Κορωνοϊός: Τρόμος για τον θανατηφόρο ιό - Σε διεθνή απομόνωση η Κίνα

Κορωνοϊός: Τρόμος για τον θανατηφόρο ιό - Σε διεθνή απομόνωση η Κίνα

Στους 259 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - 11.791 επιβεβαιωμένα κρούσματα - Όλο και περισσότερες χώρες αναστέλλουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με την Κίνα - Αναλυτικά ο κατάλογος των κρουσμάτων διεθνώς

kornaiosarth_2
Ο νέος κορωνοϊός που πρωτοεμφανίστηκε τον Δεκέμβριο από την κινεζική πόλη Ουχάν έχει σπείρει τον τρόμο παγκοσμίως. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 259 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του τελευταίου εικοσιτετραώρου έχουν ανέλθει σε 2.102, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ασθενών σε 11.791.

Όλο και περισσότερες χώρες σταματούν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με την Κίνα, με αποτέλεσμα η ασιατική χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό να βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση.

Αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Κίνα το Βιετνάμ

Το Βιετνάμ κήρυξε σήμερα υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας και ανέφερε ότι θα αναστείλει όλες τις πτήσεις προς και από την Κίνα.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι θα σταματήσει να εκδίδει θεωρήσεις διαβατηρίων για τους ξένους επισκέπτες που βρίσκονταν στην Κίνα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Όλες οι άδειες που είχαν δοθεί για πτήσεις ανάμεσα στο Βιετνάμ και την Κίνα, περιλαμβανομένης της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, έχουν ανακληθεί μέχρι νεωτέρας, ανέφερε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση.

Η εταιρία χαμηλού κόστους Vietjet Air και ο εθνικός αερομεταφορέας Vietnam Airlines είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι αναστέλλουν όλες τις πτήσεις προς και από την Κίνα από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη πόσο εκτεταμένος είναι ο ιός και ακολουθώντας την εντολή της κυβέρνησης, όλες οι πτήσεις προς την Κίνα θα ανασταλούν από σήμερα», ανέφερε η Vietnam Airlines στην πιο πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κλείσιμο
Inside Wuhan: Daily life in China's coronavirus quarantine zone


Το διεθνές αεροδρόμιο του Αρμπίλ δεν επέτρεψε την είσοδο τριών Κινέζων πολιτών στο ιρακινό Κουρδιστάν

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Αρμπίλ στην ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν δεν επέτρεψε την είσοδο σε τρεις Κινέζους πολίτες, όπως δήλωσαν σήμερα οι αρχές.

Οι τρεις επιβάτες εστάλησαν αεροπορικώς πίσω στο Ντουμπάι από όπου είχαν αναχωρήσει για το Αρμπίλ, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της αεροπορικής αρχής του Κουρδιστάν.

Η Qatar Airways αναστέλλει στις πτήσεις στην ηπειρωτική Κίνα

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αεροπορική εταιρία Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι θα αναστείλει όλες τις πτήσεις προς την ηπειρωτική Κίνα από τη Δευτέρα.

Η εταιρία ανέφερε πως αντιμετωπίζει «σημαντικές επιχειρησιακές προκλήσεις λόγω των περιορισμών εισόδου που επέβαλαν πολλές χώρες», μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν ανστέλλουν επίσης τις πτήσεις από και προς την Κίνα

Η Turkmenistan Airlines, ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας της Κεντρικής Ασίας, ανέστειλε τις πτήσεις προς και από το Πεκίνο, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία, η απαγόρευση έχει σκοπό να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού.
coronavirus

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν έδωσε εντολή στον κρατικό αερομεταφορέα να αναστείλει τις πτήσεις προς και από την Κίνα λόγω της επιδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Οι Ουζμπέκοι πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν, εκτός από την Ουχάν, θα επαναπατριστούν με πτήσεις τσάρτερ, ανέφερε επίσης.

Αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων θα επαναπατρίσει Ρώσους πολίτες από την Κίνα

Ο ρωσικός στρατός θα απομακρύνει Ρώσους πολίτες από την Κίνα, ανέφεραν σήμερα, Σάββατο, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό, μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και TASS.

Ο Πεσκόφ είχε πει αρχικά πως η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών θα ξεκινούσε σήμερα, αλλά αργότερα επανήλθε και διόρθωσε τον εαυτό του λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πέντε αεροσκάφη για την απομάκρυνση των Ρώσων από την Κίνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα είχε δηλώσει χθες πως η Ρωσία σχεδιάζει να απομακρύνει τουλάχιστον 600 Ρώσους πολίτες που βρίσκονται τώρα στην Ουχάν και στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του ξεσπάσματος στην Κίνα, οι οποίοι θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Η Ρωσία κατέγραψε δύο πρώτα κρούσματα του κοροναϊού και περιόρισε τις απευθείας πτήσεις προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.
koronaios_europe

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά του για το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα, ανέφερε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Ο Κιμ «εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα, η κυβέρνηση και ο λαός της Κίνας θα βγουν σίγουρα νικητές στην εκστρατεία για την καταπολέμηση της ασθένειας», υπό την καθοδήγηση του Σι, σύμφωνα με το KCNA.

Η Κίνα είναι ο πιο στενός σύμμαχος της απομονωμένης από τη διεθνή κοινότητα Βόρειας Κορέας. Η χώρα έχει αναστείλει τις περισσότερες πτήσεις προς την Κίνα, ενώ επέβαλε υποχρεωτική καραντίνα σε όλες τις αφίξεις από την Κίνα και αυστηρούς περιορισμούς στις συνοριακές διελεύσεις μετά το ξέσπασμα της επιδημίας.
koronaios

Η Αυστραλία απαγορεύει την είσοδο αλλοδαπών που προέρχονται από την Κίνα

Η Αυστραλία αποφάσισε να απαγορεύει από σήμερα την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Επίσης ο Μόρισον πρόσθεσε ότι η Αυστραλία αυξάνει την ταξιδιωτική της οδηγία για την Κίνα στο υψηλότερο επίπεδο και πλέον συνιστά στους πολίτες της να μην επισκέπτονται τη χώρα καθόλου.

Οι Αυστραλοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι Αυστραλίας εξαιρούνται από την απαγόρευση, όμως θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.

Οι αυστραλιανές αρχές έχουν εντοπίσει 10 κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, αλλά κανέναν θάνατο.

Εξάλλου η Qantas Airways και η Αir New Zealand ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις απευθείας πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα. Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίσα Πέιν δήλωσε ότι η Qantas θα οργανώσει πτήσεις προκειμένου να απομακρύνει κάποιους Αυστραλούς πολίτες από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες.

Coronavirus declared a global health emergency


Αναλυτικά ο κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων:

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου εκατό κρούσματα μόλυνσης σε διεθνές επίπεδο.

Κίνα

Περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Κίνα, όπου 259 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

* Δέκα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν.

* Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

* Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.

Ασία-Ειρηνικός

Αυστραλία

Εννιά κρούσματα.

Καμπότζη

Ένα κρούσμα, ένας εξηντάρης που αφίχθη στη χώρα από την Ουχάν και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Νότια Κορέα

Ένδεκα κρούσματα.

Ινδία

Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κεράλα (νότια).

Ιαπωνία

14 κρούσματα.

Μαλαισία

Οκτώ κρούσματα.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα, ένας 32χρονος από την Ουχάν. Βγήκε από το νοσοκομείο αφού θεραπεύθηκε.

Φιλιππίνες

Ένα κρούσμα.

Σιγκαπούρη

16 κρούσματα

Σρι Λάνκα

Ένα κρούσμα, 43χρονος κινέζος τουρίστας που αφίχθη από τη Χουμπέι.

Ταϊβάν

8 κρούσματα

Ταϊλάνδη

14 κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, πλην μιας Ταϊλανδής 73 ετών που είχε επισκεφθεί την Ουχάν.

Βιετνάμ

Πέντε κρούσματα

Καναδάς

Τέσσερα κρούσματα, ανάμεσά τους δύο άνδρες που είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

ΗΠΑ

Επτά κρούσματα συνολικά· άλλο ένα επιβεβαιώθηκε στην Καλιφόρνια χθες Παρασκευή.

Ηνωμένο Βασίλειο

Δύο κρούσματα.

Γερμανία

Επτά κρούσματα, όλα τους εργαζόμενοι σε εταιρεία εξοπλισμού αυτοκινήτων. Σύμφωνα με το βαυαρικό υπουργείο Υγείας οι έξι είναι σε «σταθερή» κατάσταση.

Ισπανία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για γερμανό τουρίστα που νοσηλεύεται στο νησί Λα Γομέρα, στο αρχιπέλαγος των Κανάριων, αφού κατά τα φαινόμενα μολύνθηκε από ασθενή στη Γερμανία.

Φινλανδία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για Κινέζο τουρίστα από την Ουχάν που νοσηλεύεται σε απομόνωση.

Γαλλία

Έξι κρούσματα.

Ιταλία

Δύο κρούσματα. Πρόκειται για Κινέζους τουρίστες.

Ρωσία

Δύο κρούσματα. Κινέζοι πολίτες.

Σουηδία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για μια γυναίκα η εθνικότητα της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί από τις σουηδικές αρχές. Είχε περάσει από την Ουχάν και αφίχθη αεροπορικώς στη Σουηδία την 24η Ιανουαρίου.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τέσσερα κρούσματα. Πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας, κινέζους υπηκόους από την Ουχάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης