Προεδρία της Κομισιόν: «Σαφάρι» ψήφων από τη Φον ντερ Λάιεν - Ποιοι αντιδρούν πιο έντονα στην υποψηφιότητά της

Προεδρία της Κομισιόν: «Σαφάρι» ψήφων από τη Φον ντερ Λάιεν - Ποιοι αντιδρούν πιο έντονα στην υποψηφιότητά της

H υπουργός Άμυνας της Γερμανίας προσπαθεί να βρει τις απαραίτητες συμμαχίες ώστε να καταφέρει να εκλεγεί ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν - Ενθουσιώδης αντίδραση των αγορών στην επιλογή Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ

ursula
Σε ένα ευρωπαϊκό «σαφάρι» για τη συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επιδοθεί η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την υποψηφιότητά της, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας προσπαθεί να βρει τις απαραίτητες συμμαχίες ώστε να καταφέρει να εκλεγεί ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν στην ιστορία της ΕΕ.

Οι περισσότερες αντιρρήσεις για την υποψηφιότητά της προέρχονται από την ίδια της χώρα καθώς το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας που συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU ) θεωρεί ότι βρέθηκε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων και απειλεί ακόμα και με αποχώρηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κάτι που ισοδυναμεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γερμανία. Παρόλο που η Γερμανία δεν έχει καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο της Κομισιόν από την εποχή του Βάλτερ Χάλσταϊν, του πρώτου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1958 -1967), η σκληρότερη κριτική κατά της κυρίας φον ντερ Λάιεν προέρχονται από τη χώρας της για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε στο Στρασβούργο, την πρωτεύουσα της Αλσατίας η οποία αποτέλεσε πεδίο πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ σε δύο πολέμους και όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα μέλη του Σώματος εξέλεξαν για πρόεδρο τον Ιταλό Ντάβιντ - Μαρία Σασόλι. Ο Ιταλός πολιτικός έλαβε ελάχιστες ψήφους από το ΕΛΚ το οποίο θεωρεί ότι η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αμφισβητεί την εξουσία του καθώς είναι η πολιτική ομάδα που έλαβε τις περισσότερες έδρες χωρίς ωστόσο να έχει την πολιτική ισχύ που του αναλογεί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα ψηφίσει για την προτεινόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Σώματος στο Στρασβούργο την περίοδο 15 - 18 Ιουλίου. Βάσει των μέχρι στιγμής δηλώσεων τους οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές θα καταψηφίσουν στις 15 Ιουλίου την χριστιανοδημοκράτη πολιτικό Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι δε Bαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, όπως και ο ίδιος ο Μάνφρεντ Βέμπερ, αν και αισθάνονται απογοητευμένοι έχουν διευκρινίσει ότι θα στηρίξουν την επιλογή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την ίδια στάση θα τηρήσουν και οι χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές.

Κλείσιμο
Από τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης τόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και οι Πράσινοι αφήνουν περιθώρια να στηρίξουν τελικά την κυρία φον ντερ Λάιεν. Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Φιλελευθέρων για την Ευρωβουλή Νίκολα Μπέερ διαφώνησε μεν με τον τρόπο επιλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε όμως ότι η τελική της στάση θα κριθεί από τη συζήτηση μαζί της τις επόμενες ημέρες. Το ζητούμενο για την κ. Μπέερ είναι κατά πόσο η υποψήφια υποστηρίζει την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ.

Η δε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή Σκα Κέλερ επίσης διαφώνησε με τον τρόπο επιλογής, παράλληλα όμως άφησε ανοιχτό αν θα καταψηφίσει ή θα στηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη γερμανική τηλεόραση (ZDF): «Μέχρι στιγμής δεν βλέπω ακόμη το λόγο γιατί θα πρέπει να συμφωνήσουμε με αυτή τη συναλλαγή» (σσ. εννοεί τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο). Με άλλα λόγια, η στάση των Πρασίνων θα κριθεί από τις προθέσεις τις Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με το ποιούς στόχους θα θέσει.

Την ίδια στιγμή η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκαλεί ράλι στην αγορά ομολόγων της ΕΕ καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι η ΕΕ περνάει σε νέα εποχή και προεξοφλούν ότι η κυρία Λαγκάρντ θα συνεχίσει την χαλαρή νομισματική πολιτική του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ΕΕ έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα αγγίζοντας το – 0,397%.

Παράλληλα οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ στο μείον 0,09%. Το ελληνικό πενταετές ομόλογό καταγράφει επίσης ιστορικό χαμηλό ρεκόρ καθώς τόσο η εκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ όσο και η αναμενόμενη εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, έριξαν τις αποδόσεις στο 1,099%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης