Μάλτα: Τον Ιανουάριο εγκαταλείπει τον θώκο του ο πρωθυπουργός

Μάλτα: Τον Ιανουάριο εγκαταλείπει τον θώκο του ο πρωθυπουργός

Ο Τζόζεφ Μουσκάτ θεωρείται ύποπτος για παρέμβαση στην έρευνα για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία – Θα ανακοινώσει εσωκομματικές εκλογές στις 18 Ιανουαρίου και θα παραιτηθεί όταν επιλεγεί ο νέος αρχηγός

Μάλτα: Τον Ιανουάριο εγκαταλείπει τον θώκο του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ύποπτος για παρέμβαση στην έρευνα για τη δολοφονία το 2017 της δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, αναμένεται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πηγές στους κόλπους του κινήματός του, του Εργατικού Κόμματος.

Ο Μουσκάτ θα ανακοινώσει προσεχώς ότι «θα διεξαχθούν εκλογές για την ηγεσία του κόμματος στις 18 Ιανουαρίου», ανέφεραν οι πηγές αυτές, προσθέτοντας ότι «θα παραιτηθεί επισήμως όταν θα επιλεγεί ο νέος αρχηγός».

Στο κοινοβουλευτικό σύστημα της Μάλτας, ο πρωθυπουργός είναι συστηματικά ο ηγέτης του κόμματος που κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές.

Οι πηγές δεν ανέφεραν πότε ή πώς - ίσως κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τη χώρα - ο Μουσκάτ θα κάνει μια επίσημη ανακοίνωση για τις προθέσεις του. Ωστόσο, τόνισαν ότι δεν θα παραμείνει στη θέση του πέραν της 18ης Ιανουαρίου.

Η πίεση αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες στον ηγέτη της κυβέρνησης των Εργατικών προκειμένου να παραιτηθεί αμέσως από τα καθήκοντά του.

Η οικογένεια της Μαλτέζας ερευνητικής δημοσιογράφου και μπλόγκερ Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, η αντιπολίτευση (Εθνικιστικό Κόμμα) και κινήματα της κοινωνίας των πολιτών τον κατηγόρησαν για παρέμβαση στην έρευνα προστατεύοντας το δεξί του χέρι και διευθυντή του γραφείου του Κιθ Σέμπρι.

Πραγματικός εντολέας;

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο Μουσκάτ ανακοίνωσε έπειτα από ένα θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την απόρριψη ενός μέτρου ασυλίας με αντάλλαγμα πληροφορίες για τον επιχειρηματία Γιόργκεν Φένες, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ένας από τους εντολείς της δολοφονίας της δημοσιογράφου. Ο Φένες συνελήφθη στις 20 Νοεμβρίου ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το αρχιπέλαγος με τη θαλαμηγό του.

Ο Φένες, συνιδιοκτήτης του οικογενειακού ομίλου Tumas (ξενοδοχεία, αυτοκίνητα, ενέργεια), έδειξε αυτή την εβδομάδα τον Σέμπρι ως τον «πραγματικό εντολέα» της δολοφονίας.

Ο διευθυντής του γραφείου του Μουσκάτ παραιτήθηκε στα μέσα της εβδομάδας ταυτόχρονα με τον υπουργό Τουρισμού Κόνραντ Μίτσι και τον υπουργό Οικονομίας Κρις Καρντόνα. Καθώς ωστόσο εξετάστηκε από την αστυνομία, ο Σέμπρι αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη το βράδυ, προκαλώντας την οργή της οικογένειας Καρουάνα Γκαλιζία.

Κλείσιμο
«Τουλάχιστον δύο μάρτυρες και πολλαπλά στοιχεία εμπλέκουν τον Σέμπρι στη δολοφονία της συζύγου και μητέρας μας», κατήγγειλαν σε ανακοίνωσή τους ο σύζυγός της και τα τρία παιδιά τους, καταγγέλλοντας έναν πρωθυπουργό που «συνεχίζει να παίζει τους δικαστές, τους ενόρκους και τον εκτελεστή (των ποινών) σε μια έρευνα που εμπλέκει τρεις από τους στενότερους συνεργάτες του».

Στους δρόμους χθες χιλιάδες διαδηλωτές


Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στον δρόμο χθες βράδυ ζητώντας συγκεκριμένα την παραίτηση του Μουσκάτ. Η έκτη διαδήλωση μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά τη θεαματική σύλληψη του Φένες στις 20 Νοεμβρίου.

«Έλεγε πάντα ότι θα φύγει σύντομα και τώρα αισθάνεται ότι έχει έρθει η ώρα, αλλά θέλει πρώτα να βγει το πόρισμα της έρευνας για τη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία, υπό την εποπτεία του, όπως είχε υποσχεθεί», ανέφεραν οι ίδιες πηγές του Εργατικού Κόμματος.

Ο 45χρονος Μουσκάτ που είναι στην εξουσία από το 2013, είναι στο μέσο της θητείας του μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο του 2017, έπειτα από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Αυτές προκηρύχθηκαν λόγω των κατηγοριών για διαφθορά που άγγιζαν το περιβάλλον του μετά τη δημοσίευση των Panama Papers, που αποκάλυψαν την ύπαρξη στον Παναμά πολλών υπεράκτιων λογαριασμών που είχαν ανοίξει εταιρείες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Τι είχε εντοπίσει η Καρουάνα Γκαλιζία

Το σκέλος της έρευνας που αφορούσε τη Μάλτα είχε εξεταστεί από την Καρουάνα Γκαλιζία πριν από τον θάνατό της κατά την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου της τον Οκτώβριο του 2017. Είχε ανακαλύψει κυρίως ότι εταιρείες του Παναμά που ανήκαν στον Μίτσι, τότε υπουργό Ενέργειας, και στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Σέμπρι είχαν λάβει δύο εκατομμύρια ευρώ από την εταιρία 17 Black στο Ντουμπάι, για υπηρεσίες που δεν διευκρινίζονταν.

Η ομάδα Daphne Project, η οποία ανέλαβε τις έρευνες της δημοσιογράφου, ανακάλυψε ότι η 17 Black ανήκε στον Γιόργκεν Φένες, πληροφορία που πρόσφατα επιβεβαίωσε η εισαγγελία έπειτα από σειρά συλλήψεων για ξέπλυμα, όπως αυτή του οδηγού ταξί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Μάλτα αποστολή, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, λόγω «ερωτημάτων που προκύπτουν για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και για σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά στα πλέον ανώτατα επίπεδα».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης