Κόντρα στους Ευρωπαίους η Ελλάδα για τη Βενεζουέλα: Δεν αναγνωρίζουμε τον Γκουαΐδό

guaido_xrwma1

Να γίνει διπλωματική προσπάθεια για εκλογές, ζητά η Αθήνα - Σήμερα αποφασίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ - «Κλειδί» για τις εξελίξεις ο ρόλος του στρατού που προς το παρόν μένει στο πλευρό του Μαδούρο

Στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας που λαμβάνει χώρα απόψε στο Βουκουρέστι πρόκειται να συζητήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί των 28 κρατών - μελών τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά την ευρωπαϊκή καταδίκη του καθεστώτος Μαδούρο, την οποία αναγκάστηκε να υπερψηφίσει η Ελλάδα αλλά καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, ελληνικές διπλωματικές πηγές ζητούν να μην αναγνωριστεί ως πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτης της αντιπολίτευσης αλλά να προκηρυχθούν εκλογές.


Πώς φτάσαμε ως εδώ

Στις 23 Ιανουαρίου 2019 ο Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας με σκοπό να θέσει τέρμα στο αυταρχικό καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο. Την ίδια ημέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τον αναγνώρισαν ως προσωρινό πρόεδρο. Ο Νικολάς Μαδούρο τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε πραξικόπημα και παράλληλα διέκοψε κάθε διπλωματική σχέση με την Ουάσινγκτ. Το καθεστώς Μαδούρο διέταξε όλους τους διπλωμάτες της χώρας να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ εντός 72 ωρών.

Την επόμενη ημέρα, 24 Ιανουαρίου, ο πλανήτης χωρίστηκε στα δύο για το ζήτημα. Δεκατρία από τα 14 μέλη του Lima Group (που περιλαμβάνει τα περισσότερα κράτη της νοτίου Αμερικής αλλά και το Μεξικό και τον Καναδά) υποστήριξαν τον Χουάν Γκουαϊδό. Αντίθετα, η Κούβα, η Τουρκία, η Βολιβία, η Ρωσία, η Κίνα και... ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν τον Νικολάς Μαδούρο.

Στις 25 Ιανουαρίου πήρε τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ ζήτησε άμεσες και δημοκρατικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία κράτησαν την πιο σκληρή στάση. Ο Αλέξης Τσίπρας «αναγκάστηκε» να διαφωνήσει με το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξει την ευρωπαϊκή θέση.

Στις 26 Ιανουαρίου η ΕΕ ζήτησε τη διενέργεια εκλογών εντός οκτώ ημερών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (και ο Αλέξης Τσίπρας πλην του ΣΥΡΙΖΑ) απείλησαν με τη λήψη μέτρων κατά του καθεστώτος Μαδούρο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας επέμεινε ότι ο Μαδούρο παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε διορία 72 ωρών σε όλους τους αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στις 27 Ιανουαρίου το Ισραήλ και η Αυστραλία αναγνώρισαν Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο.


Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Να μην αναγνωριστεί ο Γκουαϊδό

Η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, υποστήριξε σταθερά ότι στο βαθμό που η ΕΕ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών, οφείλει να ενεργοποιηθεί συγκροτημένα και με δική της διπλωματική πρωτοβουλία στη χώρα. Η αναγνώριση του ηγέτη της βενεζολάνικης αντιπολίτευσης, προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό ως de facto Προέδρου της χώρας, χωρίς τουλάχιστον την εκκίνηση ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, θα ήταν μια ανεύθυνη στάση, ειδικά δεδομένων των μεγάλων κινδύνων που υφίστανται για εμφύλιες συγκρούσεις, σε μία πολιτικά και κοινωνικά πολωμένη κοινωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.


Απελάσεις και συλλήψεις δημοσιογράφων

Το καθεστώς Μαδούρο απέλασε δύο δημοσιογράφους από τη Χιλή που συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα το βράδυ της Τρίτης, κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας. Οι δύο Χιλιανοί δημοσιογράφοι μαζί με δύο Βενεζουελάνους συναδέλφους τους, θα απελαθούν από τη χώρα, αφού παραβίασαν αρκετούς κανονισμούς, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Βενεζουέλας στη Χιλή. «Καταχράστηκαν την ιδιότητά τους ως τουρίστες για να στέλνουν ανταποκρίσεις χωρίς να έχουν διαπίστευση. Θα απελαθούν σήμερα», δήλωσε ο Αρεβάλο Μέντεζ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο La Tercera.

Το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τύπο (SNTP) ανέφερε ότι οι δύο Βενεζουελάνοι, Μαϊκέρ Ιριάρτε και Άνα Ροντρίγκες, που εργάζονται για το ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι VPI, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν «αυθαίρετα» επί περίπου 12 ώρες. Όμως οι Χιλιανοί Ροντρίγκο Πέρες και Γκονσάλο Μπαραόνα, που εργάζονται για το τηλεοπτικό κανάλι TVN, παρέμειναν υπό κράτηση. Και οι τέσσερις συνελήφθησαν από μέλη της προεδρικής ασφάλειας.


Διχασμένος και ο στρατός στη Βενεζουέλα

Ο στρατός στη Βενεζουέλα έχει καθοριστικό ρόλο για το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κρίση στη χώρα. Προς το παρόν τάσσεται υπέρ του Μαδούρο. Ο διχασμός όμως ανάμεσα σε ανώτερα και κατώτερα στελέχη του είναι μεγάλος.

Λίγο αφότου ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο έγραφε στο Τwitter: «Ο στρατός μας δεν θα δεχθεί ποτέ έναν Πρόεδρο, ο οποίος θα τοποθετηθεί από σκοτεινές δυνάμεις ή παρακάμπτοντας τον νόμο και ο οποίος θα αυτοτοποθετείται». Αμέσως μετά ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Χεσούς Σουάρες Τσούριο, δήλωσε την στήριξή του στον μέχρι σήμερα Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Σχεδόν ταυτόχρονα πολλοί άλλοι στρατηγοί έσπευσαν να δηλώσουν την πίστη τους στον Μαδούρο.

Μπορεί λοιπόν ο Μαδούρο να στηριχθεί στο στρατό και να κερδίσει τη μάχη εναντίον του Χουάν Γκουαϊδό; Η πολιτική επιστήμων, Άνα Σόλιτς Λαντιβάρ, αμφιβάλλει: «Περισσότερο από τα tweets πρέπει να δούμε την τυπική ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός για τη δημοκρατική διαδικασία. Εάν οι ένοπλες δυνάμεις σε αυτή την περίπτωση στηρίξουν τη συνταγματική τάξη θα μπορούσαν να ζητήσουν άμεσες εκλογές». Είναι πολύ δύσκολο, λέει, να προβλέψει κανείς τι θα γίνει, ωστόσο ο στρατός κατέχει ρόλο-κλειδί.

Παρόμοια είναι και η άποψη του πολιτικού επιστήμονα, Βόλφγκανγκ Μούνο, από το πανεπιστήμιο του Ρόστοκ: «Όποιος έχει την υποστήριξη του στρατού ορίζει το μέλλον της χώρας» επισημαίνει. Ο καθηγητής εκτιμά επίσης πως δεν υπάρχει ρήγμα μεταξύ του στρατού και της κυβέρνησης Μαδούρο. «Υψηλόβαθμοι υπάλληλοι επωφελούνται από το καθεστώς, έχουν προνόμια, ελέγχουν την πολιτική και την οικονομία και δεν πρόκειται να στηρίξουν την αντιπολίτευση» συμπληρώνει.


Ο Μαδούρο έδιωξε 20 τόνους χρυσού με ρωσικό Boeing

Ένα ρωσικό Boeing 777 προσγειώθηκε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο του Καράκας για να παραλάβει 20 τόνους χρυσού από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ανάφερε ο Βενεζουελάνος βουλευτής Χοσέ Γκέρα σε ανάρτησή του στην σελίδα του στο twitter.

Ο ίδιος δεν παρουσιάζει αποδείξεις όσον αφορά τους ισχυρισμούς του, γράφει το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνοντας ότι κατά το παρελθόν εργαζόταν ως οικονομολόγος στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ενώ συνεχίζει να έχει επαφές με τους πρώην συναδέλφους του που εργάζονται εκεί. Εκτός των άλλων το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δική του πηγή, γράφει ότι η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ετοιμάζεται να μεταφέρει στο εξωτερικό 20 τόνους χρυσού αξίας 840 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των αποθεμάτων χρυσού της χώρας.

Τη Δευτέρα η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta είχε γράψει ότι από τη Μόσχα με προορισμό το Καράκας αναχώρησε αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας πτήσεων τσάρτερ Nordwind Airlines, στο οποίο με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας δεν επέβαιναν επιβάτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας FlightRadar24, το αεροσκάφος προσγειώθηκε την ίδια μέρα στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας.

Ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Nordwind αρνήθηκε να μιλήσει στο Bloomberg για τον σκοπό της πτήσης. Ο υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας, Σιμόν Σέρπα, απέφυγε να σχολιάσει το θέμα του χρυσού δηλώνοντας ότι στο αεροδρόμιο δεν υπάρχει ρωσικό αεροσκάφος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει τίποτα για το αεροσκάφος της Nordwind. Την ίδια άποψη εξέφρασε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε απομάκρυνση των Ρώσων από τη Βενεζουέλα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (46)

faz

O ΜΑΔΟΥΡΟ ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟΥΣ ΠΟΔΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΙΔΟΣΙΛΟΓΟΥ !! ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ !!!!

ΡΑΔΙΟΑΡΒΥΛΑ

Boing 777 ΡΩΣΙΚΟ; ΜΗΠΩΣ ΑΡΙΑΝΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ; Αφου οι Δυτικοι δε δινουν τεχνογνωσια ουτε πωλουν σους ρωσους, που ετσι κι αλλοιως κατασκευαζουν τετπια αεροσκαφη

@

Τα Tupolev και γενικά τα ρωσικής κατασκευής αεροπλάνα που πέφτουν σαν τις μύγες, κουβαλάνε τους απλούς ρώσους. Όταν πετάει ο Πούτιν, οι ολιγάρχες ή το χρυσάφι του Μαδούρο χρησιμοποιούνται δυτικά αεροσκάφη για περισσότερη ασφάλεια.

Η παγκοσμιου φημης εταιρια

Weight Watchers που ασχολειται με προγραμματα αδυνατισματος, εκανε μηνυση στον Μαδουρο για παρεμποδιση της επιχειρηματικης της δραστιριοτητας στη Βενεζουελα επειδη με τα καμωματα του αδυνατισε ολο το λαο με αθεμιτο τροπο (πεινα).

Οριστε κατασταση

αυτη η αρνηση των συμμοριτων να τον αναγνωρισουν εδωσε την χαριστικη βολη στον Γκουαΐδό. Εμαθα οτι μολις το πληροφορηθηκε εβαλε, πρωτον τα κλαματα, δευτερον την σκουπα του αναποδα να κλαιει και τριτον πηρε τηλεφωνο τον Παπαχρηστοπουλο να μαθει τι αγωγη ακολουθει για την αυνανιτιδα.

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΜΑΔΟΥΡΟ!

Μ.Γ.

Εχει γουστο ο προσεχως νομπελιστας Τσιπρακος να μας βγει στο τελος goldfinger , σαν τον Ερντογαν !!...

Καλλ

ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΜΑΔΟΥΡΟ ΚΑΙ ΚΤΥΠΑ ΤΟΝ ΓΚΟΥΑΪΔΟ !! ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ !!

Λαγος την φταιρη εσειε, κακο της κεφαλης του

Νομιζετε οτι τους νοιαζει η κοινη γνωμη της Ευρωπης; Ξερουν οτι θα χαθουν ουτως η αλλως στις επομενες εκλογες αν οχι και πολυ πιο γρηγορα και κανουν του κεφαλιου τους. Αρνουνται για εναν κερατα που εβαλε το στρατο να σκοτωσει καμια πενηνταρια διαδηλωτες μεχρι σημερα γιατι θελουν καθαρες και εντιμες εκλογες, για εναν κερατα που ο λαος του πειναει και εγκαταλειπει τη χωρα κατα εκατονταδες χιλιαδες, εναν κερατα που ενω η χωρα του εχει τα μεγαλυτερα αποθεματα πετρελειου στον κοσμο, ναι τα μεγαλυτερα, ειναι ανικανος να εγγυηθει το φαγητο του κοσμου και εναν κερατα που αφου απεκλεισε απο τις τελευταιες "εκλογες" ολους τους αντιπαλους του για να εκλεγει ο ιδιος και εκανε την Βουλη οικο ανοχης ανευ ουσιας και τωρα φοβαται γιατι ο κοσμος δεν τα μασησε. Σας θυμιζει τιποτα το σκηνικο; Ποιος φοβαται δημοψηφισματα και εκλογες; Ποιος βιαζεται να 'τσεπωσει' ο,τι ειναι δυνατον μεχρι το τελος; Προβλεπω κοινο τελος για τον Τσιπρα και τον Μαδουρο, ενα τελος α λα Τσαουσεσκου.

Σύντροφος Μαδούρο

Αυτό το φασισταριό ο Γκουαϊδό που υποστηρίζει και ο Κούλης μάλλον πρέπει να κατάγεται από ντόπιους ταγματασφαλίτες. Καλά κάνει ο Τσίπρας και υποστηρίζει Μαδούρο.

Norr Tsakis

Πεστα Συντροφε! Ολος ο Συριζα, ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΜΑΔΟΥΡΟ! Μακαρι να τον ακολουθησει κι ο Πρωθυπουργος μας, θελουμε Τσιπρα στην θεση του Μαδουρο κι εδω!!! Με αγωνιστικους χαιρετισμους...

Αχ κουνελάκι

Χαχαχχαχαχαχαχασαχαχαχα ενω τα δεξιά πειράματα νεοφιλελευθερισμού ; Πέτυχαν όλα ! Κίνα(που το παίζει υπερδύναμη) Βραζιλία Χιλή Παναμάς Ρωσία (που το παίζει και υπερδύναμη) Πολωνία Τσεχία Βουλγαρία Ν Αφρική . Όλες είναι χώρες που το 70% ψάχνουν τα σκουπίδια για να φάνε . Βέβαια αν γνωρίζεις τον κόσμο μόνο από την τηλεόραση και το ίντερνετ έχεις μεσάνυχτα . Εάν δεν πας να δεις αυτές τις χώρες δεν ξέρεις τι σου γίνεται.

@ Αχ κουνελάκι

Ρε συ κονικλοτρόφε, μπας και σου καναν την λαθος θεραπεια; Μονομερης διατροφη με σανο κανει τα θηλαστικά σαν και σενα.

Απο στατιστικη, μαυρα μεσανυxτα

Αυτο το 70% μονο σου το εβγαλεs απο το μυαλο σου ;H μηπωs σου στο εστειλε ο Kαρανικαs ; Μην τοv εμπιστευεσαι, ειναι πιο ασxeτοs απο εσενα. Οι xωρεs που ανεφερε τα πανε μια xαρακαι ειδικα αυτεs που ειναι xωρεs τηs πρωην Σοβιετικηs Eνωση exουν ριξει μαυρη πετρα πισω τουs προ πολλου. Πηγαινε σε μια απο αυτεs και πεστα ατα δυνατα αν εxειs ορεξη να φαs στη μουρη σου τοματεs και αυγα. Αδικα κουραζεσαι, οι στατιστικεs και οι ιστορια ειναι ξεκαθαρεs. Οπου επικρατησε ο καπιταλισμοs, επικρατησε και ευημερια. Οπου υπηρξε Κομμουνισμοs, επεσε μαυρη πεινα, δεs Σοβιετικη Ενωση και Κινα επι Μαο. Κανε μια συγκριη με τη σημερινη Κινα οπου το Κομμουνιστικο κομμα απλα κραταει το ονομα ενω σε θεματα οικονομιαs ειναι πιο καπιταλιστεs απο τιs ΗΠΑ. Αν δεν βλεπειs τη διαφορα, τα 60 λεπτα που περιμενειs απο τον Τσιπρα εxουν κακη επιδραση στον εγκεφαλο σου (αν εxειs καν εγκεφαλο)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης