papageorgiou

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Tο πλεόνασμα που πέτυχε ο κρατικός προϋπολογισμός πέρυσι ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας χορός δηλώσεων για το αν και με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ευνοϊκά μέτρα και παροχές.

3

Ολοι ξέρουμε ότι στην Ελλάδα η μεσαία τάξη συμπιέζεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, αλλά τα στοιχεία που περιλαμβάνει η τελευταία σχετική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι εντυπωσιακά.

Τα πολιτικά κόμματα ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις ευρωεκλογές, ωστόσο η ατζέντα τους είναι καθαρά προσανατολισμένη στην εσωτερική πολιτική αρένα.

3

Το πολυδιαφημισμένο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας έφτασε στη Βουλή με πολλές αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. 

5

H διελκυστίνδα της κυβέρνησης με τους δανειστές για την πρώτη κατοικία είναι χαρακτηριστική του πόσο σχετική είναι η περίφημη «έξοδος από τα μνημόνια».

2

Είναι λογικό η ρητορική των πολιτικών κομμάτων να προσαρμόζεται στις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου, η οποία όπως όλα δείχνουν έχει ήδη ξεκινήσει, παρότι η χρονική στιγμή των εκλογών παραμένει στην πραγματικότητα ανοιχτή.

Η Ελλάδα εμφανίζει για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία σημάδια ανάκαμψης, αλλά το διεθνές περιβάλλον κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση.

5

Η εμφάνιση των «κίτρινων γιλέκων» είναι ένα νέο σύμπτωμα αντίδρασης απέναντι στον προωθούμενο οικονομικό εκσυγχρονισμό της Γαλλίας, η οποία θεωρείται ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρωζώνης και πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. 

3

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων βαραίνει τους δανειολήπτες και τις τράπεζες σαν ένα βουνό πάνω στις πλάτες αμφοτέρων. Οι δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και την περιουσία τους, ενώ οι τράπεζες δεν μπορούν να υποστηρίξουν την οικονομία στην κρίσιμη στιγμή που ξεκινάει η ανάκαμψη.

5

Oπου στήνονται κάλπες η τάση επιβεβαιώνεται: o κόσμος στρέφεται στα δεξιά, συχνότερα στην Ακροδεξιά. Μόνη αχτίδα φωτός η άνοδος των Πράσινων στη Γερμανία, η οποία όμως τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την πτώση των Σοσιαλδημοκρατών και δεν αναιρεί την ενίσχυση των ακροδεξιών, ούτε τη στροφή των παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων ακόμα δεξιότερα. 

11

Η επίσημη ρητορική που υιοθετείται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς αλλά και από την αγορά είναι ότι η Ελλάδα «δεν πρέπει να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις», εννοώντας: «Να μη γίνουν αυξήσεις στους μισθούς», «να μην επανέλθει η προστασία εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων». 

2

Η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος της στην προσπάθεια να ματαιώσει τις προγραμματισμένες περικοπές των συντάξεων, καθώς, πέρα από την άμεση επίπτωση στην τσέπη περίπου 1,2 εκατομμυρίων συνταξιούχων-ψηφοφόρων, το ζήτημα επηρεάζει γενικότερα την πολιτική αξιοπιστία της.

5