Εποχή Μπάιντεν: Ποτέ μην λες ποτέ!
giotaki-2_2

Φώφη Γιωτάκη

Εποχή Μπάιντεν: Ποτέ μην λες ποτέ!

Με την ορκωμοσία Μπάιντεν, θεωρητικά  οι ΗΠΑ αλλάζουν σελίδα και επιστρέφουν στον «παραδοσιακό»  ρόλο του πλανητάρχη, μακριά από τον απομονωτισμό του Ντόναλντ Τραμπ.  Ωστόσο, είναι φανερό ότι ο νέος πρόεδρος δεν βρίσκει μία «Γη της επαγγελίας», όπως στον τίτλο του βιβλίο του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα - αλλά μία βαθιά διχασμένη χώρα, με πολλούς ανθρώπους έτοιμους να υπερασπιστούν ακόμα και με τα όπλα που εύκολα και νόμιμα αγοράζουν , τις αρχές της κοινωνικής διαίρεσης. Χειρότερα δεν γίνεται – και ενδεχομένως αυτή η εξέλιξη, που είναι το αποτέλεσμα της προεδρίας Τραμπ, θα ρίξει βαριά σκιά στη θητεία του νέου προέδρου.

Η εικόνα χιλιάδων μελών της Εθνικής Φρουράς , να συνωστίζονται στο Καπιτώλιο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η τελετή της ορκωμοσίας δεν θα διακοπεί άδοξα από μία ένοπλη εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ, οι πληροφορίες για ενδελεχή έλεγχο των φρονημάτων των στρατιωτών – στήριξαν ή όχι το εκλογικό αποτέλεσμα ; – από την CIA, δίνει το μέτρο των δυσκολιών που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα Διοίκηση των ΗΠΑ: για να παίξει ο πρόεδρος τον «παραδοσιακό» ρόλο του πλανητάρχη, πρέπει να έχει κλεισμένα τα εσωτερικά μέτωπά του. Ο Μπάιντεν δεν τα έχει – με τον κορωνοϊό να σκοτώνει καθημερινά χιλιάδες Αμερικανούς, με τον «ιό Τραμπ» να έχει χτυπήσει πολλά εκατομμύρια Αμερικανών, με την οικονομία να χρειάζεται πολλαπλά πακέτα στήριξης , τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ο Μπάιντεν πρέπει πρώτα να ενώσει την κοινωνία που τον ανέδειξε πρόεδρο – και στην συνέχεια να επιδιώξει να παίξει τον ρόλο του ηγεμόνα της παγκόσμιας σκηνής. Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί έχουν μία παραδοσιακή έφεση στην διαχείριση των συμβόλων – και έτσι μπορεί κανείς να στοιχηματίσει ότι οι συμβολισμοί θα είναι οι «σωστοί» στην τελετή της ορκωμοσίας, αλλά η επόμενη μέρα παραμένει ένα δύσκολο στοίχημα.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα πότε οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το τραύμα Τραμπ. Οι πρώτες επιλογές του κ. Μπάιντεν – όπως η transgender στο υπουργείο Υγείας – προφανώς δεν παραπέμπουν σε έναν καθησυχασμό της συντηρητικής Αμερικής, που είδε τον δισεκατομμυριούχο πρώην πρωταγωνιστή σε ριάλιτι σόου, ως τον Νο 1 αντισυστημικό πολιτικό της υπερδύναμης.

Ο κ. Μπάιντεν – όπως και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις – έχουν μπροστά τους τοίχους, τους οποίους πρέπει να τρυπήσουν, προκειμένου να έχουν τα χέρια τους ελεύθερα, ώστε να παίξει η Αμερική ξανά τον παραδοσιακό της ρόλο. Μπορεί η Ευρώπη να περιμένει τις εξελίξεις στο εσωτερικό , αμερικανικό ντέρμπι; Μάλλον όχι.

Η προεδρία Τραμπ, που ήλθε αναπάντεχα – πήρε λιγότερες ψήφους από την Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016 – θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει ως συναγερμός για την Ενωμένη Ευρώπη: Η αδυναμία των ΗΠΑ να παίξουν τον παραδοσιακό τους ρόλο , θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει ως ένας μοχλός για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης – κάτι που δεν συνέβη.

Όμως, τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα. Ήδη, ακούγονται φωνές στην Ευρώπη για την ανάγκη της «ενηλικίωσης» της Ευρώπης , που θα πρέπει να αναζητήσει μία πιο αυτόνομη σχέση με τις ΗΠΑ, προκειμένου να γλυτώσει – τουλάχιστον οι μεγάλες χώρες, που δίνουν τον τόνο σε όλες τις περιστάσεις – από την εκλογή ηγεσιών που θα παραπέμπουν στον Ντόναλντ Τραμπ και ό,τι θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού.

Στην χώρα μας, τα γκάλοπ δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία διαβλέπει σε μεγάλα ποσοστά ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα δούμε ενδεχομένως σκηνές ανάλογες με εκείνες της εισβολής στο Καπιτώλιο. Η αλήθεια είναι ότι ζήσαμε - κατ΄ αναλογία - ανάλογα περιστατικά το «οργισμένο» 2012, λόγω των Μνημονίων. Ωστόσο, ισχύει για εμάς, όπως και για τις ΗΠΑ, άλλωστε, το τζεΐμσμποντικό ρητό «ποτέ μην λες ποτέ»…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ