Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Από την εκδήλωση ενδιαφέροντος στην απόρριψη αίτησης
patsopoulos01

Γ. Ι. Πατσόπουλος

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Από την εκδήλωση ενδιαφέροντος στην απόρριψη αίτησης

Είναι γνωστή η εμμονή που έχουν τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα η τηλεόραση με το να παρουσιάζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σαν φοροφυγάδες, ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και όλα τα σχετικά, υπερτονίζοντας και διατυμπανίζοντας και το μικρότερο παραβατικό κρούσμα, αποκρύπτοντας, όμως, τη σιωπηλή πλειονότητα της απόλυτης συνέπειας και κυρίως την υπερφορολόγηση. Ο,τι πουλάει στον τηλεθεατή και τον αναγνώστη, όχι ό,τι είναι αληθινό. Το τελευταίο έχει αξία μόνο αν δημιουργεί τον εντυπωσιασμό, κατ’ επέκταση την τηλεθέαση. Διαφορετικά αποσιωπάται ή υποβαθμίζεται.

Αρωγός σε αυτή την έκφραση του απόλυτου λαϊκισμού είναι οι διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με τα περίεργα και άχρηστα κατά τα άλλα στατιστικά στοιχεία από διάφορους κλάδους φορολογουμένων, ιδίως όταν αυτά βοηθούν στην προσπάθεια δημιουργίας υπερβολής και συκοφάντησης. Εστιάζουν π.χ. μόνο στα ποσά που οφείλουν οι επιχειρήσεις, αποκρύπτοντας πόσα έχουν πληρώσει κυρίως διαχρονικά.

Ενα πρόσφατο κρούσμα αυτής της επίθεσης ενάντια στην επιχειρηματικότητα (υποτίθεται ότι αναζητούμε επενδύσεις) είναι πιο λάιτ από αντίστοιχα του παρελθόντος, τόσο που δεν έγινε καν αντιληπτό ούτε από τους
ίδιους τους εκτελεστές του.

Διαβάστε και θαυμάστε:

Για τη χορήγηση της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5» δημοσιεύτηκε στις 4.1.2021 (ΦΕΚ 7 τ. Β’) σχετική ΚΥΑ με τον γνωστό τίτλο «Διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ

Σύμφωνα με αυτή, ζητήθηκε από τους επιχειρηματίες να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5» χωρίς να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις, μια που αυτές αποφασίζονται αργότερα, μετά τη λήξη της προθεσμίας, οι οποίες ήταν άγνωστες και πιθανόν πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες διατάξεις «επιστρεπτέας προκαταβολής 1-4». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός επαγγελματιών να υποβάλει όχι αίτηση χορήγησης, αλλά δήλωση ενδιαφέροντος, κι έτσι να σπαταληθούν χιλιάδες εργατοώρες για τον σκοπό αυτό: ας είναι καλά οι ταλαίπωροι λογιστές και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τους! Τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας μετά τους γιατρούς στην υπεραπασχόληση.

Στις 25.1.2021 δημοσιεύθηκε η πολυπόθητη ΚΥΑ (ΦΕΚ 236 τ. Β’) με τίτλο «Διαδικασία και προϋποθέσεις».

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ

Μέχρι το σημείο αυτό όλα φαίνονται φυσιολογικά. Θα μπορούσε κανείς καλόπιστα να θεωρήσει ότι η νέα διαδικασία (πρώτα εκδήλωση ενδιαφέροντος, ακολουθεί η αίτηση) εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς και είναι καλύτερη για τη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων. Αυτό θα ήταν θεμιτό και αναγκαίο.

Η «επικοινωνιακή» συνέχεια, όμως, δεν χρειαζόταν: εν πρώτοις, η ηλεκτρονική ενημέρωση απόρριψης που στάλθηκε στους φορολογουμένους τιτλοφορείται «Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 αίτηση χορήγησης» και αναφέρει επί λέξει: «Σας ενημερώνουμε ότι η αίτησή σας για τη λήψη επιστρεπτέας προκαταβολής δυνάμει της ΚΥΑ απορρίφθηκε για τον παρακάτω λόγο...».

Δείτε τη σχετική αναφορά του taxisnet

Κλείσιμο
Από πολλούς φορολογουμένους το λεκτικό αυτό θεωρήθηκε εκτός από λανθασμένο και προσβλητικό. Πιο σωστό θα ήταν: «Τα οικονομικά στοιχεία σας που μας δηλώσατε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν είναι συμβατά με τις προϋποθέσεις της ΚΥΑ και επομένως δεν είχατε τη δυνατότητα να υποβάλλετε αίτηση χορήγησης».

Ενας φίλος, ελεύθερος επαγγελματίας, απολογείται: «Τα έσοδά μου μειώθηκαν 12% και όχι 20% που απαιτείται και γι’ αυτό δεν υπέβαλα καν αίτηση για τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1-4. Ομως υπέβαλα εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη νούμερο 5 γιατί αγνοούσα, όπως οι πάντες, αν θα συνέχιζε η ίδια προϋπόθεση, διαφορετικά δεν θα ασχολούμουν καθόλου. Το θεωρώ άδικο να λαμβάνω τέτοια e-mail και ο κλάδος μου, δηλαδή οι συνάδελφοί μου κι εγώ, να διασυρόμαστε ότι δήθεν το 67% των “αιτήσεών” μας δεν εγκρίθηκε. Ενας συνάδελφος, όμως, αν και είχε αύξηση εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019, είχε την τύχη έγκρισης της δήλωσής του, αφού τα έσοδα του τετραμήνου 2019 ήταν υψηλότερα του αντίστοιχου του 2020».

Οφείλουν οι επαΐοντες και κυρίως οι Αρχές να λάβουν υπόψη τους ότι οι διατάξεις των σχετικών ΚΥΑ είναι τόσο περίπλοκες, ώστε δημιουργούν σε πολλούς φορολογουμένους την εύλογη αμφιβολία για το αν είναι δικαιούχοι ή όχι, με αποτέλεσμα να υποβάλλουν αίτηση ή δήλωση ενδιαφέροντος ούτως ή άλλως, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να ξεδιαλύνουν τα δυσνόητα. Με σκοπό να βοηθηθούν τα ΜΜΕ σε ένα θέμα που πουλάει, το υπουργείο Οικονομικών κυκλοφορεί ένα δελτίο Τύπου στις 25.1.2021, όπου αναφέρεται με bold ιδιαίτερα τονισμένο το εξής:

■ 262.484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου.

■ 94.259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%.

Δείτε την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Ταυτόχρονα κυκλοφορεί ευρέως και μια μηχανογραφημένη κατάσταση με τους ΚΑΔ των ενδιαφερόμενων κλάδων και τον αριθμό των επιλέξιμων και μη επιλέξιμων επιχειρήσεων.

Δείτε το σχετικό πίνακα με τις ΚΑΔ και τις δραστηριότητες

Ωραίο βούτυρο για το ψωμί των παντοιοτρόπως δημοσιογραφούντων, ειδικά των τηλεοπτικών, αφού τους δίνεται η ευκαιρία να υπερτονίσουν τα ποσοστά απόρριψης για ορισμένα επαγγέλματα και κατά την προσφιλή τους συνήθεια να τα δυσφημήσουν, όπως τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους γιατρούς, τους οδοντιάτρους, τους φαρμακοποιούς, τους λογιστές, τους αρτοποιούς, τους κουρείς, τους κρεοπώλες, μια και οι περισσότερες «αιτήσεις» τους απερρίφθησαν (!!!) «δημιουργώντας» με τον τρόπο παρουσίασης του θέματος στο φιλοθέαμον κοινό την εντύπωση ότι δήθεν προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να εξαπατήσουν το Ελληνικό Δημόσιο.

Ενα μικρό δείγμα για το τι συμβαίνει στη χώρα της «επικοινωνίας». Οπου το να είναι πικάντικες οι ειδήσεις ενδιαφέρει περισσότερο από τα ίδια τα γεγονότα. Οπου οι κρατικοί λειτουργοί λειτουργούν σαν πολιτικοί μαθητές που ξεπέρασαν τον δάσκαλο (πολλώ κάρρονες).

Τόσο που οι ιδιότητες αυτές έγιναν βίωμα και πραγματοποιούνται από συνήθεια και ένστικτο άθελά τους, χωρίς τη γνώση συγκεκριμένου στόχου ή σκοπού. Εθιμικώ δικαίω και υπερκομματικά. Τίποτα το προσωπικό, είναι στη φύση τους!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ