Γαλλία: Η Βρετανία πρέπει να «ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της» και να κάνει «αξιόπιστες προτάσεις»

macron12

Το Ελιζέ συμπληρώνει ότι η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει τις προετοιμασίες της για το Brexit άνευ συμφωνίας

Η Γαλλία απορρίπτει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit και προτρέπει την κυβέρνηση της Βρετανίας να κάνει αξιόπιστες προτάσεις, ανακοίνωσε το Ελιζέ μετά την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων χθες Τρίτη ενός ψηφίσματος που δίνει εντολή στην Τερέζα Μέι να επιδιώξει την αλλαγή ενός στοιχείου-κλειδιού της συνομολογημένης διευθέτησης.

Οι βουλευτές διεμήνυσαν ότι για να εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης, η Μέι θα πρέπει να εξασφαλίσει την αντικατάσταση του λεγόμενου βορειοϊρλανδικού μηχανισμού ασφαλείας, ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης, με μια «εναλλακτική διευθέτηση», που δεν διευκρινίζεται.

Ο μηχανισμός ασφαλείας έχει στόχο να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία, κράτος-μέλος της ΕΕ, και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Μπρέξιτ. Συναντά όμως σφοδρή αντίσταση στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι, καθώς πολλά στελέχη του ερίζουν ότι πρόκειται για παγίδα ώστε το ΗΒ να παραμείνει διά παντός εντός τελωνειακής ένωσης.

«Η συμφωνία αποχώρησης και το backstop υιοθετήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και τους 27 από κοινού τον Νοέμβριο. Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση. Η ΕΕ ήταν πολύ σαφής ως προς αυτό», ανέφερε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

«Αν, από την άλλη, η Βρετανία θέλει να συζητήσει τη μελλοντική της σχέση με την ΕΕ ή να αρχίσει μια νέα διαδικασία (εκλογές, δημοψήφισμα, κ.λπ.) που θα πρέπει να ορίσει εκείνη, η ΕΕ είναι ανοικτή σε αυτό, προς υπεράσπιση των συμφερόντων και των αξιών της».

Το Ελιζέ συμπληρώνει ότι η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει τις προετοιμασίες της για το Brexit άνευ συμφωνίας («no-deal Brexit»).

«Σε κάθε περίπτωση, είναι επείγον το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να κάνει αξιόπιστες προτάσεις», καταλήγει το κείμενο της γαλλικής προεδρίας, που ουσιαστικά επαναλαμβάνει θέσεις που εξέφρασε νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του στη Λευκωσία.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

erdogan-koyrdoi-arthro

Ο Ερντογάν τόνισε πως κανείς δεν περίμενε να φτάσει τόσο μακριά ο τουρκικός στρατός - «Η σημερινή μας πρόταση προς τους τρομοκράτες είναι να αφήσουν κάτω τα όπλα και να αφήσουν τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε σχεδιάσει» πρόσθεσε - Κανονικά το ταξίδι στη Ρωσία, όλα ανοικτά για τις ΗΠΑ

1
ollandia_farma

Πέντε αδέλφια, που πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 18 και 25 ετών, και ένας άνδρας τον οποίο ταυτοποίησαν ως τον άρρωστο πατέρα τους βρέθηκαν σε κελάρι φάρμας, σε χωριό της βόρειας Ολλανδίας 

tru3

Οι κατηγορίες για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν που παρέμεναν για αρκετό καιρό «παγωμένες» από την Ουάσινγκτον απαγγέλθηκαν επίσημα - «Πρωτοφανής νομική υπέρβαση η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος μας» λέει η τράπεζα - Η κλιμάκωση κλονίζει το τουρκικό τραπεζικό σύστημα - Πέφτει η λίρα

5