Ρωσία: Η πώληση αμερικανικών Patriot στην Τουρκία δεν επηρεάζει την πώληση S-400

Ρωσία: Η πώληση αμερικανικών Patriot στην Τουρκία δεν επηρεάζει την πώληση S-400

Το Κρεμλίνο ξεκαθαρίζει ότι η πώληση ρωσικών S-400 στην Τουρκία είναι ανεξάρτητη από την πώληση αμερικανικών αντιεροπορικών συστημάτων Patriot – Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Τουρκία

s-400
«Η Ρωσία δεν έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Τουρκία», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφορικά με την πώληση ρωσικών S-400 στην Άγκυρα.

Παρά τη δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ, που έγραψαν, επικαλούμενα πηγές, ότι η Τουρκία έχει υποσχεθεί στις ΗΠΑ πρόσβαση του τεχνικού τους προσωπικού στα S-400, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η Μόσχα δεν έχει λόγο να μην εμπιστεύεται την Άγκυρα, που ανέλαβε την υποχρέωση να μην μεταβιβάσει σε τρίτους στοιχεία που αφορούν τους S-400.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία θεωρεί ότι η πώληση των αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία, δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία Μόσχας – Άγκυρας για τα S-400.

«Οι δυο αυτές πωλήσεις είναι ξεχωριστές, στη δεδομένη περίπτωση υλοποιούμε εκείνες τις συμφωνίες που έχουμε με τους Τούρκους εταίρους. Τo σχέδιο και το συμβόλαιο για τους S-400 βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και θα συνεχισθεί», ανέφερε ο Πεσκόφ, ερωτηθείς εάν η απόφαση των ΗΠΑ να πωλήσουν συστήματα Patriot στη Τουρκία θα έχει αντίκτυπο στις συμφωνίες της Ρωσίας με την Άγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία της Ρωσίας με άλλες χώρες προϋποθέτει την ύπαρξη νομικών δεσμεύσεων, βάσει των οποίων απαγορεύεται η αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών, που σχετίζονται με την εν λόγω συνεργασία. «Τέτοιου είδους δεσμεύσεις έχει και η τουρκική πλευρά. Για αυτό δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην εμπιστευθούμε του Τούρκους εταίρους μας» κατέληξε ο Πεσκόφ.

Οι ΗΠΑ είπαν «ναι» στην πώληση Patriot στην Τουρκία

Η τοποθέτηση της Ρωσίας έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κλείσιμο
Στα τέλη Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραγκίμ Καλίν, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αγοράσει τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot σε περίπτωση που υπάρξει μια καλή πρόταση εκ μέρους της Ουάσιγκτον. Ο Καλίν είχε πει επίσης ότι η Τουρκία « αγοράζει τα συστήματα αυτά για αμυντικούς λόγους και δεν προτίθεται νε επιτεθεί σε κανέναν».

Tον Δεκέμβριο του 2017 ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είχε δηλώσει ότι οι S-400 θα πωληθούν στην Τουρκία έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία είναι το πρώτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που θα αγοράσει συστοιχίες πυραύλων S-400.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης