tziovaras_grigoris

Ένας αλγόριθμος για τα χρέη των κομμάτων

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Τώρα που για τις ανάγκες της απεγνωσμένης προσπάθειας της κυβέρνησης να αλλάξει η ανεπίστρεπτη πορεία που φαίνεται να έχουν λάβει οι πολιτικές εξελίξεις ανασύρθηκε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια το ζήτημα των δανείων των κομμάτων, είναι ίσως μια καλή ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί ριζικά το σημαντικό αυτό θέμα.

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι έχουν δίκιο όσοι –ανάμεσά τους και κυβερνητικοί παράγοντες- υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν ούτε οι φορολογούμενοι πολίτες ούτε οι τράπεζες από τυχόν διαγραφή των συγκεκριμένων χρεών τα οποία συσσωρεύθηκαν στην πορεία των πολλών τελευταίων χρόνων και κυρίως πριν το ξέσπασμα της κρίσης της περιόδου 2009 - 2010.

Τούτου δοθέντος, ο δικαιότερος επιμερισμός των βαρών αυτών είναι με την κατανομή τους σε όσους επωφελήθηκαν από τις δαπάνες που έκαναν τα κόμματα τα προηγούμενα χρόνια. Με άλλα λόγια, τα χρέη του κάθε κόμματος να καταλογιστούν αναλογικά σε εκείνους οι οποίοι κατέλαβαν –κοινοβουλευτικά ή κυβερνητικά- αξιώματα πολιτευόμενοι με τη σημαία του κόμματος που χρωστάει.

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να είναι υπόλογα για τις οφειλές των κομμάτων τους τα στελέχη της νεότερης γενιάς που δεν συμμετείχαν στην πολιτική ζωή όταν εκτοξεύθηκαν οι δαπάνες. Και, την ίδια ώρα, να απαλλάσσονται εκείνοι που καρπώθηκαν τα ωφελήματα από τις πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες του παρελθόντος στις οποίες επιδίδονταν όλα τα κόμματα.

Για να γίνει πιο σαφές, ας το πούμε και με ονόματα: Από πού κι ως που είναι μόνος υπόλογος για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ ο σημερινός γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης και απαλλάσσονται κάθε ευθύνης η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή ο Γιάννης Ραγκούσης, που ήταν γραμματείς του ΠΑΣΟΚ όταν δημιουργήθηκε το βουνό με τα χρέη;

Ο νεαρός Χριστοδουλάκης ήταν πολιτικά «αγέννητος» όταν οι προκάτοχοί του απολάμβαναν το νέκταρ της εξουσίας που τους εξασφάλιζαν τα αξιώματα που ανέλαβαν ως μέλη της Βουλής και της Ευρωβουλής αλλά και ως υπουργοί των κυβερνήσεων της περιόδου που έγιναν οι δαπάνες για τις οποίες βαρύνεται σήμερα ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος.

Το ίδιο ισχύει ακόμη και για τη Φώφη Γεννηματά. Η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής είναι βουλευτής και διετέλεσε υπουργός πολύ μικρότερο διάστημα από, π.χ., τον Στέφανο Τζουμάκα, ο οποίος θήτευσε στο Κοινοβούλιο από το 1977 έως το 2007, που ο λαός της Β΄ Αθηνών τον… συνταξιοδότησε. Ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2011, διεκδίκησε και την ηγεσία του κόμματος που σήμερα καταγγέλλει ότι κατέστρεψε η χώρα, πριν στήσει το δικό του κομματικό «μαγαζί», που αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες, για να καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μερίδια –μικρότερα, ενδεχομένως- στα χρέη του ΠΑΣΟΚ αναλογούν και στα υπόλοιπα στελέχη του που συνέχισαν επίσης την πολιτική τους στον ΣΥΡΙΖΑ: από τη Λούκα Κατσέλη και τον Μάρκο Μπόλαρη έως τη Θεοδώρα Τζάκρη και τον Θάνο Μωραϊτη. Ακόμη και ο Αντώνης Κοτσακάς, ο οποίος έχει πάψει από χρόνια να είναι βουλευτής και υπουργός, έχει σίγουρα μεγαλύτερη ευθύνη για το άγος του ΠΑΣΟΚικού χρέους από αρκετά εν ενεργεία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα των πραγμάτων και στη Νέα Δημοκρατία. Ο Πάνος Καμμένος έχει διατελέσει πολύ περισσότερα χρόνια βουλευτής με τη γαλάζια παράταξη από εκείνα που θητεύει στα κοινοβουλευτικά έδρανα ο νυν αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως και η Έλενα Κουντουρά με την Κατερίνα Παπακώστα κάθησαν στα κοινοβουλευτικά έδρανα πολύ περισσότερο από αρκετούς σημερινούς βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι, σε αντίθεση με τις δύο υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μετείχαν στα πολιτικά πράγματα και δεν είχαν λόγο όταν δημιουργήθηκαν τα ασήκωτα χρέη της παράταξης τους.

Αν, πράγματι, στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρονται για να πληρωθούν τα χρέη των κομμάτων –μεταξύ των οποίων είναι και τα δικά τους, που όταν χάσουν την εξουσία και τους μειωθεί η κρατική επιχορήγηση θα φανεί το πραγματικό τους ύψος- δεν έχουν παρά να λάβουν μέριμνα για τον δίκαιο επιμερισμό τους σε εκείνους που τα δημιούργησαν.

Η λύση είναι απλή και, εφόσον υπάρξει και η σχετική πολιτική βούληση, μπορεί να αποδειχθεί και άμεσα εφαρμόσιμη ως εξής:

1. Κατ΄ αρχήν, να καταγράφουν, σε ξεχωριστές λίστες ανά κόμμα, όσοι όλοι διετέλεσαν βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργοί και υφυπουργοί τα τελευταία 20 ή 30 χρόνια.

2. Εν συνέχεια, από τους ισολογισμούς των κομμάτων να βρεθούν οι χρονιές των ελλειμμάτων και της δημιουργίας των χρεών με αφαίρεση των εσόδων από τις δαπάνες.

3. Με έναν αλγόριθμο, κατόπιν, που θα συνδέει τα δύο αυτά μεγέθη, μπορεί να υπολογιστεί η κατανομή των βαρών αναλόγως με τον χρόνο που κατείχε ο καθένας (αμειβομένη) θέση.

4. Και, τέλος, όσοι θεωρηθούν υπόλογοι να λάβουν στο σπίτι τους τον λογαριασμό που θα βγάλει ο αλγόριθμος ώστε να κληθούν να ξεπληρώσουν την υποχρέωσή τους με παρακράτηση από τον μισθό ή τη σύνταξη που λαμβάνουν σήμερα και που για τους περισσότερους είναι επακόλουθη της προγενέστερης θητείας που είχαν στο ίδιο ή άλλο κόμμα.

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν. Ένα πεδίο το οποίο μάλλον δύσκολα θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επειδή θα κινδυνεύσει να… αποψιλωθεί από στελέχη, διακινδυνεύοντας να χάσει τα κάθε λογής ρετάλια που περιμάζεψε από κάθε κατεύθυνση.

Φαντάζεστε, επί παραδείγματι, τον Σπύρο Δανέλλη να ψηφίζει για να του επιμεριστεί χρέος από την εποχή που ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προτού, μέσω του Ποταμιού, βρει τη νέα πολιτική στέγη που θεωρεί ότι θα τον ξαναστείλει στις Βρυξέλλες;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (143)

Sam

Επιτέλους ένα πραγματικό άρθρο για το θέμα που ασχολείται με το πρόβλημα και προτείνει λύσεις,,,και να μην συμφωνείς σε όλα σίγουρα τα περισσότερα τα ασπάζονται όλοι...και για να κάνω μια σύνδεση με τις πρόσφατες εξελίξεις στα αναδρομικά ,,προτείνω όλα αυτά τα ποσά συν ότι λέει ο αρθρογράφος να πάνε στη πληρωμή των χρεωννν

Epic

Σε κανένα δεν άρεσε η ιδέα σου. Γιατί άραγε; Εγώ θα πρόσθετα εκτος από τους βουλευτές και τα golden boy του δημοσιου και των Δεκο. Πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, δοιηκητες και οποιοσδήποτε άλλος διοριζεται με πολιτική παρέμβαση και παίρνει πάνω από 3000 μικτα το μηνα.

@

Μια που γραφετε για γκαλοπ, γραψτε και το πανευρωπαικό, διοτι εχει εντυπωσιακή δομή: Εθνικιστες γυρω στο 23, Λαικο κομμα γυρω στο 27, Φιλελευθερο γυρω στο 14, Σοσιαλιστικ 19, Αριστερα 7-8 και Πράσινοι 8-9%. Κατά τη γνωμη μου σημερα τα γκαλοπ εχουν λιγο μικροτερη σημασια. Επειδή εμεινε ενας μηνας, φαγαμε τον γαιδαρο των 4.5 ετών και θα μιλήσει η μαυρομύτα! Ενώ εάν θες 2 χρόνια για εκλογές και εισαι στη μεση του Ωκεανού, μελετάς τα γκαλοπ με αδημονία για να δείς που πας.

Αστείες "εχθροπραξίες".

Διαβάζω τα σχόλια και έχω την εντύπωση ότι οι σχολιαστές ασχολούνται με αστείες "εχθροπραξίες". Δηλαδή, αναμένονται οι ευρωεκλογές, τις οποίες σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Εκείνο το οποίο αμφιλέγεται είναι το μέγεθος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας, (εάν θα είναι απλή νίκη ή θρίαμβος). Οι συριζαίοι σχολιαστές αντί να επικεντρώνονται σε αυτό το θέμα, (ίσως επειδή οι δημοσκοπήσεις είναι καταστροφικές για το κόμμα τους...), αναλώνονται ανούσια στο να προσπαθούν να πείσουν ότι ένας μοναδικός νεοδημοκράτης σχολιαστής αναρτά μεγάλο αριθμό σχολίων. Ερωτώ το ακόλουθο: Είτε πρόκειται για έναν σχολιαστή, είτε πρόκειται για εκατό σχολιαστές, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αλλάξει; Για εμένα η απάντηση είναι ΟΧΙ και η εκτίμησή μου είναι ότι πρόκειται για αστείες "εχθροπραξίες".

Μαικ

Μην παριστάνεις τον τρελο! Δεν επικεντρωνεσαι μονο στις δημοσκοπησεις, αλλα εισαι και επίτηδες ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ! Πολλά σχόλια σου ειναι επίτηδες προκλητικά, για να ξεκινήσουν οι "αστείες εχθροπραξιες." .. Εδω θυμάμαι παλιότερα να μην σου δίνουν σημασία, και να σχολιαζεις" Συριζαιοι που είστε? `και τώρα κάνεις την 'αθώα περιστερα' και μιλάς για αστειες εχθροπραξιες! ΦΤΑΙΕΙ ΒΈΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΙΤ (ναι κύριοι) που ανέχεται μια κατάσταση! Που δεν σου κόβουν ΕΣΤΩ τα προκλητικά σχόλια.. Ολα στον βωμο του 'κλικ'.. (περάστε το τη γνώμη μου λεω...)

Απόλυτα λογικό σχόλιο.

Το σχόλιό σου είναι απόλυτα λογικό και δείχνει ψύχραιμο παρατηρητή.

ΤΈΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΌΝΙΟ...

ΤΈΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...... Σε μία παραδοχή χωρίς προηγούμενο πέρασε ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος! Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο Flash Radio 99.4 στις 15/2/19 είπε: «Τον Οκτώβριο αν αναλάβει με το καλό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, ίσως αναγκαστεί να μπει και σε ένα τέταρτο μνημόνιο η κυβέρνηση του Κυριάκου του Μητσοτάκη».....

'Αντε πάλι...

Συριζαίοι, έχετε φθάσει στο έσχατο όριο της απελπισίας. Το να γράφετε συνεχώς μπαρούφες έχετε την εντύπωση ότι θα σας αποφέρει ψήφους;;; Η πλειονότητα του ελληνικού λαού έχει πλέον αποφασίσει: θα φύγετε με τις κλωτσιές από την εξουσία!!!

Ξεχασιάρης λαός...

Να μην ξεχνιόμαστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας χρεωσαν 300 δις.και μας κουνούν τώρα το δάχτυλο τα κλέφτρονια διεκδικωντας μάλιστα και την ψήφο μας.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την προδοσία της Μακεδονίας μας...

Προς απάντηση σου!!!

Κουμπαρας

68 σχόλια(!!!), μαζι με τις απαντησεις στον εαυτό του, ως τις 14:20 απο το πασίγνωστο Δεξιο τρολ! 68 Χ 0.60 = 40,8ε ΜΟΝΟ ΣΉΜΕΡΑ! Και κατσε εσυ φίλε μου να δουλεύεις μεροκάματο 20-30ε....Και ειναι βεβαιο οτι ειναι εμμισθο τρολ η' περιμενει άλλες' απολαβές' απο την επόμενη Κυβέρνηση.. Κανείς δεν θα το έκανε κάθε μέρα ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ αφιλοκερδως! ΚΑΝΕΙΣ! Μονο αν ηταν βλακας..

Αγαπητέ σχολιαστή...

Ως υπόθεση εργασίας και μόνον, δεχόμαστε την άποψη σου ως ορθή. Και λοιπόν;;; ΕΥΓΕ και πάλι ΕΥΓΕ στον σχολιαστή αυτόν, ο οποίος σας έχει κάνει εσάς τους συριζαίους άλογα!!! Εάν έχετε τα κότσια, να κάνετε και εσείς το ίδιο.

Το βράδυ της 26-05-2019...

Το επιφώνημά σου θα είναι: νιάουουουουουουουουουουουουουουουουουουουου.

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην.

Εάν έχεις δίκιο, τότε εσείς οι συριζαίοι προσθέτετε στην επικοινωνιακή πανωλεθρία την οποία υφίστασθε καθημερινά και τον εξευτελισμό ότι ένα άτομο σας έχει κάνει άλογα!!!

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ

Καιρός για Αλλαγή! Ο Τσίπρας απογοήτευσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕΤΥΧΕ!

Εννοείται 'απέτυχε'!

Στα μάτια των κομματοσκυλων της ΠΑΣΟΚΟΝΔ!

Συριζαίοι είστε αποθαρρυμένοι, απεγνωσμένοι, καταπτοημένοι και απελπισμένοι...

Αλλά μην ανησυχείτε. Τα πράγματα για εσάς θα γίνουν πολύ χειρότερα. Συντομότατα!!!

ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΣ

Το κλάμα σου απο το πρωι μουσική στα αυτια μας!

Τα ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ του Συριζα---ΤΡΕΜΟΥΝ --τον ΓΑΛΑΖΙΟ ΧΑΡΤΗ της 26ης ΜΑΙΟΥ

ΤΙΚ-ΤΑΚ---ΤΙΚ-ΤΑΚ η 26η Μαιου πλησιαζει---και στο Μαξιμου τρεμουν τον ΓΑΛΑΖΙΟ ΧΑΡΤΗ απ ακρου σε ακρη σε ολη την Ελλαδα----που θα εμφανιζεται---με την ---συνοδεια --- του ασματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ.--Ηδη η πρωτη μεγαλη ---- ΕΞΑΕΡΩΣΗ----των ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ----εγινε στις χθεσινες-----ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ----οπου οι Συριζαιοι------εγιναν πλεον----ΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΟΙ....!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία