LIVE

Κορωνοϊός

anthopoulos

Πανδημία και σύγκρουση γενεών

Χαράλαμπος Ανθόπουλος

Οπως γράφει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Αγγελος Στεργίου «Η πανδημία, πέρα από τ’ άλλα, ανέδειξε και μια αντιπαλότητα γενεών… Ο κόσμος των ηλικιωμένων έχει φροντίσει να μετακυλίσει όλο το βάρος της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων στους νεότερους. Οι τελευταίοι δεν μπορούν να προβάλουν καμία αντίσταση από εκεί που βρίσκονται: από τα αμφιθέατρα, τους στρατώνες, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Η σιωπή των αμνών. Ωστόσο, η εκδίκησή τους δεν άργησε. Η πανδημία τούς προσφέρει ένα νέο όπλο, την ανεμελιά ως προς τη λήψη των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού» (Δίκαιο της Κοινωνικής Ασφάλισης, τεύχ. 3, 2020).

Πράγματι, η αλήθεια είναι ότι αυτός ο κορωνοϊός δεν είναι καθόλου δημοκρατικός, αλλά κάνει διακρίσεις ανάλογα με την ηλικία. Ολοι μπορούν το ίδιο εύκολα να τον κολλήσουν, αλλά το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχετικά υψηλό μόνο στις ηλικίες πάνω από 70-80 έτη και ιδίως στο μεγάλο υποσύνολο αυτού του πληθυσμού που έχει υποκείμενα νοσήματα. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπορεί να χαθεί μια ολόκληρη γενιά -όπως έγινε στο Μπέργκαμο-, μια γενιά που έζησε τον Πόλεμο, αλλά δεν επιβίωσε από την πανδημία.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη, έχει σε μεγάλο βαθμό την αιτία του στις συμπεριφορές των νεότερων ηλικιακών ομάδων μετά το δίμηνο lockdown Μαρτίου - Μαΐου. Από τις αρχές Ιουνίου οι νέοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, στις πλατείες και στα κλαμπ σαν να μην υπήρχε αύριο, χωρίς να τηρούν τις συστάσεις για φυσική αποστασιοποίηση και τη χρήση μάσκας, στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και όχι ιδιαίτερα δυσβάσταχτα.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα η θνησιμότητα από την πανδημία ήταν μικρή, κάτι που δεν ισχύει πλέον, και ανύπαρκτη σχεδόν μεταξύ των νέων αποτέλεσε έναν καθοριστικό παράγοντα για τη χαλάρωση των συμπεριφορών, την οποία ενίσχυσε και το μήνυμα ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι μακριά. Ετσι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει την κύρια πηγή του στις νεότερες ηλικιακές ομάδες που νοσούν ελαφρότερα ή δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν τη μόλυνση στους ηλικιωμένους, που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Η διαπίστωση αυτή, που επιβεβαιώνεται από όλες τις επιδημιολογικές έρευνες της τρέχουσας περιόδου, δεν γίνεται με σκοπό την ενοχοποίηση των νέων πολιτών για την εξάπλωση της επιδημίας. Εξάλλου, οι νέοι είναι αυτοί που θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες της επερχόμενης οικονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας. Αλλά, όπως έγινε και μετά το 2010, μια προσωρινή έστω συνδρομή, μέχρι την ένταξή τους στην αγορά εργασίας ή και μετά από αυτή, θα την έχουν από τις συντάξεις των γονέων ή των παππούδων τους. Το ζητούμενο λοιπόν από όλους, αδιάφορο αν είναι νέοι ή ηλικιωμένοι, είναι η συνείδηση της ευθύνης για τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους, που αποτελεί, όπως έλεγε ο Μαξ Βέμπερ, το χαρακτηριστικό του ώριμου ανθρώπου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Η νέα γενιά διώχθηκε στο εξωτερικό από τους συνταξόφρονες γέρους

1.000.000 νεαροί Έλληνες έφυγαν πολιτικοί πρόσφυγες από το φοροσοβιέτ. ΕΣΕΙΣ το κάνατε, οι συνταξόφρονες. ΕΣΕΙΣ ψηφίσατε φόρο 80%. ΕΣΕΙΣ ψηφίσατε κόμματα που τους αντικατέστησαν με 1.500.000 Αφγανούς. Και τώρα θέλετε τι; ΝΙΚΗΣΑΤΕ, φτιάξατε μια χώρα όπως την θέλατε: 70% του προϋπολογισμού για συντάξεις, τίποτα για τα παιδιά. Λάθρο και συνταξιούχους θέλατε, εμάς μας διώξατε. Λάθρο και συνταξιούχους έχετε λοιπόν. Vae victis.

Ο κ. Στεργίου

είναι καθηγητής? Αυτό είναι όντως πρόβλημα. Γράφει: "Ο κόσμος των ηλικιωμένων έχει φροντίσει να μετακυλίσει όλο το βάρος της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων στους νεότερους." Ο βλαξ. Ο άσχετος. Ο δήθεν καθηγητής. Ποιο κόμμα άραγε τον έχρισε καθηγητή από αφισοκολλητή? ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ? Να μας εξηγήσει ο κύριος ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο "ο κόσμος των ηλικιωμένων" το έκανε αυτό που λέει. Και οι σύλλογοι των συνταξιούχων να τον μηνύσουν άπαντες !!!

Απλό είναι

Το σύστημα είναι ΔΕΝ είναι κεφαλαιοποιητικό, αλλά αναδιανεμητικό-κλεπτοκρατικό, δηλαδή στηρίζεται στις εισφορές των ΝΥΝ εργαζομένων. Οι δε εργαζόμενοι είναι πια λιγότεροι από τους συνταξιούχους, αφού αρνηθήκατε να κάνετε και παιδιά, που απαιτούνται για να είναι βιώσιμο. ΣΥΝ κρατική επιδότηση των ταμείων της τάξης των 27 δισεκατομμυρίων ευρώ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, μακράν η μεγαλύτερη κρατική δαπάνη. Και όποτε προτάθηκε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, οι νυν γέροι ψήφιζαν μετά μανίας αναδιανεμητικό (ηλικιακό σοσιαλισμό δηλαδή) γεροντοκρατικό σύστημα και έδιωξαν από την πολιτική όποιον ήξερε να μετράει (Γιαννίτση κλπ). Κι όλα αυτά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ , μέσω υποχρεωτικής ''ασφάλισης'' στο κράτος των Καρανικαίων και των Λιάπηδων, δηλαδή να μασουλάτε μέσω φόρων.

Με τέτοιους

καθηγητές όπως ο αρθρογράφος και αυτός που επικαλείται δεν είναι καθόλου παράξενο το πως οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων (εκτός εξαιρέσεων των λίγων πραγματικά ταλαντούχων) δεν χαίρουν καμμίας εκτίμησης στον εργασιακό χώρο (εκτός δημοσίου φυσικά) και είναι ανίκανοι να δημιουργήσουν και να ηγηθούν της κοινωνίας. Δογματισμός, φανατισμός, γλύψιμο, αριστερίλα, άκρατος ατομισμός, ωχαδερφισμός και όλα τα ωραία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας σε ένα άρθρο!

525

Ακόμη και στους ηλικιωμένους τα ποσοστά θνητότητας είναι χαμηλά και αντίστοιχα της εποχικής γρίπης. Οι νέοι πρέπει να ζήσουν τη ζωή τους αδιαφορώντας για κάτι που δεν τους αφορά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία