Πομπέο: Πιθανό να ευθύνεται το Ιράν για το σαμποτάζ σε τέσσερα τάνκερ

Πομπέο: Πιθανό να ευθύνεται το Ιράν για το σαμποτάζ σε τέσσερα τάνκερ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για πρώτη φορά, κρίνει "πιθανό" να ευθύνεται το Ιράν για το σαμποτάζ σε τέσσερα πλοία στον Κόλπο 

pompeo
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κρίνει "αρκετά πιθανό" να βρίσκεται το Ιράν πίσω από τη μυστηριώδη "δολιοφθορά" σε τέσσερα δεξαμενόπλοια στην περιοχή του Κόλπου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται με σαφήνεια σε ευθύνες της Τεχεράνης στην υπόθεση αυτή.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, στη ραδιοφωνική εκπομπή του συντηρητικού δημοσιογράφου Χιου Χιούιτ, για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Τεχεράνη στις επιθέσεις εναντίον πλοίων στον Κόλπο και σε σαουδαραβικούς αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου, ο Πομπέο υπενθύμισε αρχικά ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ένα "οριστικό συμπέρασμα".

"Όμως, υπό το φως όλων των περιφερειακών συρράξεων της τελευταίας δεκαετίας και το είδος αυτών των επιθέσεων, φαίνεται αρκετά πιθανό να κρύβεται το Ιράν (πίσω από αυτές) και θα συνεχίσουμε να αναλύουμε την κατάσταση", πρόσθεσε.

Αυτές οι "πράξεις δολιοφθοράς", για τις οποίες κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, είχαν ως στόχο τέσσερα τάνκερ, εκ των οποίων δύο ανήκαν στη Σαουδική Αραβία, στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μια έρευνα για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, ώστε να διακριβωθούν οι συνθήκες και οι δράστες των επιθέσεων, τις οποίες έχει καταδικάσει δημοσίως το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία ωστόσο, σύμμαχος των ΗΠΑ, κατηγορεί το Ιράν, τον κοινό εχθρό και των δύο χωρών, ότι έδωσε την εντολή για μια επίθεση με μη επανδρωμένο, τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος, σε έναν αγωγό μεταφοράς πετρελαίου. Την ευθύνη για αυτήν την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που στηρίζονται από την Τεχεράνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης