Τα δύσκολα είναι μπροστά μας
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Ο διαφαινόμενος συμβιβασμός Ιταλίας- Βρυξελλών οδήγησε σε πτώση τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Oσο ανακυκλώνονταν οι πληροφορίες για άμβλυνση των διαφορών, το ιταλικό spread πήρε την κατιούσα και χθες έφτασε στο 2,70%.

Αντίθετα στην Ελλάδα -και παρά τα σχέδια της κυβέρνησης με τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες για έξοδο στις αγορές με πενταετές ομόλογο στο τέλος Ιανουαρίου- το spread πεισματικά παραμένει σε επίπεδα άνω του 4%.

Πανηγύριζαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά το χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει από την αρχή του χρόνου πτώση της τάξης του 20%. Με εξαίρεση τον τουρισμό και τις εξαγωγές, στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας η κατάσταση είναι από μέτρια έως απογοητευτική, κάτι που αποτυπώνεται και στον ρυθμό ανάπτυξης, με τον στόχο για το 2019 να είναι για 2,5%. Την ίδια στιγμή ο στόχος του υπερπλεονάσματος παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και συντηρείται με τη συνεχή επιβολή φόρων.

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν βαλτώσει και στον αέρα κυκλοφορούν αλλεπάλληλες δημοσιονομικές βόμβες για αναδρομικά συνταξιούχων, για 13ο-14ο μισθό δημοσίων υπαλλήλων τα οποία εμπλέκονται και με διάφορες προεκλογικές παροχές.

Ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας πλησιάζει στο τέλος του. Η Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τη δυναμική της και συνεχίζει να εκτοξεύει κατηγορίες στους προηγούμενους χωρίς να έχει αποδείξει ούτε το «μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών». Είτε λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, είτε ενόψει των Ευρωεκλογών που μπορεί να δημιουργήσουν ευρύτερα προβλήματα στην Ευρωζώνη, η Κυβέρνηση δείχνει να έχει ακόμη κάποιο διάστημα ανοχής από τον ξένο παράγοντα.

Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται. Η Αμερική αυξάνει επιτόκια, η ΕΚΤ τερμάτισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πλέον υπό συζήτηση είναι πότε θα αυξηθούν το 2019 τα επιτόκια του ευρώ. Ο κίνδυνος ισχυρής διόρθωσης των διεθνών αγορών προβάλλει απειλητικός, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης.

Σε αυτό το σύνθετο και δύσκολο περιβάλλον, στο οποίο πρέπει να προσθέσουμε και τις γεωπολιτικές εντάσεις στη γειτονιά μας, η Ελλάδα ετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές. Αν υποτιμήσουμε τους κινδύνους και συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα, θα είναι ζήτημα χρόνου να επανέλθουν τα ίδια προβλήματα και τότε θα ξεκινήσει για τη χώρα μια μεγάλη περιπέτεια με άγνωστη κατάληξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK