Το τελευταίο γκάλοπ της χρονιάς προμηνύει το τέλος της κυβέρνησης Τσίπρα
kouvaras3

Γιώργος Κουβαράς

Το τελευταίο γκάλοπ της χρονιάς προμηνύει το τέλος της κυβέρνησης Τσίπρα

Σχολιάζοντας τα γκάλοπ του Νοεμβρίου, που είχαν δείξει μικρή μείωση της διαφοράς ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριζε ότι «δεν είναι τυχαίο που κλείνει η ψαλίδα» και μιλούσε για «πασιφανή μεταστροφή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου το τελευταίο εξάμηνο».

Τι εννοούσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς ότι από τον Αύγουστο που βγήκαμε από το μνημόνιο και μετά και τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, τις οποίες αρχίζει να υλοποιεί υποβάλλοντας την αντιπολίτευση στο μαρτύριο της σταγόνας, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος (την ψήφιση, δηλαδή, μέτρων επιδοματικού χαρακτήρα), άρχισε η αντίστροφη μέτρηση που οδηγεί γραμμικά στο κλείσιμο της ψαλίδας.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, «η δυναμική των εξελίξεων δείχνει ότι οι εκλογές του 2019 θα έχουν επίκεντρο την οικονομία και θα είναι σκληρό ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.». Τι εννοεί ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για τη δυναμική των εξελίξεων με επίκεντρο την οικονομία; Οτι η έξοδος από το μνημόνιο και οι παροχές που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, οι οποίες απέδωσαν μια μικρή μείωση της ψαλίδας με την εξαγγελία τους, δημιουργούν μια δυναμική που θα συνεχιστεί και θα κάνει τελικά τις εκλογές ντέρμπι.

Το τελευταίο γκάλοπ της χρονιάς από την Pulse, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, διαψεύδει τις εκτιμήσεις Σκουρλέτη, Παπαδημούλη και όλου του φιλικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπου που έσπευσε να πανηγυρίσει μόλις τα γκάλοπ κατέγραψαν μια μικρή μείωση της διαφοράς Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξαγγελίες των παροχών. Η Pulse, που ήταν ανάμεσα στις εταιρείες που είχαν καταγράψει μικρή μείωση τον προηγούμενο μήνα (από τις 11 στις 9,5 εκατοστιαίιες μονάδες), δείχνει τώρα ξανά διεύρυνση της διαφοράς (από τις 9,5 στις 10,5 μονάδες), παρά το γεγονός ότι η παροχολογία καλά κρατεί και αρκετά μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί και στη Βουλή. Φαίνεται τελικά πως δεν ήταν τόσο πασιφανές ότι η κοινή γνώμη μεταστρέφεται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ότι «η δυναμική των εξελίξεων οδηγεί σε ντέρμπι».

Τι πραγματικά μας λένε τα γκάλοπ;

Πρώτον, ότι η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. επί δυο ολόκληρα χρόνια παραμένει σταθερή (με μικρές αυξομοιώσεις) περίπου στις 10 μονάδες.

Δεύτερον, ότι ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε όλο το ποσοστό των πρώην ψηφοφόρων του που υπάρχει σήμερα στη δεξαμενή των αναποφάσιστων (στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των γκάλοπ) και η Ν.Δ. δεν έπαιρνε ούτε έναν, το μέγιστο που θα επιτύγχανε θα ήταν να μειώσει τη διαφορά στις 6 μονάδες.

Κλείσιμο
Τρίτον, ότι η Ν.Δ. βρίσκεται πολύ κοντά στην αυτοδυναμία όχι τόσο γιατί η ίδια κινείται σε πολύ υψηλά ποσοστά, αλλά γιατί μόνο 5 κόμματα δείχνουν ικανά να περάσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή. Αυτό, με βάση τον παρόντα εκλογικό νόμο, συνεπάγεται ότι περίπου με 35%-36% το πρώτο κόμμα θα είναι αυτοδύναμο. Η Ν.Δ. κινείται ήδη κοντά σε αυτό το ποσοστό προτού καν ακόμη προκηρυχθούν οι εκλογές. Το στρατηγικό αδιέξοδο του Αλέξη Τσίπρα εν όψει εκλογών μεγαλώνει και από ένα άλλο εύρημα των γκάλοπ.

Οσο πηγαίνουμε προς τις κάλπες, η πόλωση αυξάνεται και αυτό λειτουργεί κυρίως υπέρ της Ν.Δ. Δεν είναι περίεργο, συμβαίνει παντού και το επιβεβαιώνουν όλοι οι αναλυτές: η πόλωση βοηθάει πρωτίστως αυτόν που είναι πρώτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο γκάλοπ της Pulse ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει το ποσοστό του κατά μια μονάδα μέσα σε έναν μήνα, αλλά ταυτόχρονα το ανεβάζει και η Ν.Δ. κατά δύο μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι όσο ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι μετρ της πόλωσης, επενδύει σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά, δεν βοηθάει μόνο τον εαυτό του αλλά και τον αντίπαλό του, τον Μητσοτάκη.

Για να μην το... ταλαιπωρούμε, ας μιλήσουμε με όρους Παπαδημούλη: η δυναμική των εξελίξεων δείχνει ότι οι εκλογές του 2019 θα οδηγήσουν σε στρατηγική ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειές του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK