Πώς θα γίνει η Ελλάδα ελκυστικότερη χώρα για τους εκπατρισμένους (expats)
kammenos_dimitris

Δημήτρης Καμμένος

Πώς θα γίνει η Ελλάδα ελκυστικότερη χώρα για τους εκπατρισμένους (expats)

Στην ερώτηση ποια είναι η καλύτερη χώρα για να ζήσει κάποιος που αποφασίζει να εγκαταλείψει την πατρίδα του, η απάντηση θα ήταν το Μπαχρέιν.

Εάν πάλι έπρεπε να αποφύγει κάποια ή έστω να αποτελέσει την τελευταία επιλογή για να ξενιτευτεί, αυτή θα ήταν η Ελλάδα. Αυτά, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Expat Insider 2017». Πράγματι, η εν λόγω έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο από την InterNations τοποθετεί την Ελλάδα στην τελευταία θέση της λίστας της με τους αγαπημένους και λιγότερο αγαπημένους προορισμούς των εκπατρισμένων.

Υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια expats παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με την έρευνα αγοράς της Finaccord, ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 60 εκατομμύρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς λοιπόν γιατί μια χώρα πρέπει να εστιάσει στο να γίνει φιλικότερη ώστε να προσελκύσει ανθρώπους, αλλά και εταιρείες από το εξωτερικό για να ζήσουν, να εργαστούν και να μεταφέρουν την έδρα τους σε αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, στην παγκόσμια οικονομία υπάρχουν ανεπτυγμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ικανές να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν την οικονομία. Αντίθετα, υπάρχουν χώρες που έχουν πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά αγωνίζονται λόγω της έντονης έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και της ασταθούς οικονομικής δομής όπως η χώρα μας. Αλλά μπορούν αυτές οι οικονομίες να αγνοηθούν; Η απάντηση είναι όχι.

Κλείσιμο
Δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοηθούν αν θέλουν να επιβιώσουν στον υπάρχοντα παγκόσμιο ανταγωνισμό. Με τα σωστά ταλέντα και τις επιχειρήσεις, μια χώρα όπως η δική μας, που παλεύει να εξέλθει από την κρίση, θα μπορούσε να κερδίσει πολλά.

Σήμερα που η παγκόσμια μετανάστευση είναι αυξανόμενη τάση και η κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι πιο ευέλικτη και εύκολη είναι βέβαιο ότι οι υποψήφιοι είναι πρόθυμοι να απομακρυνθούν από τα γεωγραφικά τους όρια για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ευκαιρίες απασχόλησης. Οι χώρες λοιπόν που αγωνίζονται μέσα από δύσκολες αγορές πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να προσελκύσουν εκπατριζόμενους. Αυτό απαιτεί ένα προφίλ χώρας που παρέχει ευκαιρίες ανάπτυξης, ευνοϊκή φορολογία, αλλά ταυτόχρονα και χρηματοοικονομική ασφάλεια.

Η Ελλάδα, λοιπόν, θα μπορούσε να παρέχει κάποια από τα παρακάτω οφέλη για να προσελκύσει τους expats, καθώς και εταιρείες:

• Ελκυστική κοινωνική ασφάλιση. 

• Κανένας φόρος επί των κερδών από επενδύσεις για 3 χρόνια.

• Απαλλαγή από τον φόρο από τη διάθεση μετοχών, ομολόγων και άλλων παρόμοιων χρηματοπιστωτικών μέσων.

• Μειωμένη παρακράτηση φόρου επί του εισοδήματος που εισπράχθηκε από το εξωτερικό.
• Κανένας φόρος για τη δωρεάν συνταξιοδότηση και ειδικό φορολογικό καθεστώς για το αλλοδαπό εισόδημα συνταξιοδότησης.

• Μειωμένη φορολογία για ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

• Ενιαίος συντελεστής φορολόγησης ο οποίος θα είναι «φιξ» στα 100.000 ευρώ τον χρόνο για 10 χρόνια κατ’ ελάχιστο για όλους τους Ελληνες οι οποίοι έζησαν για χρόνια στο εξωτερικό ή τους ξένους με μεγάλη περιουσία, τους δισεκατομμυριούχους που θα φέρουν μαζί τους κεφάλαια και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αν αποφασίσουν να μετοικήσουν στην Ελλάδα με την οικογένειά τους.

• Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες θα υπόκεινται σε χαμηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και σε απαλλαγή από τη συνεισφορά στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που μπορεί να χορηγηθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα - για παράδειγμα στους εξαρτημένους υπηκόους της Ε.Ε. που έχουν πρόσβαση στην Ελλάδα. 

• Οι συντάξεις που λαμβάνονται από το εξωτερικό να φορολογούνται με συντελεστή 5% στο ποσό που υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.

• Οι εκπατρισμένοι υπάλληλοι διεθνών επιχειρήσεων να φορολογούνται μόνο επί του δεδουλευμένου ή παραγόμενου εισοδήματος στην Ελλάδα. Αυτοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα να φορολογούνται στο 80% των εισοδημάτων, ενώ το υπόλοιπο 20% δεδουλευμένου εισοδήματος να μη φορολογείται με ανώτατο όριο στα 7.000 ευρώ. Αυτή η ειδική απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος θα ισχύει για τα 3 πρώτα χρόνια της απασχόλησής τους στην Ελλάδα. 

Την επιτυχημένη συνταγή και τον δρόμο προς αυτή μας τον έχουν δείξει άλλωστε τόσο η Κύπρος όσο και η Πορτογαλία, που κατάφεραν να γίνουν από τις χώρες που ανέβηκαν αρκετές θέσεις στη λίστα των αγαπημένων προορισμών των expats.

* Aντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ