«Επιχείρηση Τραμπ»
tziovaras_grigoris

Γρηγόρης Τζιοβάρας

«Επιχείρηση Τραμπ»

Στην ατζέντα της συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, εκτός από το φλέγον ζήτημα της όξυνσης στα Ελληνοτουρκικά, περιλαμβάνονται και τα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης - «Σύμμαχος» της χώρας μας το διπλωματικό και στρατιωτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών

Παρά το γεγονός ότι, λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ με την εκκρεμούσα ενώπιον της Γερουσίας πρόταση για παραπομπή του προέδρου σε δίκη, η συγκυρία δεν είναι πολύ θετική, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για το δεύτερο υπερατλαντικό ταξίδι του πρωθυπουργού, στην ατζέντα του οποίου, εκτός από το φλέγον ζήτημα της όξυνσης στα Ελληνοτουρκικά που προκαλούν οι προκλητικές πρωτοβουλίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιλαμβάνονται και τα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη προετοιμάζονται εντατικά για την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, φορτώνοντας τις αποσκευές τους με όλη τη διπλωματική επιχειρηματολογία που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου Τραμπ, η οποία θα κινείται στην κατεύθυνση που χάραξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας «προκλητική» την πρόσφατη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες που υπαγόρευσε η Αγκυρα στο καθεστώς της Τρίπολης, το οποίο είναι αναγνωρισμένο ως επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης.

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς θα είναι η «σχέση στρατηγικής σημασίας» που έχει αποκτήσει η χώρα μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία, όπως επεσήμανε με νόημα ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού, υποστηρίζεται «για πρώτη φορά, τουλάχιστον από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης» από μια «πλατιά διακομματική συμμαχία, η οποία θεωρεί τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχέση με μεγάλο βάθος».

Είχε προηγηθεί η επισήμανση του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «εμείς παλέψαμε και εξασφαλίσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προετοιμάσαμε μάλιστα την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας που συζητάμε το επόμενο διάστημα να εγκρίνουμε και η οποία αφορά τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας», θέλοντας να προβάλει το έργο της δικής του διακυβέρνησης.

«Δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν»

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πήρε αυτές τις πρωτοβουλίες «όχι από ιδεολογική προσέγγιση, αλλά από εθνική ευθύνη, αναγνωρίζοντας ότι τα συμφέροντά μας συνέκλιναν στην ανάγκη να καταστεί η Ελλάδα ένας ισχυρός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». Πρόσθεσε, όμως, ότι «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο αυτό ενώ την ίδια στιγμή κυριαρχικά μας δικαιώματα θα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, τότε η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη. Δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς».

«Πολύ καλά κάνατε και αλλάξατε όσα λέγατε παλαιότερα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», αντέτεινε ο πρωθυπουργός. «Εμείς ως Νέα Δημοκρατία αυτό πιστεύαμε πάντα. Για εμάς δεν είναι έκπληξη. Ομως, κύριε Τσίπρα, δεν είμαστε δεδομένοι όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν. Είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό και διαπραγματευόμαστε με όλους πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε.

Κλείσιμο
Η ελληνική πλευρά δεν παραβλέπει τη διαφοροποίηση που παρατηρείται ανάμεσα στη στάση που τηρούν από τη μία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο και από την άλλη ο Λευκός Οίκος απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Αγκυρας στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη σχέση Ερντογάν - Πούτιν.

Κεντρική επιδίωξη της Αθήνας είναι να καταφέρει να κάμψει τους δισταγμούς που φαίνεται να έχει ο πρόεδρος Τραμπ για να υιοθετήσει σκληρή στάση κατά της Τουρκίας, όπως του εισηγούνται να τηρήσει η διπλωματική γραφειοκρατία και το στρατιωτικό κατεστημένο της Ουάσινγκτον, ιδίως εξαιτίας της προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-400.

Επενδύσεις και 5G

Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα παραστεί και στον αγιασμό για τα Θεοφάνεια που θα γίνει στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, θα ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Οι δύο τελευταίοι περιλήφθηκαν στην αποστολή καθώς την επομένη της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ θα διοργανωθεί δείπνο με τη συμμετοχή του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στο οποίο θα λάβουν μέρος πολλοί Αμερικανοί επενδυτές, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες από την ελληνοαμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Επαφές του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων θα γίνουν και με άλλες ευκαιρίες κατά τη διήμερη παρουσία τους στην αμερικανική πρωτεύουσα. Οπως εξάλλου έχει ανακοινωθεί από τον Λευκό Οίκο όταν οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία συνάντησης, από αμερικανικής πλευράς υπάρχει ενδιαφέρον και για το ζήτημα της ανάπτυξης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τη διείσδυση σε συμμαχικές τους χώρες της αντίστοιχης τεχνολογίας που προωθεί η κινεζική εταιρεία Huawei. Αποτροπή την οποία επιχειρούν όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, που ενδιαφέρουν τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά κυρίως επειδή αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας εκφράζουν ζωηρούς φόβους επιρροής και ελέγχου από το Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τη νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για να συζητήσουν τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από τον Προϋπολογισμό του 2021, καθώς και την πορεία αποπληρωμής των δανείων της χώρας μας από το Ταμείο. Θα απευθύνει επίσης ομιλία στο Atlantic Council, μία από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στην Ουάσινγκτον.

Σαφάρι επενδύσεων

Η ραγδαία μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, οι νέες ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των επενδυτών, καθώς και η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με σημαντικές χώρες, όπως η Κίνα, η Γερμανία, η Ιταλία κ.ά., είναι μερικά από τα επιχειρήματα που περιλαμβάνονται στη φαρέτρα της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα βρεθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, συνεχίζοντας το σαφάρι επενδύσεων που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα έχει πολιτική σταθερότητα καθώς διαθέτει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και δεν θα έχουμε εκλογές έως το 2023», επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του. Παίζοντας το χαρτί της συνέπειας, επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή ότι «εμείς δεν λέμε λόγια και από την πρώτη ώρα της διακυβέρνησής μας δείξαμε τι θέλουμε να κάνουμε και το κάνουμε».

«Μέρα με τη μέρα δημιουργείται πλέον στη χώρα ένα νέο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον στη χώρα», αναφέρει υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θα είναι η επενδυτική έκπληξη της Ευρωζώνης - και είναι ευκαιρία να επενδύσετε τώρα στη χώρα».

Με βάση τις προβλέψεις του προσφάτως ψηφισθέντος Προϋπολογισμού, που οι κυβερνητικοί ιθύνοντες χαρακτηρίζουν «απολύτως ρεαλιστικές», υπολογίζεται ότι το 2020 θα προστεθούν 7,3 δισ. ευρώ στο εθνικό εισόδημα.

Είναι υπολογισμοί οι οποίοι βασίζονται στην πεποίθηση που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο ότι σταδιακά οι επαφές με τους επενδυτές, Ελληνες και ξένους, θα αρχίσουν να αποδίδουν δημιουργώντας για τη χρονιά που έρχεται 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Στον επενδυτικό απολογισμό του α’ εξαμήνου διακυβέρνησης που κάνουν στο επιτελείο του Μαξίμου, πέρα από την επιτάχυνση των τριών εμβληματικών επενδυτικών σχεδίων που βάλτωναν επί ΣΥΡΙΖΑ -Ελληνικό, ΟΛΠ και Σκουριές-, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η δρομολόγηση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων σημαντικών έργων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αυτή την εβδομάδα δόθηκε το πράσινο φως για έξι έργα, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία τους και άνω των 3.000 κατά την κατασκευή τους. Τα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:

1. «Ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα» από την εταιρεία Noval Property Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ), συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα Αττικής, συνολικής έκτασης περίπου 73 στρεμμάτων. Το έργο αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα ανάπλασης υποβαθμισμένης περιοχής, σε μικρή απόσταση από τους κύριους αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας, με απόδοση σε κοινή χρήση 16 στρεμμάτων πρασίνου.

2. «COSTA NOPIA» της εταιρείας Cretan Sun and Sea Developments Α.Ε., μέλος του Ομίλου Εταιρειών ΛΕΠΤΟΣ, συνολικού προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ. Αφορά την τουριστική ανάπτυξη συνολικής έκτασης 1.130 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάμου στον Νομό Χανίων. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικό καταφύγιο σκαφών, αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδο γκολφ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη με τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου τουριστικού προορισμού, προσαρμοσμένου στο φυσικό ανάγλυφο και με ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων περιβαλλοντικής προστασίας.

3. «CAPE THOLOS» της Ανώνυμης Εταιρείας Τουριστικών Επιχειρήσεων Maris Hotels S.A. του ομίλου Μεταξά, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο σε συνολική έκταση 1.400 στρεμμάτων στην περιοχή Θόλος Καβουσίου, στο Λασίθι, που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός παραθεριστικού-τουριστικού χωριού, ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος και δύο ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικού καταφυγίου. Η επένδυση θα δημιουργήσει υψηλό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα, προσαρμοσμένο στο φυσικό ανάγλυφο, με χαμηλό συντελεστή δόμησης, ενώ θα αναδείξει και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

4. «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177 MW» των εταιρειών East PV Α.Ε. και Notias S.A. που ανήκουν στον γαλλικό όμιλο Total Eren S.A. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη συνολικά 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 177 MW, στους Νομούς Σερρών και Βοιωτίας.

5. «Κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 284 MW» της εταιρείας Consortium Solar Power Systems S.A., συνολικού προϋπολογισμού 214 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

6. «Επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης εμπορικού κέντρου και κέντρου Αναψυχής στη Μεταμόρφωση Αττικής» της εταιρείας Panita Ltd., συνολικού προϋπολογισμού 93,5 εκατ. ευρώ. Η επένδυση περιλαμβάνει σύνθετο εμπορικό κέντρο που θα εγκατασταθεί στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε την έγκριση 119 επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, με βάση στοιχεία από το ίδιο υπουργείο προχωρούν και άλλες σημαντικές επενδύσεις, όπως:

■ Η στρατηγική επένδυση «Elounda Hills»: Υπεγράφη και απεστάλη για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης στον Δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης. H επένδυση, προϋπολογισμού 410 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή σε έκταση 675 στρεμμάτων πολυτελούς θερέτρου, το οποίο θα περιλαμβάνει παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικό λιμένα-μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα αναζωογόνησης. Κατά την κατασκευή του θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας, ενώ άλλες 763 θα δημιουργηθούν κατά τη λειτουργία του.

■ Υπεγράφη συμφωνία για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) με τη Royal Sugar που ξαναβάζει την Ελλάδα στον χάρτη της παραγωγής ζάχαρης.

■ Υπεγράφη άδεια δόμησης για τη στρατηγική επένδυση «Kilada Hills» που αφορά παραθεριστικό θέρετρο, συνολικής έκτασης 2.026 στρεμμάτων, στην Αργολίδα.

■ Εγκαινιάστηκε η λειτουργία των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου υπό τη νέα διεύθυνση του ομίλου ΟΝΕΧ, που θα αποφέρει μεγάλα οφέλη για την οικονομία και την τοπική κοινωνία. Εχουν δοθεί ήδη 18 εκατ. ευρώ για οφειλές και χρέη σε εργαζομένους και πιστωτές, ενώ θα δοθούν μέχρι το 2020-2021 άλλα 12 εκατ. για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί 600 νέες θέσεις εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network