Κορωνοϊός - Γερμανία: Πιθανόν να είναι μεγαλύτερη η μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με το 2009

Κορωνοϊός - Γερμανία: Πιθανόν να είναι μεγαλύτερη η μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με το 2009

Ο Πέτερ Αλτμάιερ, εν μέσω κορωνοϊού, δήλωσε ότι τα προγράμματα έκτακτης βοήθειας των επιχειρήσεων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ - Ενδεικτικά, ανέφερε, στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έχουν κατατεθεί 200.000 αιτήσεις και στο Βερολίνο 100.000

AP_20076371583319
Δυσοίωνες οι προβλέψεις και για τη γερμανική οικονομία μετά την επέλαση του κορωνοϊού. Κατά περίπου 8% θα συρρικνωθεί η γερμανική οικονομία για κάποιους μήνες του α' εξαμήνου του έτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι η οικονομία θα σταθεροποιηθεί κατά το δεύτερο μισό του 2020.

«Η μείωση του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από τη μείωση που είχε υποστεί η γερμανική οικονομία κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 (5,7%)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλτμάιερ, επισημαίνοντας πάντως ότι υπάρχουν ακόμη καλές πιθανότητες η Γερμανία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021.

Η μείωση τους επόμενους τρεις μήνες θα είναι σημαντική, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο φοβηθήκαμε αρχικά, πρόσθεσε ο υπουργός και σημείωσε ταυτόχρονα ότι αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι απλώς μια εφάπαξ στήριξη, αλλά ένα «ευρύ πακέτο ώθησης», το οποίο επεξεργάζεται ήδη η κυβέρνηση.

Ο κ. Αλτμάιερ δήλωσε ακόμη ότι τα προγράμματα έκτακτης βοήθειας των επιχειρήσεων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Ενδεικτικά, ανέφερε, στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έχουν κατατεθεί 200.000 αιτήσεις και στο Βερολίνο 100.000.

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου για Οικονομικές Έρευνες (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ θεωρεί ωστόσο ότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να προβλέψει με αξιοπιστία πόσο βαθιά θα είναι τελικά η ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εκφράζει επίσης την ανησυχία ότι για την Γερμανία η κρίση θα αποδειχθεί πιο σοβαρή απ' ό,τι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς, όπως λέει, ο αριθμός των αιτήσεων από επιχειρήσεις που ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα περιορισμένου χρόνου εργασίας είναι ήδη τεράστιος.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Αίτημα προς το Πεντάγωνο για 100.000 σάκους πτωμάτων

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Δεν τελειώνει το δράμα - 760 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα 14 ημερών η δομή της Ριτσώνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης