Κορωνοϊός: Πολλές χώρες επαναπατρίζουν τους πολίτες τους από την Κίνα - δείτε live την εξάπλωση του ιού

Κορωνοϊός: Πολλές χώρες επαναπατρίζουν τους πολίτες τους από την Κίνα - δείτε live την εξάπλωση του ιού

«Εκκενώνεται» η Κίνα - Ποιες χώρες έχουν στείλει αεροπλάνα για να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους από την ασιατική χώρα - Στους 259 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - 11.791 επιβεβαιωμένα κρούσματα

koronaios
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, το πρώτο κρούσμα του οποίου εντοπίσηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Ενάμιση περίπου μήνα αργότερα, ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός του θανατηφόρου ιού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 259 ανθρώπους, ενώ συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 11.791, με τους 100 περίπου να βρίσκονται εκτός Κίνας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κρούσματα του κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία τη Ρωσία και τη Σουηδία.

Η επαρχία Χουμπέι στην οποία ανήκει και η πόλη Ουχάν έχει τεθεί σε καραντίνα και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις ούτε προς, ούτε από αυτή.

Δείτε live την εξάπλωση του ιού: 

Κλείσιμο



Όλο και περισσότερες χώρες και αεροπορικές εταιρίες αναστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς την Κίνα για λόγους ασφαλείας.

Πολίτες άλλων χωρών που βρίσκονται στην «καταραμένη» πόλη ψάχνουν τρόπους διαφυγής, ενώ αρκετές είναι και οι χώρες που στέλνουν ειδικές πτήσεις για να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους. Η Κίνα... εκκενώνεται βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση.

Inside Wuhan: Daily life in China's coronavirus quarantine zone
station-lg


Αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων θα επαναπατρίσει Ρώσους πολίτες από την Κίνα

Ο ρωσικός στρατός θα απομακρύνει Ρώσους πολίτες από την Κίνα, ανέφεραν σήμερα, Σάββατο, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό, μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και TASS.

Ο Πεσκόφ είχε πει αρχικά πως η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών θα ξεκινούσε σήμερα, αλλά αργότερα επανήλθε και διόρθωσε τον εαυτό του λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πέντε αεροσκάφη για την απομάκρυνση των Ρώσων από την Κίνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα είχε δηλώσει χθες πως η Ρωσία σχεδιάζει να απομακρύνει τουλάχιστον 600 Ρώσους πολίτες που βρίσκονται τώρα στην Ουχάν και στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του ξεσπάσματος στην Κίνα, οι οποίοι θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Η Ρωσία κατέγραψε δύο πρώτα κρούσματα του κοροναϊού και περιόρισε τις απευθείας πτήσεις προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.
000_1OC5KQ

Πιθανή εντολή αποχώρησης όλων των Αμερικανών από την κινεζική πόλη Ουχάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατάξουν την υποχρεωτική αποχώρηση όλων των Αμερικανών πολιτών από την περιοχή της Κίνας, την επαρχία Ουχάν, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με το Politico που επικαλείται δύο αξιωματούχους.

Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει εξάλλου να απομακρύνει και άλλους Αμερικανούς πολίτες από την περιοχή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα αυτό.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία.
000_1OD9WE

Οι Γερμανοί που επιστρέφουν από την Ουχάν θα χωρίζονται σε «χρώματα»

Ξεκίνησε χθες η αεροδιακομιδή Γερμανών υπηκόων από την πόλη Ουχάν με τους επιβάτες να χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες μόλις φθάσουν στο γερμανικό έδαφος: στους κόκκινους, τους πράσινους και τους κίτρινους, ανάλογα με τον κίνδυνο μόλυνσης του κορωνοϊού.

Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία ναυλώνει Airbus το οποίο θα απογειώνεται από την Κολωνία και θα προσφέρει δέκα χιλιάδες προστατευτικές στολές στον Ερυθρό Σταυρό της Κίνας.

Σε πρώτη φάση οι Γερμανοί υπήκοοι θα φιλοξενηθούν σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας, το Airbus «Kurt Schumacher» αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα στη Κίνα. Μία ομάδα έξι ιατρών και αξιωματούχων της Πολεμικής Αεροπορίας θα ταξιδέψουν με την την συγκεκριμένη πτήση.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», to Airbus A310 θα μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων δέκα χιλιάδων προστατευτικών στολών , που θα παραλάβει ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, 90 Γερμανοί υπήκοοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν στη Γερμανία και θα πρέπει να καλύψουν τα έξοδα της επιστροφής της. Η φοιτήτρια Πρεσλάβα Πέσκονα που είναι στην πόλη Ουχάν λέει στην γερμανική εφημερίδα «BILD»:

«Ήταν σαφές ότι έπρεπε να πληρώσω το εισιτήριο». Μόνο ένα πράγμα είναι σημαντικό, να φύγουμε από εδώ».
000_1OE07T

Το μόνο εμπόδιο που υπάρχει είναι ότι, εάν οι γιατροί της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας εξετάσουν τους επιβάτες πριν από την αναχώρηση και εντοπίσουν ότι κάποιοι είναι φορείς του ιού, δεν θα τους επιτρέψουν να μπαίνουν στο αεροπλάνου.

Λόγω της περιόδου επώασης του ιού - περίπου 14 ημέρες, κατά την επιστροφή τους από την πόλη Ουχάν δεν θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα. Σε επιστολή της γερμανικής πρεσβείας διευκρινίζεται ότι:

«Πρέπει να περιμένετε ότι η κινητικότητά σας θα περιοριστεί σημαντικά τις πρώτες μέρες στη Γερμανία».

Το Airbus θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης το Σάββατο και οι επιβάτες θα μεταφερθούν αρχικά στο «Ιατρικό Κέντρο Αξιολόγησης» το οποίο έχει σχεδιαστεί για 120 άτομα. Έχουν τοποθετηθεί συνολικά 50 κλίνες κι έχουν στηθεί οκτώ εξεταστήρια.

Εκεί οι επιβάτες θα χωριστούν σε τρία χρώματα. Τους κόκκινους που σημαίνει ότι έχουν μολυθεί από τον ιό. Οι ασθενείς αυτοί θα γίνονται δεκτοί στην πανεπιστημιακή κλινική της Φρανκφούρτης.

Τους κίτρινους, που σημαίνει ότι έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο στην διάρκεια της πτήσης. Και τέλους τους πράσινους, που σημαίνει ότι δεν είχαν καμία επαφή με ύποπτα κρούσματα.

Μετά την παραμονή τους για ένα 24ωρο στην ειδική αίθουσα του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, όλοι οι επαναπατριζόμενοι θα μεταφερθούν στην στρατιωτική αεροπορική βάση Germersheim (Ρηνανία-Παλατινάτο) για 14μερη καραντίνα.

Χθες ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν ξεκαθάρισε ότι οι πιλότοι θα είναι αυτοί που θα ενημερώνουν τις γερμανικές αρχές για την κατάσταση της υγείας των επιβατών τους .

Coronavirus declared a global health emergency


Αναχώρησαν με ειδική πτήση 200 Γάλλοι από την Ουχάν

Απογειώθηκε την Παρασκευή στις 07:07 [τοπική ώρα· 01:07 ώρα Ελλάδας] μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας αφού παρέλαβε περίπου 200 Γάλλους υπηκόους από την Ουχάν, για να επαναπατριστούν, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που επιβαίνουν σε αυτό.

Το μεταγωγικό αναμένεται να προσγειωθεί έπειτα από περίπου δωδεκάμισι ώρες στην Ιστρ (νοτιοανατολική Γαλλία), διευκρίνισε στους ανθρώπους που επιβιβάστηκαν σε αυτό μέλη επίσημης γαλλικής αντιπροσωπείας. Θα τεθούν κατόπιν σε περιορισμό για 14 ημέρες σε κέντρο διακοπών στο Καρί λε Ρουέ, κοντά στη Μασσαλία.
ios_mak

Ινδονησία και Νέα Ζηλανδία απομακρύνουν υπηκόους τους από την Ουχάν

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας προετοιμάζεται να απομακρύνει υπηκόους τους από την Ουχάν και σκοπεύει να τους θέσει σε απομόνωση για τουλάχιστον 14 ημέρες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης, δήλωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρέτνο Μαρσούντι.

Η Μαρσούντι εξήγησε ότι η Τζακάρτα συνεργάζεται με το Πεκίνο στην οργάνωση της επιχείρησης αυτής, διευκρινίζοντας πως συνολικά 243 Ινδονήσιοι βρίσκονται σε περιοχές όπου επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των προσώπων, στην πλειονότητά τους στην Ουχάν.

Αλλά και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι θα μισθώσει αεροσκάφος 300 θέσεων για να απομακρύνει υπηκόους της από την Ουχάν. Επισήμως, 53 Νεοζηλανδοί έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους σε αυτή την κινεζική μεγαλούπολη, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους ενδέχεται να είναι διπλάσιος.

Ο Ουίνστον Πίτερς, ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, διευκρίνισε ότι η νεοζηλανδική θα προσφέρει τις κενές θέσεις σε υπηκόους νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού και της Αυστραλίας «κατά προτεραιότητα», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών απαιτείται η έγκριση των κινεζικών αρχών.

Πρόκειται για «περίπλοκη επιχείρηση» όμως σε κάθε περίπτωση «στόχος μας είναι το αεροσκάφος να φύγει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο νεοζηλανδός ΥΠΕΞ.
ios01-mesa

Η Τουρκία επαναπατρίζει και βάζει σε καραντίνα 32 πολίτες της από την Ουχάν

Η Τουρκία θα απομακρύνει τις ερχόμενες μέρες 32 πολίτες της και τις οικογένειές τους από την Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, δήλωσε την Τετάρτη ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Κίνας να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά οι ανησυχίες αυξάνονται.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κίνα Εμίν Ονέν δήλωσε στο δίκτυο NTV ότι η Τουρκία έχει κάνει τις αιτήσεις που απαιτούνται στις κινεζικές αρχές για να μπορέσει να απομακρύνει τους 32 πολίτες της και πρόσθεσε ότι κανένας από αυτούς δεν έχει διαγνωσθεί με τον ιό.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με όλους τους πολίτες μας», συμπλήρωσε ο Ονέν. «Θα τους φέρουμε πίσω το ταχύτερο δυνατό (...) με ένα αεροπλάνο με ιατρικό ή παρόμοιο εξοπλισμό. Σίγουρα θα υπάρξει κάποια καραντίνα όταν προσγειωθούν στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν γνωστά κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Τουρκία και ότι οι αρχές χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες και έχουν θέσει σε εφαρμογή και άλλα μέτρα στα αεροδρόμια. Η εταιρεία Turkish Airlines έχει αναστείλει τις πτήσεις της στην Ουχάν, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια.
karantina-kina

Η Ιαπωνία μετέφερε 206 πολίτες της από την πόλη Ουχάν

Αεροσκάφος που έστειλε η ιαπωνική κυβέρνηση και μετέφερε 206 ιάπωνες υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, προσγειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Τόκιο, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Το ναυλωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε από το Τόκιο στην Ουχάν κατόπιν συνεννόησης των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και της Κίνας. Σε αυτό επέβαινε ιατρικό προσωπικό που έκανε ερωτήσεις στους ιάπωνες υπηκόους που επαναπατρίστηκαν για να εξακριβώσει αν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης.

Οι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Δεν προβλέπεται να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, αλλά η κυβέρνηση τους έχει ζητήσει να μη βγουν από τα σπίτια τους στην Ιαπωνία για δύο εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η δυνητική εξάπλωση του κορωνοϊού αν είναι φορείς του ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα που να αφήνει να γίνει σαφές πως ασθενούν.

Περίπου 650 Ιάπωνες που κατοικούν στην Ουχάν, μητροπολιτική περιοχή 11 εκατομμυρίων κατοίκων και βιομηχανικό κέντρο, εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στο αρχιπέλαγος, εν μέσω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης των προσώπων που επέβαλαν οι αρχές μετά την εμφάνιση τον Δεκέμβριο νέου στελέχους κοροναϊού που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα πνευμονία.

Στην Ιαπωνία ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού ανέρχεται σε επτά. Το ένα κρούσμα είναι εξηντάρης Ιάπωνας που δεν επισκέφθηκε την Κίνα — μολύνθηκε στο αρχιπέλαγος. Είναι οδηγός και μετέφερε τουρίστες από την Ουχάν σε δύο περιπτώσεις, εξήγησε το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ήδη διευθετήσεις για νέες πτήσεις. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαβεβαιώνει ότι όλοι οι πολίτες της χώρας που το επιθυμούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.
koronaios545

Αναλυτικά ο κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων:

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου εκατό κρούσματα μόλυνσης σε διεθνές επίπεδο.

Κίνα

Περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην Κίνα, όπου 259 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

* Δέκα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν.

* Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

* Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.

Ασία-Ειρηνικός

Αυστραλία

Εννιά κρούσματα.

Καμπότζη

Ένα κρούσμα, ένας εξηντάρης που αφίχθη στη χώρα από την Ουχάν και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Νότια Κορέα

Ένδεκα κρούσματα.

Ινδία

Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κεράλα (νότια).

Ιαπωνία

14 κρούσματα.

Μαλαισία

Οκτώ κρούσματα.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα, ένας 32χρονος από την Ουχάν. Βγήκε από το νοσοκομείο αφού θεραπεύθηκε.

Φιλιππίνες

Ένα κρούσμα.

Σιγκαπούρη

16 κρούσματα

Σρι Λάνκα

Ένα κρούσμα, 43χρονος κινέζος τουρίστας που αφίχθη από τη Χουμπέι.

Ταϊβάν

8 κρούσματα

Ταϊλάνδη

14 κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, πλην μιας Ταϊλανδής 73 ετών που είχε επισκεφθεί την Ουχάν.

Βιετνάμ

Πέντε κρούσματα

Καναδάς

Τέσσερα κρούσματα, ανάμεσά τους δύο άνδρες που είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

ΗΠΑ

Επτά κρούσματα συνολικά· άλλο ένα επιβεβαιώθηκε στην Καλιφόρνια χθες Παρασκευή.

Ηνωμένο Βασίλειο

Δύο κρούσματα.

Γερμανία

Επτά κρούσματα, όλα τους εργαζόμενοι σε εταιρεία εξοπλισμού αυτοκινήτων. Σύμφωνα με το βαυαρικό υπουργείο Υγείας οι έξι είναι σε «σταθερή» κατάσταση.

Ισπανία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για γερμανό τουρίστα που νοσηλεύεται στο νησί Λα Γομέρα, στο αρχιπέλαγος των Κανάριων, αφού κατά τα φαινόμενα μολύνθηκε από ασθενή στη Γερμανία.

Φινλανδία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για Κινέζο τουρίστα από την Ουχάν που νοσηλεύεται σε απομόνωση.

Γαλλία

Έξι κρούσματα.

Ιταλία

Δύο κρούσματα. Πρόκειται για Κινέζους τουρίστες.

Ρωσία

Δύο κρούσματα. Κινέζοι πολίτες.

Σουηδία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για μια γυναίκα η εθνικότητα της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί από τις σουηδικές αρχές. Είχε περάσει από την Ουχάν και αφίχθη αεροπορικώς στη Σουηδία την 24η Ιανουαρίου.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τέσσερα κρούσματα. Πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας, κινέζους υπηκόους από την Ουχάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης