LIVE

Κορωνοϊός

kasimatis_aleksandros

Ένα εμβόλιο μας σώζει

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Κατά την Goldman Sachs η ανακάλυψη του εμβολίου για το Covid αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα για την πορεία των αγορών, πιο σημαντικό ακόμη και από το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Και ορθά το επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας καθώς όπως είναι σήμερα η κατάσταση, μόνον το εμβόλιο μπορεί να επιτρέψει την επιστροφή μας στους παλιούς ρυθμούς και συνήθειες.

Ελπίζουμε όλοι ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο κάποια στιγμή το 2021. Αν υπάρχουν και επαρκείς ποσότητες που καλύπτουν τον εμβολιασμό μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, τότε η απειλή του κορονοιού αν δεν είναι παρελθόν, θα είναι τουλάχιστον διαχειρίσιμη.

Η ελληνική οικονομία δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά από την επιδημία. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος η ύφεση θα φτάσει το 9,5%, ενώ άλλες εκτιμήσεις κινούνται στην περιοχή του 7% με 8%. Αν οι προσδοκίες για παραγωγή και διάθεση του εμβολίου το 2021 επιβεβαιωθούν, τότε μπορεί το 2021 να αποδειχθεί μια ανέλπιστα καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία. Μια χρονιά υψηλών επιδόσεων, που θα διαψεύσουν τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 4,1% το 2021.

Και αυτό μπορεί αν συμβεί γιατί η ελληνική οικονομία δεν έχει βαριές βιομηχανικές δομές που οι πωλήσεις τους εναρμονίζονται με τις τάσεις της διεθνούς οικονομίας. Κυριαρχούν οι μικρομεσαίες -και συνεπώς πιο ευέλικτες- μονάδες κι αν το εμβόλιο εκκινήσει τον τουρισμό το κλίμα αλλάζει δραστικά.

Επιπλέον μετά τη δεκαετή ύφεση της ελληνικής οικονομίας, υπάρχουν ώριμες διαδικασίες που επανεκκινούν την πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες πουλάνε κόκκινα δάνεια (σε εξέλιξη είναι τώρα η πώληση 10,8 δις. από την Alpha Bank) και οι servicers που ενεργούν για λογαριασμό όσων τα αγοράζουν, κινούνται με γρήγορες ταχύτητες. Και ο λόγος δεν είναι για διαδικασίες που θα γίνουν στο μέλλον, αλλά για αυτό που ήδη συμβαίνει. Για παράδειγμα δείτε τα κτίρια στο κέντρο που ανήκαν σε επιχειρήσεις που έπεσαν έξω και τώρα ανακαινίζονται, αλλάζουν χρήση κλπ επειδή απέκτησαν νέο ιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα οι τράπεζες βγάζουν από τα βιβλία τους εταιρίες που ήταν επιχειρηματικά καθηλωμένες λόγω των μεγάλων χρεών τους. Τα ιχθυοτροφεία, η Forthnet, η Vivartia, η Εuromedica, η Μπήτρος, η Ναυτεμπορική είναι μερικά μόνον παραδείγματα.

Επιπλέον, η υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης θα επιτρέψει να κινηθεί με μεγαλύτερες ταχύτητες και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προσελκύοντας άμεσες επενδύσεις. Παράλληλα η Κυβέρνηση, παρά τη συγκυρία, επιχειρεί -και σε κάποιο βαθμό έχει ήδη καταφέρει- να δώσει αποτελεσματικές λύσεις σε προβληματικές εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ήδη για την ΕΛΒΟ και τα Ναυπηγεία Σύρου δρομολογήθηκαν λύσεις, για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τρέχει διαγωνισμός, ενώ σε εξέλιξη είναι οι προεργασίες για να προχωρήσουν αντίστοιχες διαδικασίες για ΛΑΡΚΟ και ΕΑΒ. Το project του Ελληνικού, μετά το καζίνο είναι στην τελική ευθεία, ενώ γίνεται προσπάθεια να μη χαθεί χρόνος και να προχωρήσουν κάποια σημαντικά έργα, όπως πχ η Γραμμή 4 του Μετρό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

789

Οι κυβερνήσεις λατρεύουν την πανδημία γιατί λατρεύουν τις υπερεξουσίες που επέβαλαν με αφορμή αυτή. Πακτωλός χρημάτων (δανεικών) για να μοιραστούν σε φίλους (βλέπε μίντια), απαγορεύσεις στις οποίες μπορούν οι τοπικοί άρχοντες να κάνουν τα στραβά μάτια. Στην πραγματικότητα όμως η θνητότητα λόγω Covid είναι της χιλίοις, πολύ κοντά σε αυτή της εποχικής γρίπης, ίσως και μικρότερη. Το εμβόλιο ξεχάστε το, πρώτον δεν θα είναι αποτελεσματικό και δεύτερο ελάχιστη θα το κάνουν φοβούμενοι τις παρενέργειες. Γιατί να κάνεις ένα εμβόλιο με πιθανές επιπλοκές για ιό από τον οποίο η πιθανότητα να αρρωστήσεις σοβαρά είναι μηδαμινή;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία