kammenos_dimitris

Πώς θα γίνει η Ελλάδα ελκυστικότερη χώρα για τους εκπατρισμένους (expats)

Δημήτρης Καμμένος

Στην ερώτηση ποια είναι η καλύτερη χώρα για να ζήσει κάποιος που αποφασίζει να εγκαταλείψει την πατρίδα του, η απάντηση θα ήταν το Μπαχρέιν.

Εάν πάλι έπρεπε να αποφύγει κάποια ή έστω να αποτελέσει την τελευταία επιλογή για να ξενιτευτεί, αυτή θα ήταν η Ελλάδα. Αυτά, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Expat Insider 2017». Πράγματι, η εν λόγω έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο από την InterNations τοποθετεί την Ελλάδα στην τελευταία θέση της λίστας της με τους αγαπημένους και λιγότερο αγαπημένους προορισμούς των εκπατρισμένων.

Υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια expats παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με την έρευνα αγοράς της Finaccord, ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 60 εκατομμύρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς λοιπόν γιατί μια χώρα πρέπει να εστιάσει στο να γίνει φιλικότερη ώστε να προσελκύσει ανθρώπους, αλλά και εταιρείες από το εξωτερικό για να ζήσουν, να εργαστούν και να μεταφέρουν την έδρα τους σε αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, στην παγκόσμια οικονομία υπάρχουν ανεπτυγμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ικανές να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν την οικονομία. Αντίθετα, υπάρχουν χώρες που έχουν πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά αγωνίζονται λόγω της έντονης έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και της ασταθούς οικονομικής δομής όπως η χώρα μας. Αλλά μπορούν αυτές οι οικονομίες να αγνοηθούν; Η απάντηση είναι όχι.

Δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοηθούν αν θέλουν να επιβιώσουν στον υπάρχοντα παγκόσμιο ανταγωνισμό. Με τα σωστά ταλέντα και τις επιχειρήσεις, μια χώρα όπως η δική μας, που παλεύει να εξέλθει από την κρίση, θα μπορούσε να κερδίσει πολλά.

Σήμερα που η παγκόσμια μετανάστευση είναι αυξανόμενη τάση και η κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι πιο ευέλικτη και εύκολη είναι βέβαιο ότι οι υποψήφιοι είναι πρόθυμοι να απομακρυνθούν από τα γεωγραφικά τους όρια για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ευκαιρίες απασχόλησης. Οι χώρες λοιπόν που αγωνίζονται μέσα από δύσκολες αγορές πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να προσελκύσουν εκπατριζόμενους. Αυτό απαιτεί ένα προφίλ χώρας που παρέχει ευκαιρίες ανάπτυξης, ευνοϊκή φορολογία, αλλά ταυτόχρονα και χρηματοοικονομική ασφάλεια.

Η Ελλάδα, λοιπόν, θα μπορούσε να παρέχει κάποια από τα παρακάτω οφέλη για να προσελκύσει τους expats, καθώς και εταιρείες:

• Ελκυστική κοινωνική ασφάλιση. 

• Κανένας φόρος επί των κερδών από επενδύσεις για 3 χρόνια.

• Απαλλαγή από τον φόρο από τη διάθεση μετοχών, ομολόγων και άλλων παρόμοιων χρηματοπιστωτικών μέσων.

• Μειωμένη παρακράτηση φόρου επί του εισοδήματος που εισπράχθηκε από το εξωτερικό.
• Κανένας φόρος για τη δωρεάν συνταξιοδότηση και ειδικό φορολογικό καθεστώς για το αλλοδαπό εισόδημα συνταξιοδότησης.

• Μειωμένη φορολογία για ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

• Ενιαίος συντελεστής φορολόγησης ο οποίος θα είναι «φιξ» στα 100.000 ευρώ τον χρόνο για 10 χρόνια κατ’ ελάχιστο για όλους τους Ελληνες οι οποίοι έζησαν για χρόνια στο εξωτερικό ή τους ξένους με μεγάλη περιουσία, τους δισεκατομμυριούχους που θα φέρουν μαζί τους κεφάλαια και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αν αποφασίσουν να μετοικήσουν στην Ελλάδα με την οικογένειά τους.

• Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες θα υπόκεινται σε χαμηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και σε απαλλαγή από τη συνεισφορά στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που μπορεί να χορηγηθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα - για παράδειγμα στους εξαρτημένους υπηκόους της Ε.Ε. που έχουν πρόσβαση στην Ελλάδα. 

• Οι συντάξεις που λαμβάνονται από το εξωτερικό να φορολογούνται με συντελεστή 5% στο ποσό που υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.

• Οι εκπατρισμένοι υπάλληλοι διεθνών επιχειρήσεων να φορολογούνται μόνο επί του δεδουλευμένου ή παραγόμενου εισοδήματος στην Ελλάδα. Αυτοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα να φορολογούνται στο 80% των εισοδημάτων, ενώ το υπόλοιπο 20% δεδουλευμένου εισοδήματος να μη φορολογείται με ανώτατο όριο στα 7.000 ευρώ. Αυτή η ειδική απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος θα ισχύει για τα 3 πρώτα χρόνια της απασχόλησής τους στην Ελλάδα. 

Την επιτυχημένη συνταγή και τον δρόμο προς αυτή μας τον έχουν δείξει άλλωστε τόσο η Κύπρος όσο και η Πορτογαλία, που κατάφεραν να γίνουν από τις χώρες που ανέβηκαν αρκετές θέσεις στη λίστα των αγαπημένων προορισμών των expats.

* Aντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ion

PORTA PORTA sto mpaxrein tha pas esy

RLTW

Someone must have quite low IQ if he decides to come to Greece and have his retirement taxed...

V

"Πώς θα γίνει η Ελλάδα ελκυστικότερη χώρα για τους εκπατρισμένους (expats)": Εύκολο, αρκεί να ξεκουμπιστείτε μαζί με τους αριστεροθολούρες. Και βέβαια, όταν το κάνετε, μετά να μην τινάζετε τον κόσμο στον αέρα, με μπούρδες, λαϊκίστικα τσιτάτα, ανεδαφικές υποσχέσεις και σανό για τα ευκολόπιστα ζωντανά, αφήνοντας τον κόσμο να δουλέψει και να δημιουργήσει. Κάντε αυτά, και ίσως κάτι να κινηθεί.

δηλαδή μας λέτε

πως ο μόνος τρόπος για να τους προσελκύσουμε, είναι να τους κάνουμε ελίτ. Δηλαδή παροχές που δε θα είναι διαθέσιμες για τους κανονικούς κατοίκους της χώρας. Αυτός ο τρόπος σκέψης δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τον τρόπο σκέψης που ακουγόταν παλιότερα: Έξοδος από το ευρώ (δηλαδή οριζόντια φτωχοποίηση των εν Ελλάδι εγκατεστημένων) και στη συνέχεια προσέλκυση με κίνητρα και εξαιρέσεις αυτών που έβγαλαν τα χρήματά (τους;) από τις τράπεζες πριν τα capital control. Ήδη ισχύει μια προνομοιακή μεταχείρηση αυτών που βοήθησαν να καταρρεύσουν οι Τράπεζες. Άμα δεν μπορέσουμε να βρούμε τρόπους που να ισχύουν για όλους, για τα πάντα, και εξακολουθούμε να νομοθετούμε τις εξαιρέσεις των εξαιρέσεων ω εξαιρέσεις, δε θα γίνουμε ποτέ μια κανονική χώρα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

ΛΕΓΕ ΟΤΙ ....ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΘΕΣ ΟΣΟ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΦΟΥ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΕΞΗ ΜΗΝΕΣ ΙΔΙΩΤΕΥΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ .ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2019 ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΣΑΣ .

ck

Na erthei na erthei na tou baloume kai ena ENFIA se akinita tou sto eksoteriko Exoume pollous Karanikes na taisoume

stathis apo Germania

Ti na erthei na kanei kapios apo ekso stin Ellada? na voleftei sto dimosio? Poia lefta ne ferei? na tou ta fan oi bahalakides tou Tsipra?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία