Σήμερα η ημέρα της κρίσης για τη Μέι και το Brexit μετά την κατ' αρχήν συμφωνία με την ΕΕ

theresa-may_main01

Στις 4 (ώρα Ελλάδος) συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Υπό άκρα μυστικότητα οι υπουργοί ενημερώνονται για περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ΕΕ και Ντάουνινγκ Στριτ τη Δευτέρα - Ακόμα και αν οι υπουργοί πουν «ναι», άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί στην ψηφοφορία στη Βουλή

Η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια κατ’αρχήν συμφωνία για ένα συναινετικό διαζύγιο. Ωστόσο το βασικότερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει το Λονδίνο, καθώς η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει τους δικούς της υπουργούς , ενώ οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να κρατούν την ίδια αμετάβλητη στάση.

Μόλις 135 ημέρες πριν την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, Βρυξέλλες και Λονδίνο έχουν καταλήξει σε ένα “προσχέδιο συμφωνίας” για την αποφυγή ενός ανεξέλεγκτου Brexit. Με την ΕΕ να κρατάει σταθερή θέση αναφορικά με την προστασία των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας –η οποία είναι κράτος – μέλος της Ένωσης - ώστε να μην δημιουργηθεί μια κατάσταση «αυστηρών συνοριακών ελέγχων» στα σύνορα με τη Βόρειο Ιρλανδία (η οποία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) , η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να πείσει το υπουργικό της συμβούλιο αλλά και το κοινοβούλιο της χώρας να υπερψηφίσουν της συμφωνία. Μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή.

Μέλη της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, συγκριμένα οι λεγόμενοι “σκληροί υπουργοί” εκλήθησαν στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για να ενημερωθούν για το τι περιλαμβάνει η συμφωνία ενώ σήμερα το απόγευμα (16:00 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας - Αναμονή από τις Βρυξέλλες

Ευρωπαϊκές πηγές από το Στρασβούργο όπου διεξάγεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισαν στο protothema.gr ότι η κατ’αρχήν συμφωνία επετεύχθη αργά το βράδυ της Δευτέρας και αναφέρει το ζήτημα των συνόρων και των τελωνειακών ελέγχων για ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία με ορισμένους αστερίσκους στο ζήτημα της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας. «Δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη συμφωνία. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε στο protothema.gr Ευρωπαίος διπλωμάτης από το Στρασβούργο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ένα προσχέδιο συμφωνίας άνω των 500 σελίδων, τις οποίες οι Βρετανοί υπουργοί απλώς διαβάζουν στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ χωρίς να μπορούν να κρατάνε σημειώσεις ή να λάβουν αντίγραφο υπό τον φόβο διαρροής στα Μέσα Ενημέρωσης. Τα χρονικά περιθώρια για την αποφυγή μιας εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Στα τέλη Νοεμβρίου, μετά τη σύνοδο κορυφής των 27 πλέον κρατών–μελών της ΕΕ, Βρυξέλλες και Λονδίνο θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο ενός συντεταγμένου Brexit.

Ωστόσο ακόμη κι αν οι υπουργοί της Τερέζα Μέι προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας και υπάρξει πολιτική συμφωνία σε έκτακτη σύνοδο κορυφής με την ΕΕ άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να τηρήσει σιγήν ιχθύος. Ούτε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής της Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μ. Βρετανίας, αλλά ούτε και ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλησαν να σχολιάσουν το «προσχέδιο της συμφωνίας». Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ξεχάσει το φιάσκο του περασμένου Οκτωβρίου όταν κυριολεκτικά στο παρά πέντε χάθηκε η ευκαιρία για την επίτευξη μια συμφωνίας ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο. Η συμφωνία ήταν σχεδόν έτοιμη αλλά «κάηκε» από «σκληρούς υπουργούς» της Τερέζα Μέι οι οποίο γνωρίζουν ότι μια συμφωνία για τα σύνορα Ιρλανδίας-Βορείου Ιρλανδίας δίνουν οριστικό τέλος στα όνειρα για μια «ισχυρή Μεγάλη Βρετανία που θέτει η ίδια τους κανόνες».

Ο Μισέλ Μπαρινέ προειδοποίησε τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των “27” που συναντήθηκαν τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες: Η στιγμή είναι «εξαιρετικά ευαίσθητη», «η παραμικρή διαρροή» από την πλευρά της ΕΕ θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να συναντηθούν σήμερα Τετάρτη και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών – μελών στις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση που υπάρξει λευκός καπνός, θα μπορούσε να ληφθεί μια απόφαση ακόμα και στις 12-13 Δεκεμβρίου, σε έκτακτη σύνοδο.

Ήδη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκ των επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, διαφώνησε με τη συμφωνία, λέγοντας ότι με αυτή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί σε καθεστώς υποτέλειας, αφού θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και σε μεγάλα τμήματα της ενιαίας αγοράς, με αποτέλεσμα να δεσμεύεται από νόμους για τους οποίους δεν έχει λόγο.

Ως εκ τούτου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι θα ψηφίσει εναντίον της συμφωνίας, έστω κι αν δεν έχει δει το τελικό κείμενο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ζήτησε από τα μέλη της δικής του κυβέρνησης να βρίσκονται σε ετοιμότητα για μια πιθανή έκτακτη συνεδρίαση του ιρλανδικού υπουργικού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

George

Εσύ που έχεις τόσα πολλά να πεις για την Βρετανία, δεν μας λες και ποιος μίλαγε με τον Muhammad Ali Pasha στην Αίγυπτο ώστε εσύ να μην γράφεις Τούρκικα.

Νταουλίερη με τα κεφαλαία

Μας κουρασες.

ΕΝΩ Η ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΘΑ ΣΕ ΞΕΚΟΥΡΑΣΕΙ .........

ΑΓΓΛΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΤΙΚΑ

ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΝ ΙΣΧΥ, ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

Μετά την λήξη του πολέμου, στη Διάσκεψη Ειρήνης 21 Εθνών στο Παρίσι (30.8.1946)

η Ελλάδα ζήτησε επισήμως την προσάρτηση της Β.Η. Με αφορμή τον εμφύλιο, το αίτημα παρεπέμφθη από τον σοβιετικό Μολότωφ στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των 4 Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, ΗΠΑ και Σοβ. Ένωσης) τον Δεκέμβριο του 1946 στη Νέα Υόρκη. Εκεί, ανεβλήθη εκ νέου η λήψη απόφασης έως ότου λυθεί το Αυστριακό και Γερμανικό ζήτημα. Το πρώτο έγινε το 1955 και το δεύτερο στις 12.9.1990 στην Μόσχα.

Ενσωματώθηκαν και βουλευτές της Αυτόνομης Ηπείρου στην Ελλάδα το 1916.

Ο εξόριστος πρωθυπουργός Τσουδερός έγραφε από το Κάϊρο προς την πρεσβεία μας στο Λονδίνο το 1941: «Δι΄Αλβανίαν έχετε υπ’ όψιν ότι θα ζητήσωμεν εν καιρώ Βόρειον Ήπειρον, ήτις και εθνολογικώς και δυνάμει παλαιοτέρων διεθνών συμφωνιών μας ανήκει».

Το 1914 μάλιστα υπεγράφη το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας από Αλβανία και Ελλάδα που έδινε Αυτονομία

σε παιδεία, θρησκεία, στρατό και χωροφυλακή στους Ηπειρώτες. Αυτο βρισκεται σημερα σε ισχυ και η Αλβανια το παραβιάζει κατάφορα!!!! Βρετανια η αλβανια πρεπει να αποζημιωνει για καθε παραβίαση του πρωτοκόλου της Κερκυρας.

τρεις φορές ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Βόρειο Ήπειρο

το 1913 από τους Οθωμανούς, το 1914 από τους Αλβανούς και το 1940 από τους Ιταλούς. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;;;

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ !!

ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ;;;;;;

@

Η "μέρα της κρίσης" είναι για την κατ' επίφαση ευρωπαϊκή "ένωση" και όχι για τη ΜΒ. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ, ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΗ........ ----------------------------------------------------------------------------------- ΕΣΥ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ.................................... -----------------------------------------------------------------------------------------ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΑΣ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aifel01

Στον Πύργο εντοπίστηκε κάποιος αναρριχητής, ο οποίος και συνελήφθη - Κλειστός μέχρι νεωτέρας ο Πύργος, σύμφωνα με ανακοίνωση του εμβληματικού μνημείου στο Twitter

2