papageorgiou

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Η συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο βρετανικό περιοδικό «Economist» χτύπησε πολλά καμπανάκια, ενώ δείχνει να αντανακλά μια σημαντική αλλαγή στις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης

1

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα των προμηθειών των τραπεζών αναδεικνύει ένα ευρύτερο ζήτημα που συνδέεται με συμπεριφορές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος οι οποίες κατά καιρούς γίνονται αντικείμενο προβληματισμού και κριτικής.

12

Εχει καταντήσει εξοργιστικό. Κάθε φορά που κάποιος από τους πρωταγωνιστές στο δράμα της ελληνικής κρίσης εγκαταλείπει τη θέση ευθύνης του παραδέχεται και από ένα λάθος. Τελευταίο κρούσμα η παραδοχή του Τόμας Βίζερ, πρώην προέδρου του EuroWorking Group, της ομάδας τεχνοκρατών που προετοιμάζει τις εργασίες του Eurogroup: «Το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε ήταν το 2010, όταν είπαμε ότι το ελληνικό χρέος ήταν βιώσιμο. [...] Φυσικά δεν ήταν βιώσιμο. [...] Ηταν ένα τεράστιο λάθος, αλλά δεν μπορούσε να αποφευχθεί», είπε ο κ. Βίζερ την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου της Βικτωρίας Δενδρινού και της Ελένης Βαρβιτσιώτη «Η τελευταία μπλόφα», το οποίο εστιάζει στα γεγονότα του 2015. 

3

Eνα από τα μεγάλα ζητήματα σχετικά με τις χρηματιστηριακές αγορές είναι το ζήτημα του χρονισμού. Υποτίθεται ότι οι τιμές των μετοχών αντανακλούν την εκτίμηση των επενδυτών για τις μελλοντικές εξελίξεις των εταιρειών και της οικονομίας. Είναι, όπως λένε οι ειδικοί, ένας μηχανισμός προεξόφλησης που δίνει τη «σωστή τιμή». 

2

Eνα νέο σχέδιο διάσωσης, αυτή τη φορά με κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ, είναι έτοιμο να εγκριθεί από την Κομισιόν για τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να απελευθερωθούν από τα κόκκινα δάνεια.
Η έγκριση του σχεδίου γίνεται δεκτή ως θετική εξέλιξη αφού τα κόκκινα δάνεια αποτελούν τροχοπέδη.

7

Οι δύο πρώτοι μήνες ζωής της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέπεσαν με ευοίωνες εξελίξεις στην αγορά κεφαλαίων και με θετικά μηνύματα από το εξωτερικό. Οι αποδόσεις (επιτόκιο) των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κυρίως βέβαια, λόγω των διεθνών εξελίξεων, όπως η νέα νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι χάρη σε κάποια ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών. 

1

Οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα για νέα μείωση των επιτοκίων και νέο τύπωμα χρήματος με μαζικές αγορές ομολόγων έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τους επενδυτές και οι τιμές των μετοχών κινήθηκαν θετικά

Η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας εξυπηρετεί, χωρίς αμφιβολία, το συμφέρον της χώρας μας

5

Οι αλλαγές στα εργασιακά που πραγματοποίησε η κυβέρνηση με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ήταν ένα πολιτικό λάθος που οδήγησε στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο

24

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την αύξηση των επενδύσεων και εξαγγέλλει οριζόντιες παρεμβάσεις σε πολλά πεδία με στόχο να διευκολυνθεί η υλοποίησή τους αλλά και η προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

7