Ερντογάν και Πούτιν εγκαινίασαν τμήμα του αγωγού TurkStream

20347816

«Ο TurkStream θα είναι πολύ ευεργετικός για τη χώρα μας και το έθνος μας, αλλά και για τους γείτονές μας και την περιοχή», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος - Ο TurkStream «θα μεταμορφώσει στην Τουρκία σ' έναν σημαντικό (ενεργειακό) κόμβο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος

Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασαν σήμερα στην Τουρκία την ολοκλήρωση μιας σημαντικής φάσης στην κατασκευή ενός σημαντικού αγωγού αερίου που συνδέει τις δύο χώρες τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας και φανερώνει την προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.

Στη διάρκεια τελετής, που έγινε με μεγάλη επισημότητα στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν μέσω βιντεοσύνδεσης την τοποθέτηση του τελευταίου σωλήνα στο μήκους 930 χιλιομέτρων υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού αυτού ο οποίος ονομάζεται «TurkStream» ή μερικές φορές «Turkish Stream».

«Ο TurkStream θα είναι πολύ ευεργετικός για τη χώρα μας και το έθνος μας, αλλά και για τους γείτονές μας και την περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν. «Εισερχόμαστε στην τελευταία φάση αυτού του ιστορικού προγράμματος».

Ο αγωγός αερίου, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές, πρόκειται να επιτρέπει τη μεταφορά κάθε χρόνο περίπου 31,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου που αντλείται στη Ρωσία. Πριν ανοίξουν οι βάνες, δεν απομένει πλέον να κατασκευαστεί παρά το χερσαίο τμήμα του που βρίσκεται στην Τουρκία, κάτι που προβλέπεται να γίνει στα τέλη του 2019.

Οι υποδομές αυτές, η κατασκευή των οποίων άρχισε το 2017, θα επιτρέψουν στη Ρωσία να εξάγει το αέριό της προς την Τουρκία, αλλά επίσης προς την Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, όπου επικρατεί αστάθεια.

Ο TurkStream «θα μεταμορφώσει στην Τουρκία σ' έναν σημαντικό (ενεργειακό) κόμβο», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη προσθέτοντας πως ο αγωγός αερίου θα γίνει ένα από τα σύμβολα της «ενίσχυσης της σύμπραξης» ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων, συνδέει τη ρωσική πόλη Ανάπα με την τουρκική πόλη Κιγίκιοϊ (Μήδεια). Αυτό το τμήμα του αγωγού αερίου τοποθετήθηκε με τη βοήθεια του Pioneering Spirit, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία κατασκευών στον κόσμο, μεγάλο όσο έξι ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της προσέγγισης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία έπειτα από τη σοβαρή διπλωματική κρίση που ξέσπασε το 2015 εξαιτίας της καταστροφής ενός ρωσικού αεροπλάνου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πάνω από τα σύνορα με τη Συρία.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται πλέον στενά στο θέμα της Συρίας, αλλά και στον τομέα της ενέργειας, με την κατασκευή από τη Ρωσία του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, καθώς και στον τομέα των όπλων.

ΣΧΟΛΙΑ

Ο

Πούτιν είναι το τσιράκι του Ερντογάν...

ΚΩΣΤΑΣ

Ο ΑΓΩΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΜΕΣΩ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣς ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΜΠΟΙΚΟΤΑΡΙΣΕ ΜΟΛΙΣ ΒΓΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (ΤΖΕΦΡΙ). ΤΩΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥς ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΡΘΕΙ ΩΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ . Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΟΖΟΥΝ . ΤΖΕΦΡΙ.... ΨΗΦΙΣΤΕΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ . ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

state_turkey

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης επεσήμανε για μία ακόμη φορά τις «σοβαρές συνέπειες» που θα επιφέρει στις αμυντικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος

WHITE

Ευθυγραμμίζει την πολιτική των ΗΠΑ με το εθνικό μας συμφέρον και τις πολιτικές που απαιτούνται για να προωθηθεί η συνεργασία που υπάρχει ήδη στην περιοχή ώστε να φτάσει στο επόμενο επίπεδο προς όφελος της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, τόνισε η Julie Rayman