Μαγειρέματα
Δημήτρης Παγαδάκης

Δημήτρης Παγαδάκης

Μαγειρέματα

Πόση πρωτοτυπία πια; Με το που έκλεισε η πόρτα των πρόωρων εκλογών, άνοιξε το παράθυρο στη σπέκουλα του εκλογικού νόμου. ¨Η παραδοσιακή μανιέρα που κυριάρχησε καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης αναζωπυρώνεται. Ακόμη μια φορά. Για τη σκόπιμη εξυπηρέτηση του κακοφορμισμένου δόγματος «αλλάζω τον εκλογικό νόμο όποτε με συμφέρει»

Για την ώρα «παίζεται» αν θα ισχύσει και πάλι αυτή η καιροσκοπική πλατφόρμα

Να σου, λοιπόν, στο πολιτικό τραπέζι το σερβίρισμα ξαναζεσταμένων σεναρίων. Με στόλισμα της κάθε μπουκιάς τους. Με γαρνιτούρα το χαμήλωμα του πήχη αυτοδυναμίας, σάλτσα το κλιμακωτό μπόνους εδρών, πινελιά φρεσκάδας την μεταβολή στο πλαφόν εισόδου στη Βουλή. Τέτοια. Ανιαρά, πληκτικά , μονότονα, κουραστικά εν τέλει και για γαστρονομικό πιάτο.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς πολιτικός δεν μένει ασυγκίνητος στο πειρασμό της εκλογικής αριθμητικής. Το ερέθισμα της εγγυημένης αυτοδυναμίας κινητοποιεί τα μέλη της κυβέρνησης. Τα κίνητρο επανεκλογής ενεργοποιεί τους βουλευτές. Ο στόχος της εξασφάλισης της σταθερότητας επιστρατεύει τους νομοθετικούς ¨αρχιτέκτονες» που καλούνται επειγόντως που επανασχεδιάζουν τον εκλογικό νόμο.

Το σίγουρο είναι ότι η εκάστοτε εργαλειοποίηση του δεν οδηγεί πάντα στο επιζητούμενο, τεχνικά προεξοφλημένο αποτέλεσμα. Διαψεύδεται στις κάλπες, καθώς ενίοτε οι ψηφοφόροι αντιδρούν σε απόπειρες χειραγώγησης. Οπότε αποβαίνει μάλλον μάταιο να στήνει μια κυβέρνηση το εκλογικά, ιδανικό για την ίδια, αμυντικό «πούλμαν» μπροστά στο τέρμα για να δεχθεί στο φινάλε αυτογκόλ.

Ευτυχώς, εδώ και μια εικοσαετία οι συνταγματικοί κανόνες έχουν αποτρέψει εκλογικούς αιφνιδιασμούς με εκλογικά συστήματα, ψηφισμένα στο παρά πέντε. Έχουν θεσπίσει την εφαρμογή τους για τις μεθεπόμενες εκλογές. Εν προκειμένω οι επόμενες εκλογές θα διενεργηθούν με το σύστημα που υπερψήφισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτό της δήθεν ανόθευτης αλά όχι και άδολης απλής αναλογικής.

Με πρόσχημα το «πάγιο αίτημα της Αριστεράς» προσδοκούσαν ανεπάρκεια, ποσοστών της ΝΔ στις εθνικές κάλπες του 2019 και αδυναμία της να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Έλπιζαν ότι η χώρα θα συρόταν ξανά σε εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής ώστε να επικρατήσει παρατεταμένη ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια. Συνθήκες, δηλαδή, «μεγάλης αναταραχής» που για τους ίδιους, ως θιασώτες των τσιτάτων του Μάο, συνιστούσε «θαυμάσια κατάσταση» .

Τόσο μάλιστα πολιτικά εξαίσιας, που αγαλλίαζαν εναρμονισμένοι με τη παροξυσμική παράκρουση της φάλτσας βεβαιότητας « αφού δεν θα κυβερνήσουμε εμείς, δεν θα κυβερνήσει κανείς». Τελικά βίωσαν την τραυματική εμπειρία άλλης μιας αυταπάτης τους. Και ο «άχαστος» Τσίπρας ηττήθηκε. Όχι γιατί οι δημοσκοπικές προφητείες του Βερναρδάκη έπεσαν οικτρά έξω, αλλά γιατί έτσι αποφάσισε με τη καθοριστική ψήφο του ο ελληνικός λαός .

Με την είσοδο στο 2020 η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε στη Βουλή νέο εκλογικό νόμο. Δεν επανέφερε, αν και θα μπορούσε, τον προηγούμενο εκλογικό «νόμο Παυλόπουλου». Με τον οποίο μια χαρά βολεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ που χάρη στη σούπερ ενισχυμένη αναλογική του σχημάτισε δυο φορές κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Με το καινούργιο σύστημα ενισχυμένης αναλογικής η κυβέρνηση επιχείρησε να θωρακίσει τη λαϊκή βούληση θέτοντας σχετικά υψηλό ποσοστό για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Πράγμα που επιβεβαίωνε εμφατικά την πεποίθηση της ότι θα ήταν πάλι πρώτη και κραταιή οπόταν γίνονταν εκλογές.

Κλείσιμο
Ανεξάρτητα από το τι οραματιζόταν, ποια αισιοδοξία αντλούσε από τις δημοσκοπήσεις της στιγμής και ποιες φαινομενικά εύλογες, συνεργασίες ιχνηλατούσε, έτσι έκρινε τότε η ΝΔ . Σωστά ή λάθος αυτόν το νόμο σχεδίασε , εισηγήθηκε, υπερασπίστηκε και υπερψήφισε στη Βουλή. Δυόμισι, όμως, χρόνια μετά βουλευτές και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος επαναφέρουν στη δημόσια την ατζέντα τον ίδιο εκλογικό νόμο. Για να εισηγηθούν την αλλαγή του παρότι πρόσφατα ψήφισαν

Προβληματισμός, τρικυμία στο ποτήρι ή εκδήλωση προνοητικότητας πριν είναι αργά; ¨Όπως και να έχει στο μεσοδιάστημα που διανύθηκε αρκετά δεδομένα άλλαξαν στο πολιτικό σκηνικό . Το υποτιθέμενο ευνοϊκό κλίμα των διακομματικών συνεργασιών , χάριν της σταθερότητας, με πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους στράβωσε. Ωστόσο, παρά τη σοβαρή υπόθεση των υποκλοπών, η κυβέρνηση δεν πήρε τη κάτω βόλτα στα γκάλοπ. Διατηρεί αέρα εκλογικού προβαδίσματος. Προς τι λοιπόν η αναστάτωση μελών της πλειοψηφίας και κυβερνητικών στελεχών;

Φοβούνται μήπως ότι αυτή η υπεροχή θα εξατμιστεί; Ανησυχούν ότι το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης θα εξαντληθεί μέσα στους 8-9 επόμενους κρίσιμους μήνες; Επιδιώκουν κουτοπόνηρα μια βολική μεταβολή του εκλογικού νόμου για να παρακάμψουν τα ενδεχόμενα ψαλλιδισμένα ποσοστά του κόμματος τους στις μεθεπόμενες κάλπες;

Εφόσον, όμως, αυτή η αλλαγή κριθεί θεμιτή, αποτελεί άραγε απόδειξη κυβερνητικής αξιοπιστίας η ψήφιση δυο διαφορετικών ή μεταλλαγμένων εκλογικών νόμων στην ίδια κυβερνητική θητεία; Πόσο μάλλον θα θεωρηθεί ως δημοκρατικά υπεύθυνη στάση η αντικατάσταση ενός ψηφισμένου νόμου που δεν έχει προλάβει καν να εφαρμοστεί; Προφανώς αρμοδιότερος για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτός αποφασίζει. Και αυτός φέρει το πολιτικό κόστος των όποιων ενεργειών του.

Ο Μητσοτάκης, βέβαια, έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αλλοιώσει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Έχει διαμηνύσει σε όλους του τόνους ότι θα διεκδικήσει από τους πολίτες καθαρή εντολή. Επί πλέον έχει διακηρύξει πως η βασική αρχή της δημοκρατίας επιτάσσει πως ο εκλογικά πρώτος με ευδιάκριτη διαφορά δικαιούται να αναλάβει τις τύχες του τόπου.

Σε οποιαδήποτε υπαναχώρηση από το σταθερό αφήγημα του θα του φορτώσουν ομολογία ηττοπάθειας, έλλειψη αυτοπεποίθησης, αναντιστοιχία λόγων και έργων. Κυρίως θα επιχειρηθεί ρηγμάτωση του θεσμικό προφίλ που έχει οικοδομήσει. Τα μηχανευμένα προεκλογικά τερτίπια άλλωστε ρίχνουν βαριά σκιά στο σεβασμό που οφείλεται σε εκείνους τους πολιτικούς πορεύονται με ήθος και κανόνες. Όχι με τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς και εσκεμμένα τεχνάσματα. Δοκιμάστηκαν πριν απ΄ αυτόν από άλλους επικεφαλής στο Μαξίμου και είδαμε τα χαΐρια που τους επιφύλαξε η κοινωνία.

Αναπόδραστα , λίγο πριν την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δέχεται από τους συνεργάτες του εισηγήσεις. ¨Όχι όμως και υποβολείς των επόμενων κινήσεων του. Πιθανότατα επειδή γνωρίζει ότι χαριτωμένα και φορές μπερδεμένα μεν τα παρασκηνιακά μαγειρέματα, αλλά στο τέλος ένας θα κληθεί να πλύνει τα πιάτα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή