΑ 300 ΕΚ ΕΥΡΩ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ 10ΠΛΑΣΙΑ ......

Ζάκης Ρουφάς

ΒΑΣΙΚΑ, επειδή πολλά θα πάνε ούτως ή άλλως σε κατάσχεσή, ας τ δίνανε στο 10 % στον πελάτη. μιλάμε για 10ετή + παραπάνω δάνεια. θα μαζεύανε ζεστό χρήμα - αντι να φορτώνανε στους συνεπείς και μη δανειολήπτες ιδιωτικά ιδρύματα τις ζημιές τους. Τι είναι τόσο δύσκολο να γίνει κατανοητό. Όταν η Ολλανδία το κάνει, γιατί όχι και η Ελλάδα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία