Γιατί η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ θα διευρυνθεί στις εθνικές εκλογές
kouvaras3

Γιώργος Κουβαράς

Γιατί η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ θα διευρυνθεί στις εθνικές εκλογές

Το 9,36% με το οποίο ο Μητσοτάκης κέρδισε τον Τσίπρα στις ευρωεκλογές είναι το σκορ στο «πρώτο ημίχρονο», όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός.

Στις 7 Ιουλίου έρχεται το... δεύτερο ημίχρονο στο οποίο το σκορ λογικά θα είναι μεγαλύτερο. Να δούμε γιατί:

Πρώτον, οι δεξαμενές της Ν.Δ. είναι μεγαλύτερες από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι πιθανότητες διαρροής ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. προς άλλα κόμματα πολύ μικρότερες από αυτές της διαρροής ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς άλλα κόμματα. Οσοι ψήφισαν Βαρουφάκη, Ζωή, Λαφαζάνη, ήθελαν να τιμωρήσουν τον Τσίπρα και το ίδιο θα ξανακάνουν στις 7 Ιουλίου.

Με δεδομένο μάλιστα ότι τουλάχιστον το κόμμα Βαρουφάκη διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή, είναι εξαιρετικά πιθανό να το ψηφίσουν και κάποιοι από αυτούς που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και θα θεωρήσουν «χαμένη» την ψήφο τους στον Τσίπρα, που έτσι κι αλλιώς χάνει τις εκλογές, ενώ πιο χρήσιμη εκείνη στον Βαρουφάκη ή στη Ζωή, οι ο ποίοι δίνουν μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή. Αντίθετα, η Ν.Δ. μπορεί εύκολα με τον αέρα του νικητή να πάρει ό,τι απέμεινε από το Ποτάμι, ακόμη κι από τους ΑΝ.ΕΛ. και τον Καρατζαφέρη που δεν κατεβαίνουν στις εκλογές.

Δεύτερον, το ΚΙΝ.ΑΛ., που κινείται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, κάνει μέχρι στιγμής ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την πιθανή αυτοδυναμία της Ν.Δ. Η Φώφη Γεννηματά δεν λέει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη και εξακολουθεί τη λογική των ίσων αποστάσεων, ενώ έχει αποδειχτεί και από τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές ότι η εκλογική βάση του ΚΙΝ.ΑΛ. έχει έντονα αντι-ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά (εξελέγησαν Ανδρουλάκης και Καϊλή η ρητορική των οποίων στρέφεται κυρίως κατά του κυβερνώντος κόμματος και λιγότερο κατά της Ν.Δ.). Αυτό σημαίνει ότι, όσο πολώνεται το κλίμα εν όψει των εθνικών εκλογών, το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι πιθανότερο να έχει διαρροές προς τη Ν.Δ. παρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, η αποχή που ο Νίκος Παππάς θεωρεί ότι έβλαψε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές απειλεί να τον... αποτελειώσει στις εθνικές εκλογές. Μετά την απογοήτευση της ήττας και με τη βεβαιότητα πλέον του χαμένου, αρκετοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μείνουν σπίτι τους ή να πάνε για μπάνιο στις 7 Ιουλίου. Και αυτό θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ