Τα ανοιξιάτικα δώρα του Τσίπρα και ο φθινοπωρινός εφιάλτης
kouvaras3

Γιώργος Κουβαράς

Τα ανοιξιάτικα δώρα του Τσίπρα και ο φθινοπωρινός εφιάλτης

Η ιδέα ότι μπορείς να κερδίσεις τις εκλογές με προεκλογικές παροχές, δωράκια και υποσχέσεις έχει πάρει στον λαιμό της πολλές κυβερνήσεις.

Οπως έχει αποδειχθεί, αυτοί στους οποίους απευθύνονται τα θετικά μέτρα περνούν από το ταμείο, εισπράττουν και δεν λένε πάντα ούτε ένα «ευχαριστώ». Ειδικά μάλιστα όταν αυτός που τους δίνει το δωράκι είναι ο ίδιος που προηγουμένως τους το είχε πάρει από την άλλη τσέπη. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, εισπράττοντας δίνουν ραντεβού στην κάλπη για να του στείλουν τον λογαριασμό στη μία και μοναδική ευκαιρία που τους δίνεται.

Κάπως έτσι πρόκειται να την πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου. Μια μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές έχει σχεδόν προεξοφληθεί. Το γεγονός όμως ότι αυτή θα έρθει μετά τα προεκλογικά δώρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο την καθιστά μοιραία για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός θα διαπιστώσει το βράδυ των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών ότι έκανε ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος αποφασίζοντας να εξαντλήσει την τετραετία. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ (πάνω από 7 μονάδες, σύμφωνα με τα περισσότερα γκάλοπ), το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει καμία περιφέρεια παρά μόνο αυτές στις οποίες κρύβεται πίσω από υποψηφίους του ΚΙΝ.ΑΛ. και κανένας από τους υποψηφίους του δεν θα πάρει έστω έναν από τους μεγάλους δήμους θα δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, δύσκολα διαχειρίσιμο.

Με δεδομένο δε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε ό,τι είχε να δώσει από το υπερπλεόνασμα πριν από τις ευρωεκλογές, η πορεία μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, θα ισοδυναμεί με εφιάλτη για την κυβέρνηση. Τα ανοιξιάτικα δώρα οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε φθινοπωρινό εφιάλτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ