Πρόωρες εκλογές: μία διαχρονικά βλαπτική συνήθεια
patsopoulos01

Γ. Ι. Πατσόπουλος

Πρόωρες εκλογές: μία διαχρονικά βλαπτική συνήθεια

Μύρισε εκλογές! Το πανάκριβο και μεθυστικό άρωμα της εκλογολογίας απλώνεται παντού. Το σύνθημα έπεσε και όλοι μαζί, φίλοι και αντίπαλοι, πολιτικοί και πολιτικολογούντες, δημοσκόποι και αναλυτές, δημοσιογράφοι και παρουσιαστές, αγκάλιασαν το αγαπημένο τους θέμα. Είναι κάτι που λατρεύουν και είναι φυσικό να μην έχουν την υπομονή να το απολαύσουν κάθε τετραετία. Το επιθυμούν συχνότερα.

Μαζί τους και μεγάλο ποσοστό των καθημερινών ανθρώπων που γεύονται τη γιορτή της δημοκρατίας, την απολαύουν σαν αργία, την αναπολούν σαν τις διακοπές - είναι ένα πανηγύρι.

Ενα από τα κρυφά συνθήματα της Μεταπολίτευσης, που ξεκίνησε με το στερητικό σύνδρομο των εκλογών. Οσο πιο συχνά γίνονται, τόσο πιο δημοκράτες είμαστε. Αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός: λόγια που λειτουργούν σαν παβλοφικά πειράματα. Οι ωραίες λέξεις σπουδαιότερες από την εργατικότητα, τις επενδύσεις, την οικονομική πρόοδο. Με τα γνωστά αποτελέσματα: εκλογομανία και εκλογοφλυαρία στα όρια της ομαδικής παράκρουσης.

Ποιοι όμως ωφελούνται και επιθυμούν περισσότερο τις πρόωρες εκλογές και γενικότερα τις συχνές εκλογικές αναμετρήσεις;
■ Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ γιατί αυξάνεται η παρέμβασή τους στην πολιτική και κοινωνική ζωή.
■ Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων με τα ατελείωτα γκάλοπ και τις, με περιττές λεπτομέρειες, μέχρι μανίας αναλύσεις τους.
■ Οι επιλαχόντες των προηγούμενων εκλογών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την κωμική συνήθειά τους να ζητούν νέες εκλογές 2-3 μήνες μετά τον σχηματισμό κάθε κυβέρνησης.
Κλείσιμο
■ Οι έχοντες το σύμπλεγμα του ρεβανσισμού και των ηττημένων: «Αν ο αγώνας επαναληφθεί αυτή τη φορά θα νικήσουμε».

Οι ομάδες αυτές έχουν, εκτός των άλλων, και μία μοναδική ικανότητα: από το τίποτε δημιουργούν νοσηρό κλίμα εκλογολογίας και με την υπερβολική επανάληψη είναι δυνατόν να μετατρέψουν μία πιθανότητα σε πραγματικότητα εξωθώντας το σύστημα στην παγίδα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Με λίγα λόγια, οι κ.κ. πολιτικοί αρχηγοί εκχώρησαν τις υποχρεώσεις τους και τα δικαιώματά τους στους δημοσκόπους, στους δημοσιογράφους και τον κάθε είδους εκλογολογούντα. Προφανώς η χώρα μας έχει τα πρωτεία στη συνήθεια της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές και δημοκρατικές χώρες. Οι περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης έγιναν πρόωρα. Τέσσερα χρόνια αναφέρει το Σύνταγμα; Τρία! Απαντάει η νεοελληνική πραγματικότητα. Δεν αντέχω να περιμένω τόσο πολύ!

Μέσα στο κλίμα αυτό, ελάχιστοι λαμβάνουν υπόψη τους τα μειονεκτήματα που έχει αυτή η ψευδαίσθηση δημοκρατικότητας:
■ Τεράστια έξοδα και μάλιστα σε εποχή οικονομικής στενότητας.
■ Αναστολή σε πολλές παραγωγικές δραστηριότητες «εν αναμονή».
■ Ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης.
■ Οι υπουργοί και γενικότερα οι αρμόδιοι της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, αντί να παράγουν έργο ασχολούνται με την προεκλογική τους εκστρατεία.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πειρασμό της προεκλογικής παροχής: χαρίζει τα χρήματα των φορολογουμένων σε επιλεγμένα τμήματα των ψηφοφόρων. (Αλλο φαινόμενο για το οποίο πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι νόμιμο και ηθικό: αν κάποιες παροχές είναι ωφέλιμες ή και αναγκαίες, ας γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας, όχι μόνο προεκλογικά). Ούτε είναι αξιοπρεπές μία κυβέρνηση να καταστρατηγεί την «επί ίσοις όροις» αντιμετώπιση των αντιπάλων της, εκμεταλλευόμενη τη θέση της. Μεγάλο λάθος που επαναλαμβάνεται, αν και έχει αποδειχθεί ότι η σπατάλη αυτή ελάχιστα επηρεάζει το προβλεπόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ακούγεται συχνά και γράφεται συχνότερα: η προκήρυξη εκλογών είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού. Λάθος! Μπορεί βέβαια έτσι να κατήντησε στην πράξη, όμως οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος διαφωνούν: εξαίρεση της τετραετίας του άρθρου 53 προβλέπεται μόνο για την αντιμετώπιση εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας (άρθρο 41 παρ. 2 του Σ.).

Ο πρωθυπουργός δεν έχει άμεσα αυτό το δικαίωμα, αλλά το αποκτά έμμεσα και de facto μέσω της αναιτιώδους παραίτησης της κυβέρνησης που γίνεται όχι γιατί αποδέχεται την τυχούσα αποτυχία της ή π.χ. μετά από κάποιο μεγάλο σκάνδαλο, αλλά επειδή, ενεργώντας περισσότερο ως αρχηγός του κόμματός του παρά ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, κρίνει και αποφασίζει για το ποιος χρόνος είναι ο καταλληλότερος για να επιτευχθεί η πολυπόθητη επανεκλογή.

Μια απλή ανάγνωση των σχετικών άρθρων θα μας πείσει ότι οι πρόωρες εκλογές χωρίς εθνικό λόγο αποτελούν μία παραβίαση του Συντάγματος που συντελείται νομότυπα μέσω της χωρίς λόγο παραίτησης της κυβέρνησης. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως καταστρατήγηση ή τουλάχιστον ως καταχρηστική άσκηση δικαιώματος.

Είναι φανερό ότι η απόφαση λαμβάνεται με κομματικά και όχι με εθνικά κριτήρια: «Οι εκλογές προκηρύσσονται όταν βολεύει την εκάστοτε κυβέρνηση και τον κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος».

Ας διατυπώσουμε εδώ μερικές απόψεις και απορίες που κατά καιρούς εκφράστηκαν από απλούς και αφελείς πολίτες:

■ Τα υψηλά ποσοστά αποχής σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δεν έκαναν κατανοητό ότι μεγάλος αριθμός πολιτών έχει εγκαταλείψει τη φλύαρη πολιτικολογία και έχει καταλάβει ότι η βαρετή συχνότητα των εκλογών δεν σημαίνει σωστή λειτουργία της δημοκρατίας;
■ Η κυβέρνηση με την παραίτησή της είναι σαν να παραδέχεται ότι τον τελευταίο χρόνο της τετραετίας πρόκειται να αποτύχει ή τουλάχιστον ότι έχει πολλές δυσκολίες. Ενώ αν το ίδιο διάστημα είναι ο πρώτος χρόνος της επόμενης τετραετίας, σε περίπτωση επανεκλογής τότε ως εκ θαύματος θα επιτύχει!
■ Οι κυβερνώντες, αντί να ασχολούνται με πρόωρες εκλογές και κάθε είδους αντιπαραγωγική εργασία, διαθέτοντας τον ίδιο ή και λιγότερο χρόνο, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ωφέλιμο για τους πολίτες έργο, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη λαϊκή αποδοχή.
■ Τα κριτήρια και οι αποφάσεις όλου του πολιτικού κόσμου πρέπει να παίρνονται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και να υπολογίζονται οι οικονομικές συνέπειες περισσότερο από τα πάθη και τις εμμονές.
■ Οι πολιτικοί θα ισχυριστούν βέβαια ότι δήθεν, αν και πρόωρες, είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για την πατρίδα. Δυστυχώς όμως η ιστορία τους, από την οποία αρνούμαστε να διδαχθούμε, έδειξε το αντίθετο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ