Άλλα ντ’ άλλων
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Άλλα ντ’ άλλων

Χρονικογράφος ο Βαρουφάκης. Από την δική του σκοπιά. Καθόλου διασταυρωμένη με τις άλλες «πηγές». Εκείνης της «σκληρής» διαπραγμάτευσης!

Αρχικά πρέπει να τιμήσω την παραδοχή και ομολογία του. Οτι δηλαδή απέτυχε. Παταγωδώς. Συμπληρώνω εγώ. Και καταστροφικώς. Πάμε παρακάτω

Το αφήγημά του, στην μακροσκελή συνέντευξη στον φίλο Αλέξη Παπαχελά, λειτούργησε ως προστατευτική του ασπίδα. Οτι δηλαδή το ευρωδιευθυντήριο διόλου δημοκρατικό. Σιγά την ανακάλυψη! Δηλαδή τι διάολο περίμενε; Ενήλιξ είναι. Διαβασμένος, υποτίθεται ότι είναι. Με τις θεωρίες του Μαρξ είναι. Τότε;

Μα φυσικά είναι καρχαρίες. Μα φυσικά το Βερολίνο κανονίζει τους όρους του παιχνιδιού. Μα φυσικά το μεγάλο ψάρι καταβροχθίζει το μικρό ψάρι. Με μια χαψιά. Τι περίμενε; Να τον φοβηθούν; Αστειότητες! Και μόνο γι αυτή την προσδοκία,έστω την αμυδρή ελπίδα, έπρεπε να του πάρουν τα πτυχία και τα πετάξουν στον Σαρωνικό!

Είπε ακόμα ότι ο Σόιμπλε του ομολόγησε, σε στιγμές ιδιωτικής ειλικρίνειας, πως κι αυτός στην θέση του δεν θα υπέγραφε το Μνημόνιο. Οτι όλοι σχεδόν οι «καρχαρίες» συμφωνούσαν πως το «πρόγραμμα δεν βγαίνει». Και ότι ο Τσίπρας, αν και φίλος του, την νύχτα του θριάμβου του Οχι, έκανε όπισθεν ολοταχώς προς συνθηκολόγηση άνευ όρων!

Το ουσιώδες ζήτημα έμεινε αναπάντητο. Αφαντο. Εκτός πεδίου Γιάννη Βαρουφάκη. Ενα ζήτημα τόσο απλό. Οσο «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια»!

Δηλαδή παιδάκι μου χρωστάς ένα σκασμό λεφτά. Δηλαδή παιδάκι μου πρέπει να ξεπληρώσεις τα δανεικά. Μα δεν έχω. Εσύ απαντάς. Ωραία. Εμείς σου δίνουμε κι άλλα δανεικά. Προκειμένου να ξεπληρώσεις τα πρώτα δανεικά. Ναι, απαντάς εσύ. Αλλά και πάλι με τους όρους που μου βάζετε δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου!

Ωραία, σου λένε εκείνοι. Τότε να αποφάσεις να ζήσεις με τα λεφτά που βγάζεις. Οχι λες εσύ. Αν το κάνω αυτό θα καταστραφώ. Η χώρα θα προσαράξει στο πιο κατεστραμμένο γεωγραφικό σημείο της Βουλγαρίας!

Ε τότε κάτι πρέπει να γίνει. Είτε εσύ να το πάρεις απόφαση και να ζήσεις με όσα βγάζεις είτε να συμμορφωθείς με τους όρους του τρίτου μνημόνιου. Τότο απλό! Οχι απαντάς πεισματικά εσύ. Ε δεν παίζεσαι. Ολα τα θέλεις δικά σου. Και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκαιρη. Δεν γίνεται. Τότε εσύ εκβιάζεις ότι θα βγεις έξω από την ευρωζώνη!

Εκανε η μύγα κώλο και έχεσε τον κόσμο όλο. Απαντάει ο Σόιμπλε. Αντε και στην ευχή του Χριστού και της Παναγίας. Πάρε και πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια για να τα φέρετε βόλτα τους πρώτους μήνες και από μακριά φόλοι και αγαπημένοι!

Κλείσιμο
Κάπου εκεί ο Τσίπρας αντιλαμβανόμενος το γιγαντιαίο μέγεθος της καταστροφής. Αντιλαμβανόμενος ότι οι χτεσινοί ψηφοφόροι του Οχι που παραληρούσαν στο Σύνταγμα, θα τον πάρουν με τις πέτρες, κάνει στροφή 180 μοιρών και υπογράφει το Μνημόνιο!

Αυτό το στοιχειώδες, το α και βου, δεν θέλει να ομολογήσει ο Βαρουφάκης. Ο λόγος προφανής. Συμβαίνει σε όλους μας. Εύκολα πολύ εύκολα είμαστε τιμητές των πάντων. Ομως να αποστασιοποιηθούμε από το εγώ μας και να κρίνουμε σε βάθος τις πράξεις μας και τον εαυτό μας, σπάνια. Σχεδόν ποτέ!

Αυτογνωσία φίλοι μου. Αυτό το εργαλείο εξόδου από την εθνική, κοινωνική, οικογενειακή και υπαρξιακή μας κρίση. Λίγη αυτογνωσία σου γυρεύω και ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ