LIVE

Κορωνοϊός

papageorgiou

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Μεγάλο στοίχημα βάζει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια με όπλο τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης στο σχέδιο που κατέθεσε στις Βρυξέλλες. Τα χρήματα του Ταμείου, που ανέρχονται σε 19,3 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και 12,7 δισ. ευρώ δανείων που θα λάβει η χώρα, αποτελούν ένα εργαλείο που, σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, θα προσθέτει κάθε χρόνο στη μεγέθυνση του ΑΕΠ (στο βασικό σενάριο) 1,5 ποσοστιαία μονάδα επιπλέον τουλάχιστον μέχρι το 2026

1

Την τελευταία δεκαετία οι αμερικανικές μετοχές ανέβηκαν με διπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι οι ευρωπαϊκές, αλλά ίσως η εικόνα να αλλάζει, καθώς η Γηραιά Ηπειρος έχει προβάδισμα στην πράσινη ενέργεια, που αποτελεί το νέο προνομιακό πεδίο για τους επενδυτές

2

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε φορολογικές ρυθμίσεις για ελάφρυνση επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι οποίες είναι μεν σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν απαντούν ουσιαστικά στο βουνό φορολογικών και άλλων προβλημάτων που είναι μπροστά μας. Ανακοίνωσε μείωση της προκαταβολής φόρου, στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι αυτοαπασχολούμενοι) και στο 70% για τις εταιρείες το 2020. Για τις τελευταίες, ο συντελεστής θα πάει στο 80% το 2022. Στις εξαγγελίες περιλαμβάνεται και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις κατηγορίες αυτές στο 22% από το 24% για το επόμενο έτος. Για το 2002 προβλέπεται επίσης νέα αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς.

Οι πολιτικές που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση, με μεγάλες δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις και κοινωνικές πολιτικές, δείχνουν την αρχή ενός νέου ιστορικού κύκλου στην οικονομική πολιτική παγκοσμίως. Υστερα από 40 χρόνια επικράτησης των λεγόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ξεκίνησαν από τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ με τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ρόναλντ Ρίγκαν, το κράτος επιστρέφει ως ο μεγάλος «διασώστης» της οικονομίας με επενδύσεις και δημόσιες δαπάνες.

8

Η διαχείριση των δανείων 12,7 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης ανατίθεται από την κυβέρνηση στο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που δημιουργεί ορισμένα ζητήματα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι μεν επιδοτήσεις (19,3 δισ. ευρώ) θα διοχετευτούν κατά κύριο λόγο σε δημόσια έργα που θα πραγματοποιηθούν και μέσα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ τα δάνεια (12,7 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός για ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.

3

Είναι φανερό ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη στιγμή που η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται υπαγορεύεται από οικονομικές σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει, έστω στοιχειωδώς, τη λειτουργία της αγοράς προκειμένου να έχει μια «δικαιολογία» για να μειώσει τις δαπάνες στήριξης. Το κλείσιμο της αγοράς κοστίζει περίπου 1,4 δισ. ευρώ κάθε μήνα σε πρόσθετες δαπάνες και απώλεια εσόδων.

16

Δεν αποδίδει πια η «ανάπτυξη με δανεικά», καθώς εξοργίζει τους ξένους επενδυτές που αποχωρούν
μαζικά από τη χώρα. Τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί, ενώ ο τουρκικός λαός ζει δραματικές καταστάσεις. Οι επιλογές του «Σουλτάνου» πλέον είναι ελάχιστες και η μία χειρότερη από την άλλη

5

Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν σήμα ότι η εξαίρεση από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες θα ισχύσει και για το 2022, έτσι ώστε οι χώρες-μέλη να διατηρήσουν ελλείμματα με τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

15

Ολα δείχνουν ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη σταδιακή μείωση της στήριξης που παρέχεται σε επιχειρήσεις και εργαζομένους λόγω της πανδημίας. Και η διαδικασία αυτή ξεκινά από τώρα, προτού φανεί ακόμα το ξέφωτο στο υγειονομικό μέτωπο.

8

Προ ημερών ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει την ποσότητα κρατικών ομολόγων που αγοράζει από την ελεύθερη αγορά. Στην ουσία ο κ. Στουρνάρας κάλεσε την ΕΚΤ να ενισχύσει τη στήριξη που παρέχει στα κράτη-μέλη, έτσι ώστε τα τελευταία να συνεχίσουν να δανείζονται φθηνά προκειμένου να χρηματοδοτούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. 

7

Η πορεία των ομολόγων παγκοσμίως δείχνει ότι οι αγορές προβλέπουν επανεμφάνιση του πληθωρισμού, μαζί με υψηλότερα επιτόκια, «κανόνια» για υπερχρεωμένες εταιρείες και προβλήματα για υπερτιμημένες μετοχές

6

H απόφαση για νέο γενικευμένο απαγορευτικό που ελήφθη με καθυστέρηση επιβεβαιώνει ότι η τακτική του «κλείσε για να σωθεί η δημόσια υγεία - άνοιξε για να σωθεί η οικονομία» δεν οδηγεί πουθενά και δεν σώζει τίποτα.

7

Οταν οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στην Ευρώπη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για τη «Στιγμή της Ευρώπης». Σήμερα η υπόθεση έχει εκθέσει την Ε.Ε. διεθνώς και τα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο εστιάζουν στην καθυστέρηση που παρουσιάζει ο εμβολιασμός στη Γηραιά Ηπειρο. 

2