stergiou_blog

Τα Tsi(Cy)pria Έπη της Συμφοράς

Δημήτρης Στεργίου

Στις 21 Αυγούστου 2018 στα υπόγεια του Μαξίμου... ανακαλύφθηκαν «αποσπάσματα» από τον λεγόμενο Επικό Κύκλο. Πρόκειται για νέα «Τσί(Cy)πρια» Επη, τα οποία διηγούνται τα μετά την «Οδύσσεια» γεγονότα ή περιπέτειες του ελληνικού λαού.

 Οπως ανακοινώθηκε, «ποιητής» είναι ο «Μάξιμος», και έτσι... συμπληρώνονται τα «Κύπρια Επη» του Κύπριου Στασίνου, τα οποία διηγούνται γεγονότα προ του Τρωικού Πολέμου, τα επονομαζόμενα και Πρωτοϊλιαδικά, ή περιείχαν την προϊστορία και ένα μεγάλο μέρος των επεισοδίων του Τρωικού Πολέμου, μέχρι την αρχή της «Ιλιάδας».

Αυτό που εντυπωσιάζει από τη νέα «ανακάλυψη» είναι το τέλος του τελευταίου «αποσπάσματος», όπου ο «αοιδός», ονομαζόμενος Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι «η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή». Δηλαδή, αλί και τρισαλί! Συγκεκριμένα, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

■ Είπε: «Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούρια μέρα. Μια μέρα ιστορική...». Οχι, δεν τελείωσαν τα βάσανα του ήρωα ή του ελληνικού λαού. Ο Ομηρος αναφέρει ότι, σε αντίθεση με τον αοιδό, τα είδε όλα να τα σκεπάζει αντάρα και ότι, εκτός από πολυμήχανος και «μάστορας στον δόλο», έλεγε και ψευτόλογα!
■ Είπε πάλι : «Ο τόπος μας είναι κλειστός, τον κλείνουν οι δύο μαύρες Συμπληγάδες, λέει ο ποιητής». Ο «αοιδός» μπέρδεψε τις Συμπληγάδες Πέτρες της Αργοναυτικής Εκστρατείας με τις Πλαγκτές του Ομήρου!

■ Είπε και τούτο: «Η Ελλάδα βίωσε από το 2010 τη σύγχρονη Οδύσσειά της...». Την ίδια «φιλολογικού» περιεχομένου ανακοίνωση, με παραπομπές στην «Οδύσσεια» και την Ιθάκη, και «λεονταρισμούς», είχε κάνει στις 23 Απριλίου του 2010 από το Καστελόριζο (από άλλο ελληνικό νησί!) και ένας άλλος «αοιδός», ο Γιώργος Παπανδρέου.
■ Είπε ακόμα: «Αυτός ο λαός, πριν από τριάμισι χρόνια πήρε μια ιστορική απόφαση. Να πάρει το τιμόνι της χώρας από αυτούς που την οδήγησαν στα βράχια». Το μόνο αληθές που βγαίνει από «γλώττα λανθάνουσα» είναι αυτό που αναφέρει για τις «Σειρήνες της ματαιότητας», της κατάληψης της εξουσίας, οι οποίες είναι κορυφαίο δημιούργημά του, όπως και ότι μεταξύ των Λαιστρυγόνων, των Κυκλώπων και των Μνηστήρων ήταν και είναι και εκείνος!

■ Ακούστε κι αυτό: «Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης. Δεν θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει. Δεν θα γίνουμε Λωτοφάγοι...». Τι του έφταιξαν οι κακόμοιροι Λωτοφάγοι, οι οποίοι αναφέρονται για πρώτη φορά στην «Οδύσσεια» (ι, 92-105), όπου και περιγράφονται ως φιλήσυχοι και φιλόξενοι άνθρωποι. Δεν θέλει ο «αοιδός» να γίνουμε φιλειρηνικοί, φιλόξενοι και φιλήσυχοι όπως οι Λωτοφάγοι;

■ Διαβάστε ακόμα: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια...». Ο σύγχρονος «αοιδός», σε αντίθεση με τον ευσεβή Οδυσσέα, εμφανίζεται να ξεχνά ότι η «Οδύσσεια» είναι θεοκρατούμενη και ότι οι αιτίες της δεκαετούς περιπέτειας ήταν άνθρωποι και θεοί, όπως άνθρωποι και θεοί ήταν και εκείνοι που βοήθησαν.

■ Είπε: «Οι πολυμήχανοι Ελληνες γράψαμε με αγώνα και θυσίες το τέλος των μνημονίων...». Οχι, δεν είναι πολυμήχανος ο ελληνικός λαός, αλλά ο «αοιδός», ο οποίος, κρίνων εξ ιδίων τα αλλότρια, οδήγησε τη χώρα στο τρίτο και τέταρτο μνημόνιο, συνεχίζοντας την τακτική προηγούμενων «πολυμήχανων».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Σαν τα σημερινά παράσιτα

Επιτυχημενη η σύνδεση του Αρχαίου κόσμου και τα επιτευματα, του εξω από δω, πρωθυπουργου μας. Αλλά νομίζω τον αδικουμε.Γιατί δεν υπολογίζουμε ότι τον εξελεξαν, τον ψήφισαν για να είναι στην θέση αυτή, έστω και με την βοήθεια τυχοδιοκτων. Και δεν πολύ πιστεύω ότι εξαπατησαν τον λαό, μέχρι ενός σημείου. Απλά δεν έχουμε το θάρρος να ξεμπροστιασουμε τους αληθινόυς φταικτες . Που είναι ο στρατος κατοχης, το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο, οι κομματικοι στρατοι των κομματων της Βουλής. Βέβαια που και που ακούγονται μερικές φωνές, αλλά είναι άοριστες ,φευγαλεες.Και όμως πρέπει να αναδείξουμε κάποτε, το σαράκι της φυλής, αυτό που μας κατατρωει , που είναι η τροχοπεδη σε οτιδήποτε πάμε να κάνουμε. Φάνηκε και στο δημοψήφισμα του "όχι" με το 62% που ψήφισε ο λαός, δηλαδή έξω από την ΕΕ .Όταν απειληθηκαν τα ισχυρα πλεονεκτιματα που έχουν,ο δημόσιος, εις βάρος του ιδιωτικού τομεα .Η προπαγάνδα της αριστερας , του πατερουλη , να περνουμε πολλά λεφτά χωρις να δουλευουμε, να τρώμε από τον ιδρώτα των άλλων, είχε πάντα την δημοφιλια του. Τώρα βέβαια έχει τόσο τσιμεντοποιηθει το πελατειακο σύστημα, που είναι αργά για δάκρυα. Υποχρεωτικά θα ακολουθησουμε την μοίρα μας, που δεν θα είναι καλή. Λαμβανομενου και του παράγοντα των εταίρων, που χρηματοδοτουν τον πελατειακο φασισμό, προσβλέποντας στην εξαγορά της περιουσιας του κράτους έναντι φακης . Λιμανια αεροδρόμια, ορυχια κτλ. Και υπαρχουν πολλά ακομη στην λίστα της περιουσίας του κράτους προς πώληση. Άρα το πελατειακο σύστημα θα το έχουμε αρκετά ακόμη. Και τον στρατό κατοχής.Να εκλέγει στις εκλογές σαν τα σημερινά παράσιτα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία