Το Κούγκι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πριν την τελική έξοδο
kouvaras3

Γιώργος Κουβαράς

Το Κούγκι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πριν την τελική έξοδο


Στα πολλά παράλογα που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια στην πολιτική ζωή προστέθηκαν τώρα και οι αλά καρτ κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Αυτό που συμβαίνει στη Βουλή με αφορμή την επικείμενη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πρωτοφανές. Ο πρωθυπουργός αναζητά -και μάλλον θα βρει- δύο διαφορετικές πλειοψηφίες 151 βουλευτών. Μία για να περάσει τη συμφωνία και μία άλλη για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και να συνεχίσει να κυβερνά. Το παράδοξο είναι ότι οι δύο αυτές πλειοψηφίες δεν ταυτίζονται. Αλλοι βουλευτές φροντίζουν να βάλουν πλάτη στη μία, άλλοι να βάλουν πλάτη στην άλλη! Και ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει να κυβερνά με μια πλειοψηφία-ρεφενέ. Οποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει. Χωρίς αρχές, χωρίς στοιχειώδη σεβασμό στη λαϊκή βούληση, που εδώ και καιρό είναι προφανές ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που διαμορφώνονται μέσα από πολιτικές συναλλαγές.

Αυτό που επιχειρεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να μείνει λίγο παραπάνω στην εξουσία είναι απαράδεκτο από πολλές απόψεις. Ας δούμε τι έλεγε τον Δεκέμβριο του 2014 πριν από την ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ:
«Για να βγουν 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες. Αποστασία σημαίνει ότι κάποιοι βουλευτές που είναι στα κόμματά τους θα κάνουν διαφορετικά απ’ ό,τι λέει το κόμμα τους. Μίλησα, λοιπόν, για κλίμα φημών, για κλίμα εκβιασμών, που τραυματίζει τη Δημοκρατία».

Σε κάθε περίπτωση, όλα κρίνονται από τις επιδόσεις του Πάνου Καμμένου στις νέες γυμναστικές επιδείξεις κυβίστησης. Υπάρχουν δύο δρόμοι: ο πρώτος είναι να αποσύρει τους υπουργούς του αλλά όχι και την εμπιστοσύνη του. Με αυτόν μπορεί να πουλάει ότι έχει Κ.Ο., αλλά σε καμία περίπτωση «τρέλα» Μακεδονομάχου και κόκκινες γραμμές.

Ο δεύτερος είναι να αποχωρήσει αποσύροντας την εμπιστοσύνη του, να μείνει χωρίς Κ.Ο. (με τους βουλευτές του να πηγαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά να πουλάει καθαρό κούτελο.
Οι εκλογολόγοι τον έχουν πείσει ότι ο δεύτερος δρόμος μπορεί να τον ξαναβάλει στη Βουλή. Οι ίδιοι έχουν κελαηδήσει ήδη στο Μαξίμου, οπότε ο Τσίπρας θα του συμπεριφερθεί αναλόγως.
Κλείσιμο
Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί πλέον είναι ποιος θα πιστωθεί τελικά θετικά το Κούγκι, αν υποθέσουμε ότι μπορεί να υπάρξει κερδισμένος από όλη αυτή την ιλαροτραγωδία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK