Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Η κυβέρνηση επιχειρεί συστηματικά να δώσει έμφαση σε σχέδια και κινήσεις για ελάφρυνση των πολιτών, θέλοντας να δείξει ότι τηρεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της αλλά και για τον λόγο ότι αυτά τα θέματα έχουν σημαντικό πολιτικό όφελος, αφού τα φορολογικά και τα άλλα βάρη είναι το κυρίαρχο πρόβλημα για μεγάλη μερίδα πολιτών.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα γραφεία του στην Αθήνα, γεγονός στο οποίο ορισμένοι επιχειρούν να αποδώσουν συμβολική σημασία, με την έννοια ότι η κίνηση αυτή σφραγίζει την αποδέσμευση της χώρας μας από τα δεινά του μνημονίου και την επιτήρηση

Στο πρόσφατο παρελθόν αρκετοί είχαν αναφερθεί στην περίφημη «θεωρία του ελατηρίου», με βάση την οποία υποτίθεται ότι η ελληνική οικονομία θα εκτινασσόταν προς τα πάνω μετά τη βαθιά συμπίεση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της κρίσης. Ως προϋπόθεση για την εκτίναξη αυτή παρουσιαζόταν συνήθως η ανάγκη υλοποίησης των περίφημων μεταρρυθμίσεων που προωθούσαν τα μνημόνια, οι οποίες υποτίθεται ότι θα απελευθέρωναν ένα παραγωγικό δυναμικό το οποίο θα απογείωνε την ελληνική οικονομία.

3

Οι απολογισμοί και οι προβλέψεις συνηθίζονται στα τέλη κάθε χρονιάς, αλλά στο τέλος το 2019 είναι φανερό ότι στην Ελλάδα ο πήχης των προσδοκιών έχει πέσει αρκετά χαμηλά.Στη ρητορική των κομμάτων και των επιχειρήσεων προβάλλονται στόχοι περί 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και μιας Ελλάδας που θα εκμεταλλευτεί τα πολυθρύλητα «ελληνικά μυαλά» για να ανέβει στο τρένο της ψηφιακής καινοτομίας, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ούτε όραμα, ούτε σχεδιασμός. Τελικά ίσως να μην υπάρχει και βούληση.

1


Η ψήφιση στη Βουλή του μηχανισμού που ονομάστηκε «Ηρακλής» και προβλέπει την παροχή κρατικών εγγυήσεων προκειμένου οι τράπεζες να απαλλαγούν από ένα σημαντικό κομμάτι των κόκκινων δανείων αποτελεί ένα σημείο καμπής.

5

Τα θέματα που άνοιξε η κυβέρνηση για τις τραπεζικές προμήθειες και τις τιμές της κινητής τηλεφωνίας ανέδειξαν ένα χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, το οποίο κοστίζει ακριβά στους καταναλωτές και αποτελεί σοβαρό οικονομικό εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη. Η πλημμελής λειτουργία του ανταγωνισμού σε πολλές αγορές προκαλεί στρεβλώσεις και παρενέργειες οι οποίες διαχέονται και τελικά γενικεύονται στην οικονομία. 

2

Τα υπόγεια μηνύματα για μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία έρχονται από πολλές πλευρές, αν και στην επιφάνεια όλα φαίνονται σαν να είναι business as usual. Υποτίθεται ότι η κρίση που ξέσπασε το 2008 έχει περάσει, αλλά η ηρεμία υφίσταται μόνο επιφανειακά, επειδή τα έκτακτα μέτρα των κεντρικών τραπεζών συνεχίζονται. Και αυτό δεν το λένε τίποτα «κομμουνιστές», αλλά το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και η ΕΚΤ

2

Ο Προϋπολογισμός που παρουσίασε η κυβέρνηση έγινε αποδεκτός από την Κομισιόν παρότι η ίδια αμφισβητεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκαν όλες οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για το επόμενο έτος, ήτοι τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, της αξίας των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει η οικονομία.

Η αγορά αλλά και η κυβέρνηση υποδέχονται με ικανοποίηση τη βελτίωση οικονομικών δεικτών και χαιρετίζουν την επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα. 

2

Η συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο βρετανικό περιοδικό «Economist» χτύπησε πολλά καμπανάκια, ενώ δείχνει να αντανακλά μια σημαντική αλλαγή στις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης

1

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα των προμηθειών των τραπεζών αναδεικνύει ένα ευρύτερο ζήτημα που συνδέεται με συμπεριφορές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος οι οποίες κατά καιρούς γίνονται αντικείμενο προβληματισμού και κριτικής.

12