Η Ιταλία αποσύρει τους στρατιώτες της από το Αφγανιστάν μετά από 15 χρόνια

Η Ιταλία αποσύρει τους στρατιώτες της από το Αφγανιστάν μετά από 15 χρόνια

«Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι 12 μήνες», ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή του ιταλικού υπουργείου Άμυνας 

italy_afganistan
Η Ιταλία, η χώρα που συνεισφέρει την τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη στην αποστολή του NATO στο  Αφγανιστάν, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους στρατιώτες της από τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας μέσα σε έναν χρόνο, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας χθες Δευτέρα, όμως ο υπουργός Εξωτερικών και το κόμμα που αποτελεί τον έναν από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους φάνηκαν μάλλον να εκπλήσσονται από την πληροφορία αυτή.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας, που επικαλέστηκε το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA, η Ελιζαμπέτα Τρέντα, η υπουργός Άμυνας, προέτρεψε την ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων να «εξετάσει την έναρξη σχεδιασμών για την αποχώρηση» μέσα σε 12 μήνες. Η προτροπή αυτή έγινε περίπου έναν μήνα μετά την αναγγελία της πρόθεσης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει περίπου τη μισή δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από το αφγανικό θέατρο κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της Ουάσινγκτον και τους Ταλιμπάν για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Αλλά ο Iταλός YΠΕΞ Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ «τώρα το ακούω αυτό για πρώτη φορά», πριν προσθέσει «δεν έχει μιλήσει μαζί μου γι'αυτό», αναφερόμενος στην Τρέντα.

Πηγές προσκείμενες στη Λέγκα, το ακροδεξιό κόμμα που αποτελεί τον έναν εταίρο της κυβερνητικής συμμαχίας στην Ιταλία, δήλωσαν στο ANSA: «προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, απλώς γίνεται μια εκτίμηση (για την πιθανή αποχώρηση) από την αρμόδια υπουργό».

Η Τρέντα ανήκει στο άλλο κόμμα της συμμαχίας, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), που επικρίνει εδώ και καιρό την ανάπτυξη των ιταλικών ένοπλων δυνάμεων στο εξωτερικό και είχε υποσχεθεί να την τερματίσει.

Η αποστολή Resolute Support του NATO στο Αφγανιστάν έχει περίπου 17.000 στελέχη, εκ των οποίων 8.500 συνεισφέρουν οι ΗΠΑ, 1.300 η Γερμανία, 1.100 η Βρετανία και 900 η Ιταλία.

Κλείσιμο
«Η αποχώρηση των στρατιωτών (...) είναι θαυμάσια είδηση. Έδωσα για καιρό μάχη για αυτόν τον σκοπό και όλο το κίνημα αγωνίστηκε μαζί μου», ανέφερε μέσω Facebook ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, ηγετικό στέλεχος του M5S.

Το ζήτημα της συμμετοχής της Ιταλίας στη νατοϊκή στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε άλλο ένα πεδίο διαφωνίας των δύο κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας, που έχουν μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης