ΗΠΑ - Ουκρανικό: Πρώην εισαγγελέας του Κιέβου λέει ότι μίλησε δέκα φορές με τον Τζουλιάνι

ΗΠΑ - Ουκρανικό: Πρώην εισαγγελέας του Κιέβου λέει ότι μίλησε δέκα φορές με τον Τζουλιάνι

Ο Γιούρι Λουτσένκο αναφέρθηκε στις επαφές του με τον προσωπικό δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ – Επισημαίνει ότι δεν γνώριζε «οποιαδήποτε παραβίαση του ουκρανικού δικαίου» από τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του - Αβάσιμες οι καταγγελίες Τραμπ κατά Μπάιντεν λέει πρώην υπουργός της Ουκρανίας

17320882
Σε κεντρικό πρόσωπο αναδεικνύεται ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, που φαίνεται ότι ήταν ο βασικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ που φέρεται ότι μετείχε στις προσπάθειες να πείσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να ξεκινήσει έρευνα για τον Τζο Μπάιντεν και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του, Χάντερ, που εργαζόταν για ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου.

Ο πρώην εισαγγελέας Γιούρι Λουτσένκο παραχώρησε σε δημοσιογράφους συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο και ανέφερε ότι μίλησε με τον προσωπικό δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ και πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης «ίσως 10 φορές».

Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος, ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, είχε υποδείξει τον Τζουλιάνι ως πρόσωπο που θα συνδράμει στις έρευνες για τον πολιτικό του αντίπαλο.

Ο Λουτσένκο, που αρχικά ήταν αυτός που διερευνούσε την εταιρεία είπε στο NBC ότι δεν γνώριζε «για οποιαδήποτε πιθανή παραβίαση του ουκρανικού δικαίου από τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του».

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλιμκίν απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ για τον Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί χωρίς αποδείξεις, ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πίεσε να αλλάξει ο εισαγγελέας που διερευνούσε την εταιρεία στην οποία εργαζόταν ο γιος του.

Ο Κλιμκίν είπε στο BBC ότι ο εισαγγελέας απολύθηκε για διαφθορά. Σύμφωνα με τον Κλιμκίν, ορισμένα όργανα της Δύσης, ανάμεσά τους και η ΕΕ, είχαν πιέσει για την αλλαγή του εισαγγελέα Βίκτορ Σόκιν.

Η υπόθεση έχει φέρει τον Ντόναλντ Τραμπ αντιμέτωπο με διαδικασίες παραπομπής, καθώς θεωρείται ότι χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να πιέσει τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι να διερευνήσει τον Μπάιντον, που εκείνο το διάστημα ερχόταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Την ίδια ώρα, αμερικανικά μέσα αποκάλυψαν ότι ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, στην καταγγελία του οποίου στηρίζονται οι καταγγελίες κατά του Τραμπ ήταν αξιωματούχος της CIA που κάποτε εργαζόταν στον Λευκό Οίκο.

Ακόμη και την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι ακροάσεις

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να ξεκινήσει ακροάσεις ακόμη και την επόμενη εβδομάδα για την έρευνα που αφορά την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε απόψε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο μια συνέντευξη με τον πρόεδρό της.

Κλείσιμο
«Θα κινηθούμε όσο ταχύτερα γίνεται. Αλλά θα πρέπει να δούμε ποιοι μάρτυρες θα τεθούν στη διάθεσή μας και για ποιους μάρτυρες θα χρειαστεί καταναγκασμός», είπε ο Άνταμ Σιφ.

Σύμφωνα πάντα με το CNN, ο Σιφ είπε ότι μπορεί να εκδοθούν κλητεύσεις και να ληφθούν καταθέσεις ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Η Βουλή κλητεύει έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ίδια ώρα, τρεις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς, εξέδωσαν κλητεύσεις απόψε ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να τους παραδώσει έγγραφα που αφορούν τις επαφές με την ουκρανική κυβέρνηση.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, οι Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Πληροφοριών και Εποπτείας έχουν επίσης προγραμματίσει να λάβουν καταθέσεις από πέντε αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν περιλαμβάνονται η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μαρί Γιοβάνοβιτς, ο πρεσβευτής, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία Κερτ Βόλκερ και ο Γκόρντον Σόντλαντ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης