Τα 24 δισ. φαίνονται πολλά, αρκούν όμως;
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Τα 24 δισ. φαίνονται πολλά, αρκούν όμως;

Αναμφίβολα, το νέο πακέτο  στήριξης της εργασίας, των τουριστικών επιχειρήσεων και εστίασης κατά κύριο λόγο, είναι μια τονωτική  ένεση στην κατεύθυνση επανεκκίνησης της οικονομίας. Δεν ξέρω αν αυτά τα μέτρα θα μπορέσουν να σώσουν την  χαμένη παρτίδα της εφετινής σεζόν αλλά αν μη τι άλλο δείχνουν πως η πολιτεία με βάση  τα δημοσιονομικά της περιθώρια και αντοχές, κάνει ό,τι μπορεί.

Κι είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός , πως από το ναδίρ στο οποίο βρεθήκαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο από δω και πέρα ό,τι πετύχουμε θα είναι κέρδος. Με τις χθεσινές ανακοινώσεις, γίνεται σαφές πως η κρατική στήριξη με τις αναστολές πληρωμών φόρων και εισφορών ουσιαστικά σταματάει στον τέλος Μαΐου και στις πληττόμενες, θα μείνουν ουσιαστικά, οι τουριστικές επιχειρήσεις κι αυτές της εστίασης.

Όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι θα πρέπει εφεξής να σταθούν στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις. Η μόνο επιπλέον βοήθεια που μπορούν να προσδοκούν είναι στο επίπεδο του εργατικού κόστους με την εφαρμογή μειωμένης απασχόλησης ή την εκ περιτροπής εργασία που θα συνεχίσει να επιδοτείται.

Θα νόμιζε κανείς μετά ταύτα πως η κρίση έχει τελειώσει για την υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα πλην τουρισμού και εστίασης. Όμως στην πραγματικότητα οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία μόλις τώρα αρχίζει κι αυτό θα το δούμε και θα το νοιώσουμε πολύ σύντομα.

Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων μπορεί τις πρώτες μέρες να πήγε καλά αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα και ουδείς επί του παρόντος μπορεί να ισχυριστεί πως η κατανάλωση επανήλθε στα προ κορωνοϊού επίπεδα και θα συνεχίσει έτσι.

Συνάμα, από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να τρέχουν κανονικά οι υποχρεώσεις σε εφορία και ταμεία κι είναι ακόμα άγνωστο τι θα γίνει με τις ανασταλείσες υποχρεώσεις του προηγούμενου διαστήματος και με ποιο τρόπο θα μπορέσουν αυτές να πληρωθούν και το κυριότερο σε πόσες δόσεις οι οποίες φυσικά θα προστεθούν στις τρέχουσες.

Όμως επειδή η οικονομική κρίση δεν πέρασε αλλά την έχουμε μπροστά μας, φρονώ πως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και να εντάξει αυτές τις υποχρεώσεις όσο γίνεται σε περισσότερες δόσεις και γιατί όχι 120, ώστε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων που ας μη γελιόμαστε, δεν έπαψαν ξαφνικά να είναι πληττόμενες.

Κλείσιμο
Το ξέρω πως μέχρι στιγμής δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα όσα ακούγονται είναι για ...προσεχώς!

Όσα λοιπόν ξοδεύτηκαν άμεσα ή έμμεσα και θα ξοδευτούν και τους επόμενους μήνες, προέρχονται από ίδιους πόρους και δανεικά από τις αγορές.

Μπορεί να φαίνονται λίγα τα 24 δισ. που θα φθάσει το συνολικό πρόγραμμα στήριξης σε σχέση με αυτά που έχουν δώσει οι πλούσιες χώρες της ΕΕ, όμως αν αναλογιστούμε πως η δική μας οικονομία μόλις βγήκε από μια δεκαετή κρίση, το να μοιράζει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής πανδημίας το 12% του ΑΕΠ , νομίζω πως είναι σχεδόν κοντά στα όρια αντοχής και υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στη χρονιά τελειώνουμε με τον κορωνοϊό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και το 2021 θα γίνει ένα πάρα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό μπουμ που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της φετινής ύφεσης!

Η αισιοδοξία που προβάλλει η κυβέρνηση δεν είναι κακό πράγμα αλλά οι άγνωστοι χ είναι πολλοί ακόμα και η εικόνα του μέλλοντος δεν είναι καθόλου ευκρινής. Ενδεχομένως από το φθινόπωρο να έχουμε περισσότερα στοιχεία για να κάνουμε ασφαλέστερες προβλέψεις. Μέχρι τότε όμως η μάχη σε όλα τα μέτωπα θα δίνεται μέρα με τη μέρα και μακάρι η επιλογή της στήριξης της εργασίας να λειτουργήσει και να μη διασπαστεί η κοινωνική συνοχή με νέο κύμα φτωχοποιήσεων.

Ας μη γελιόμαστε όμως, η δεδομένη βαθιά ύφεση που μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 10%, δεν θα είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά θα έχει σημαντική επίπτωση σε όλη την κοινωνία. Κι ελάχιστοι θα βγουν αλώβητοι από τη νέα δοκιμασία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ