Τελευταία ευκαιρία
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Τελευταία ευκαιρία


Πρόσφατα πήρε μεγάλη δημοσιότητα η ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την "Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας", την πρώτη δηλαδή ημέρα του χρόνου χωρίς υποχρεώσεις προς το δημόσιο. 

Η έρευνα αποκάλυψε πως για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, από τις 365 ημέρες του χρόνου πρέπει να θα δουλεύουμε τις 180. Συγκεκριμένα 73 ημέρες εργαζόμαστε για να πληρώσουμε έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους φόρους και 61 ημέρες για κοινωνικές εισφορές.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΕΦΙΜ, οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται. Η υπερφορολόγηση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στην οποία συνέβαλλαν όλα τα κόμματα, έφτασε σε ακραίο σημείο και πλέον υπονομεύει την οικονομία. Πριν από λίγες εβδομάδες είχε δοθεί στη δημοσιότητα μια άλλη έρευνα του ΣΕΒ που αποδείκνυε πως για καθαρές αποδοχές 40.000 ευρώ το χρόνο, «αφαιρείται» μέσω φόρων και εισφορών το 60% του ποσού που πληρώνει ο εργοδότης. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, σημείωναν οι ερευνητές, δεν αφαιρείται το 60% του μικτού μισθού.

Η έρευνα του ΣΕΒ μετά από επεξεργασία στα φορολογικά δεδομένα των τελευταίων ετών κατέληγε στο συμπέρασμα πως παρά την εξοντωτική επιβάρυνση με φόρους και εισφορές, τα έσοδα του ελληνικού κράτους από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και από εισφορές στην εργασία, υστερούν σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η υπερφορολόγηση όταν δεν οδηγεί στη φοροδιαφυγή διαλύει κάθε διάθεση ατομικής ευημερίας και προόδου. Τα στοιχεία που παρέθεσαν οι ερευνητές είναι χαρακτηριστικά: Το 2009 υπήρχαν 527.000 φυσικά πρόσωπα με ετήσιο εισόδημα άνω των €30.000. Το 2014 -και παρά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης- ο αριθμός τους περιορίστηκε στις 275.000 και το 2017 συρρικνώθηκε περαιτέρω στις 239.000.

Έχουμε ένα κοστοβόρο και κυρίως αναποτελεσματικό Δημόσιο το οποίο συχνά αντιμετωπίζει τους πολίτες με όρους αποικιοκρατικού καθεστώτος που απευθύνεται προς υπόδουλους. Δείτε το παράδειγμα του Κτηματολογίου: Το Δημόσιο που χρειάστηκε τρία μνημόνια για να καταγράψει την ακίνητη περιουσία του και οι ιδιωτικοποιήσεις του σκοντάφτουν γιατί τα προς πώληση κτίρια είναι αυθαίρετα, απειλεί τώρα τους πολίτες πως αν δεν δηλώσουν εγκαίρως τα ακίνητα τους θα τα κατασχέσει. Θα μπορούσαν κάλλιστα να μπλοκάρουν διαδικασίες μεταβιβάσεων, ενοικιάσεων κλπ. Προτίμησαν όμως την απειλή της κατάσχεσης.

Αυτό το νοσηρό περιβάλλον καταδικάζει την Ελλάδα. Η KPMG σε έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα για το Brain Drain στη χώρα, διαπίστωσε ότι το 40% των ελλήνων που έφυγαν λόγω της κρίσης, δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα 300 άτομα, ηλικίας μεταξύ 25 και 35 ετών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και συμμετείχαν στην έρευνα, εκτός από το ύψος των αποδοχών θεωρούν σημαντικό για να επιστρέψουν να έχουν ευκαιρίες καριέρας και εξέλιξης, κατάλληλη εργασιακή κουλτούρα, ποιότητα ζωής κλπ

Η πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε στις εκλογές δημιουργεί προσδοκίες πως σταδιακά η Κυβέρνηση θα κάνει τα απαραίτητα βήματα για να επιστρέψει η χώρα στη λογική και το αυτονόητο. Είναι η τελευταία ευκαιρία να σταματήσει η παρακμή και να γίνει η Ελλάδα μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ